Mer enn halvparten av oss vil at fastlegen og psykologen skal samarbeide
På spørsmål om du ved behov kunne tenke deg å få hjelp av en psykolog med tilknytning til din fastlege, svarer 53 prosent at de helt sikkert eller ganske sikkert ønsker et slikt tilbud. Aller mest ønsker unge personer å møte en tverrfaglig allmennhelsetjeneste. Her svarer 6 av 10 under 30 år at de vil at fastlegen og psykologen samarbeider.
– Framtidens allmennhelsetjeneste er tverrfaglig. Befolkningen forventer og fortjener at hele mennesket ses- fysisk og psykisk- når de oppsøker hjelp, sier Psykologforeningens fungerende president Arnhild Lauveng.
Også legene er positive til et samarbeid: To av tre fastleger kan tenke seg å samarbeide med en psykolog, viser en undersøkelse på oppdrag fra Helsedirektoratet fra i fjor.
Hvordan forhindre unge uføre?
To av tre unge, uføretrygdede i Norge er trygdet på grunn av en psykisk lidelse, ifølge NAV.
I undersøkelsen svarer 6 av 10 at et samarbeid i allmennhelsetjenesten er blant de viktigste tiltakene for å forhindre langtidssykdom og uførhet. Mer enn to tusen mennesker har denne vinteren svart på spørreundersøkelsen Helsepolitisk barometer. Kantar gjør undersøkelsen på vegne av Psykologforeningen og en rekke andre aktører.
Samarbeidet mellom fastlegen og psykologen rangeres høyest blant tiltakene for å forhindre at langtidssykemeldte utvikler psykiske plager og symptomer. Pasientombudene i Norge har i år pekt på manglende kapasitet og kvalitet innen psykisk helsehjelp i kommunene.
– Med en voksende, eldre befolkning, trenger vi en robust helsetjeneste som skjønner betydningen av å forebygge sykdom i alle aldersgrupper. Det arbeidet skjer i kommunene og der er det mange som trenger psykologkompetansen, sier Psykologforeningens fungerende president.
Vet ikke at kommunen har psykisk helseansvar
Til tross for at kommunene er lovpålagt å ha psykologkompetanse i helsetjenesten, er dette lite kjent. Kun 35% av de spurte vet at kommunen har plikt til å tilby nødvendig psykisk helsehjelp.
– Når vi vet at stadig flere kommuner mangler psykologer, haster det å hindre at befolkningens rett til nødvendig psykisk helsehjelp blir avhengig av lommebok og bosted. Det betyr at politikerne må gjøre kommunene i stand til å rekruttere og beholde psykologer, sier den fungerende presidenten i Psykologforeningen.
– Hjelpen må være tilgjengelig
I løpet av livet vil halvparten av befolkningen oppleve å ha en psykisk lidelse minst én gang.
Dersom ikke kommunene forebyggerog behandler lettere til moderate tilstander, vil plagene kunne utvikle seg til slik at det blir behov for behandling i en presset spesialisthelsetjeneste. I verste fall kan personen bli ufør.
– Psykisk og fysisk helsehjelp må være tilgjengelig og rettferdig. Psykologforeningen forventer at regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse tar tak her denne våren,sier Lauveng.
SLUTT
Nøkkelord
Kontakter
Marthe BergKomunikasjonsrådgiver/NettredaktørNorsk psykologforening
Tel:95200116marthe@psykologforeningen.noBilder
Om Norsk psykologforening
Følg pressemeldinger fra Norsk psykologforening
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk psykologforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk psykologforening
– Nasjonal helse- og samhandlingsplan peker i riktig retning1.3.2024 14:34:46 CET | Pressemelding
Psykologforeningen er positive til arbeidsrettet psykologisk behandling og mer samhandling mellom tjenestene, og ser fram til å se sykehusene følge opp kravet om å prioritere psykisk helsevern i sine bevilgninger.
Respekter menneskerettighetene: Gi sivilbefolkningen helsehjelp, mat, vann og trygge områder13.10.2023 14:24:48 CEST | Pressemelding
Sykepleierforbundet, Legeforeningen og Psykologforeningen fordømmer lidelsene som Hamas’ terrorangrep på Israel og påfølgende israelsk gjengjeldelse påfører sivilbefolkningen.
Psykologforeningen: – Hvor er regjeringens opptrapping på psykisk helse?6.10.2023 12:14:14 CEST | Pressemelding
Opptrappingsplanen for psykisk helse er ikke tydelig nok i dagens statsbudsjett, mener Norsk Psykologforening.
Psykologforeningen: – Hvor er regjeringens opptrapping på psykisk helse?6.10.2023 12:03:37 CEST | Pressemelding
Opptrappingsplanen for psykisk helse er ikke tydelig nok i dagens statsbudsjett, mener Norsk Psykologforening. Verken helse eller psykisk helse er noen budsjettvinner i årets budsjett. – Det meste av de 360 millionene regjeringen gir ekstra til psykisk helse i dette budsjettet, er ikke garanterte, og det gjør neste års statsbudsjett uforpliktende og retningsløst, sier president Håkon Kongsrud Skard.
Psykologforeningen: – Gode intensjoner i opptrappingsplanen for psykisk helse, men mangler nok finansering9.6.2023 13:44:14 CEST | Pressemelding
– I denne opptrappingsplanen treffer regjeringen på planken med gode intensjoner for psykisk helse, men tar ikke sats, sier Psykologforeningens fungerende president Arnhild Lauveng.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom