NorSIS

31. mars - den store sikkerhetskopidagen!

Del
Har du tenkt på konsekvensene om du uten forvarsel mister din telefon eller innholdet på den? Selve telefonen kan enkelt erstattes ved å skaffe deg en ny, om du ser bort fra kostnaden den utgjør. Men hva med innholdet? Vil du enkelt få tilbake alt som er viktig for deg?
Hvor ofte nordmenn sikkerhetskopierer data som er viktige for dem i privat sammenheng
Hvor ofte nordmenn sikkerhetskopierer data som er viktige for dem i privat sammenheng

I dag, fredag 31.mars markeres «Verdens Backup-dag». Dette er en internasjonal dag for å markere viktigheten av å sikkerhetskopiere og beskytte dataene dine.

I følge NorSIS sin sikkerhetskulturrapport* mener 60 prosent av nordmenn at det i stor grad oppleves som risikofylt å ikke ta sikkerhetskopi av sine data. Samtidig er det kun 35 prosent som faktisk tar sikkerhetskopi av data som er viktig for dem i privat sammenheng hver måned eller oftere.

– Sikkerhetskopi kan sammenlignes med en forsikring, forklarer seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm ved NorSIS. – Det kan koste litt i kroner og innsats å aktivere det, eller å få inn en rutine, og det er ikke sikkert du får bruk for det. Men, om du er uheldig og mister data, er det mye enklere om du har en fungerende sikkerhetskopi. Da vil du enkelt kunne gjenopprette dine data, og fortsette som før. Om du ikke har det, vil enten data være tapt for alltid, eller det vil være veldig kostbart å få det tilbake.

Mye data lagret på små enheter

Vi har alle enormt mye data lagret digitalt som vi ikke ønsker å miste, eller miste tilgang til. Det er gjerne bilder, filmer, meldinger, dokumenter, notater, kalender, eller påminnelser. Alt dette lagres digitalt. Ikke bare på en datamaskin, men også på små enheter som nettbrett, mobiler eller klokker.

– Kun et lite uhell som å miste den i bakken kan sette disse små enhetene ut av spill, og gjøre alt innholdet utilgjengelig. Du er prisgitt at du før uhellet har aktivert en fungerende sikkerhetskopi eller synkronisering til en sky, for å få tilbake dine data, fortsetter Reiner-Holm.

Gjør noe med det allerede i dag

Det er ikke sikkert det er så mye jobb å sikre seg. Derfor råder Reiner-Holm at du benytter dagen i dag til å stille deg selv spørsmålene: Hva skjer om jeg mister mitt nettbrett, telefon, eller klokke? Har jeg en rutine, aktivert en skytjeneste, eller kontroll på alle tilganger slik at jeg vil få alt innholdet tilbake på en ny enhet?

– Om svaret på dette er ja, eller «det er ikke så farlig», trenger du faktisk ikke tenke noe mer på det. Men er svaret «Nei», burde du sjekke det opp.

Benytt Verdens backup-dag til å sette av tid til å gå gjennom alle enhetene du har, og still deg spørsmålene:

  1. Blir bildebiblioteket mitt automatisk synkronisert med en skytjeneste?
  2. Blir meldinger, notater, kalender etc synkronisert med en skytjeneste?
  3. Er sikkerhetskopi av hele enheten aktivert, og går den gjevnlig uten å feile?
  4. Bruker du en app i forbindelse med totrinnspålogging som generer koder?
  5. Synkroniserer appen til en sky, eller er reservekodene trygt lagret et annet sted?
  6. På enheter som ikke er koblet til en sky eller lignende, har du manuelle rutiner for å sikkerhetskopiere data?

* Rapporten "Nordmenn og digital sikkerhetskultur", NorSIS

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hvor ofte nordmenn sikkerhetskopierer data som er viktige for dem i privat sammenheng
Hvor ofte nordmenn sikkerhetskopierer data som er viktige for dem i privat sammenheng
Last ned bilde
Last ned bilde
Eivind Reiner-Holm, Seniorrådgiver i NorSIS
Eivind Reiner-Holm, Seniorrådgiver i NorSIS
Last ned bilde

Om NorSIS

NorSIS
NorSIS
Studievegen 2
2815 Gjøvik

+47 40 00 58 99http://www.norsis.no

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet. Organisasjonen er delfinansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, og er en del av regjeringens satsning på informasjonssikkerhet.

Formålet til NorSIS er å skape en trygg digital hverdag, gjennom at informasjonssikkerhet blir en naturlig del av målgruppenes hverdag. Dette oppnår vi gjennom bevisstgjøring om trusler og sårbarheter, opplysning om konkrete tiltak og påvirkning til gode holdninger. Senterets definerte hovedmålgruppe er befolkningen og norske virksomheter. Aktiviteten er særlig rettet mot små og mellomstore private virksomheter, så vel som den enkelte innbygger.

Følg pressemeldinger fra NorSIS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NorSIS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NorSIS

Mange opplever å miste kontroll over sin Facebook eller Instagram-konto, men få tenker på å sikre den13.12.2022 07:00:00 CET | Pressemelding

Rundt 30 % av henvendelsene til NorSIS sin førstelinjetjeneste slettmeg.no kommer fra personer som har opplevd at uvedkommende har tatt kontrollen over deres Facebook eller Instagram-konto. Mange av disse hendelsene kunne vært unngått om totrinnspålogging hadde vært skrudd på. En fersk undersøkelse gir innsikt i hvorfor folk ikke benytter seg av dette sikkerhetstiltaket.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom