Klarna

Kraftig endring i handlevanene: Rimeligere produkter og mer research

Del
Flere nordmenn opplever nå at deres månedslønn varer kortere enn den gjorde for bare ett år siden. Tøffere økonomiske tider har ført til endrede handlevaner og økt bruk av prissammenligningstjenester på nett.

Det viser en fersk representativ undersøkelse* som Klarna har fått utført.

– 4 av 10 nordmenn oppgir nå at månedslønnen deres ikke strekker til hele måneden. 64 prosent av disse sier at lønnen nå varer kortere enn for ett år siden. Vi så det før jul og har sett det i de første månedene i 2023 at tøffere økonomiske tider, også fører til at langt flere handler smartere og er mer prisbevisste. Både bruken av prissammenligningstjenester på nett, og hva vi faktisk søker etter av konkrete produkter, viser dette, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Fra februar i fjor til i år har konsumprisindeksen i Norge steget med hele 6,3 prosent. Det er de yngre aldersgruppene (18-42 år) og kvinner som er overrepresentert blant dem som ikke får månedslønnen eller den månedlige utbetalingen til å strekke til neste lønningsdag.

  • Samtidig som at antall søk med Prisguiden, som er del av Klarna, har økt fra i fjor, har også antall nordmenn som blir bedt om å få prisvarsel når en vare faller i pris, nesten doblet seg de første to månedene i 2023 (+91 %).
  • Hele 62 prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir at de nå bruker mer tid og research når de skal foreta et kjøp enn de gjorde for 12 måneder siden.  Av disse oppgir hele 97 prosent at de vil fortsette med dette også i tiden fremover.
  • 1 av 4 nordmenn (26 %) oppgir også at de planlegger å bruke mindre penger fremover og vil spare mer.

– Det kan tyde på at de økonomiske tidene vi går gjennom nå, kan være med å forandre handlemønsteret til mange på en mer varig måte – ved å benytte seg hyppigere av smarte verktøy som enkelt gir deg oversikt over egen bruk, eller best pris på produktet du er ute etter, og vente med å kjøpe om sjansen for å gjøre et bedre kjøp senere er større. Det er i så fall positivt at vi alle tar mer bevisste valg og shopper smartere, sier Elvestad.

Søker mer etter billigere produkter – gjennomsnittspris ned 27 prosent på ett år

Ifølge Prisguidens egen prisekspert, Erik-Andreassen Perez, er også et mer prisbevisst handlemønster synlig i nordmenns søkestatistikk hos dem de siste tre månedene.

  • Den gjennomsnittlige prisen på de 200 mest søkte produktene fra 1. januar til 23. mars har gått markant ned – med hele 27 prosent, fra 4805 kroner i fjor til 3490 kroner i år.
  • Mens de tre klart mest søkte Apple iPhone-modellene i fjor var en variant av den nyeste modellen da, er alle de mest søkte Apple iPhone-modellene i år rimeligere og eldre modeller.
  • Airfryere, som også var et populært produkt i fjor, har blitt enda mer ettertraktet i år. Dette er en form for matlaging som også kan spare strøm – sammenlignet med bruk av stekeovn.
  • Søk på priser på innbytte av propanbeholdere har også økt kraftig så langt i år, og er nå blant helt oppe på 14. plass på «søketoppen". I fjor lå dette helt nede på en 62. plass. I periodene hvor strømprisene har vært på sitt høyeste, har propanovner blitt omtalt som et rimeligere oppvarmingsalternativ.

– Det er spesielt to klare utviklingstrender blant de mest søkte produktene i år – sammenlignet med i fjor. Det viktigste er at nordmenn gjennomgående søker etter rimeligere produkter nå enn da. Det er også flere produkter inne på topplisten i år, som har vært på tilbud i deler av perioden – som joggesko og ryggsekker, sier prisekspert i Klarna Prisguiden, Erik Andreassen-Perez.

Flere søker etter brukt- og demovarer

De har også merket en kraftig økning i interessen for brukte produkter eller demovarer – som selges til reduserte priser.

– Akkurat nå ligger mer enn 5000 brukt- og demovarer, og interessen for dette har nærmest bare økt i takt med de økte renteutgiftene som mange har fått. Det er en perfekt måte å handle på – som både sparer lommeboken og miljøet, sier Andreassen-Perez.

Dette er de 20 mest søkte produktene så langt i 2023**

1. Sony PlayStation 5

2. Bjørkeved 15 kg / 40 liter

3. Oakley Flight Deck, skibriller

4. Holzweiler Besseggen

5. Cosori Premium Airfryer

6. Hoka One Clifton 8 (Herre)

7. DB The Strøm 30L, sekk

8. Apple iPhone 13 128 GB

9. Sony WH-1000XM4, øretelefoner

10. Ralph Lauren Pullover Hoodie

11. Apple iPhone 13 Pro 128 GB

12. Apple iPhone 11 128 GB

13. Oakley Line Miner, skibriller

14. Propanfylling Kompositt Innbytte 10kg

15. Hoka One Clifton 8 (dame)

16. DB The Strøm 20L, sekk

17. Hogwarts Legacy, spill

18. Samsung Galaxy S22 Ultra 256 GB

19. Apple iPad 64GB (2021)

20. Monster 24x500ml, energidrikke

* Den representative undersøkelsen er gjennomført av markedsanalyseforetaket Dynata for Klarna i februar 2023. 1002 nordmenn over 18 år deltok i den web-baserte undersøkelsen.

**1. januar-23.mars 2023, Prisguiden

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Thomas Elvestad, markedsdirektør, Klarna Norge
Thomas Elvestad, markedsdirektør, Klarna Norge
Last ned bilde
Erik Andreassen-Perez, daglig leder Prisguiden.no
Erik Andreassen-Perez, daglig leder Prisguiden.no
Last ned bilde

Om Klarna

Klarna
Klarna
Biskop Gunnerus' gate 14A
0185 Oslo

21 01 89 91https://www.klarna.com/no/

Siden 2005 har Klarna jobbet med å revolusjonere bankbransjen for privatkunder. Med over 150 millioner aktive kunder globalt og 2 millioner daglige transaksjoner møter Klarna forbrukernes raskt skiftende behov ved å spare dem for tid og penger, samtidig som de får hjelp til å holde seg informert, og ha kontroll over sin egen personlige økonomi.

Globalt har mer enn 500 000 butikker, inkludert H&M, Saks, Sephora, Macys, Ikea, Expedia Group og Nike, integrert Klarnas innovative teknologi for å levere en sømløs shoppingopplevelse – både på nett og i fysisk butikk. Klarna har mer enn 6000 ansatte og er aktive i 45 land. For mer informasjon, besøk Klarna.com 

Følg pressemeldinger fra Klarna

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Klarna på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Klarna

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom