Dette er nordmenns middagsfavoritt i påsken
Lammesteken og lammelåret er kanskje selve symbolet på påskemiddagen. Det viser også en undersøkelse utført av YouGov for MatPrat, hvor 1 av 4 sier at de spiser mer lammekjøtt i påsken enn ellers i året. 1 av 3 sier at lammekjøtt er en del av deres påsketradisjoner. I tillegg til lam, er også egg, sjokolade og appelsin soleklare påskefavoritter.
Og «påskelammet» er i Norge altså synonymt med lammesteik eller lammelår. Det er lite andre varianter av lam som spises i påsken: 9 av 10 svarer at det er lammesteika eller lammelåret som gjelder når de spiser lam i påsken.
– Dette er som forventet; vi vet at påsken er høysesong for lammelår og lammestek, sier Gunnar Thoen, analysesjef i MatPrat.
Smak og tradisjon
Tradisjon (68%) og smak (64%) teller nesten like mye når lam velges til påskemiddag. 32% oppgir også at lam passer godt når man serverer mat til mange eller har gjester.
– Selv om ikke påsken er en høytid med like klare mattradisjoner som vi ser på for eksempel jul, så har påskelammet blitt et måltid som hører med for mange. Det er fint å se at folk setter stor pris på den gode smaken, og at smaken er nesten like viktig som tradisjon, sier Thoen.
– På spørsmål om hvilke matvarer man skal spise mer av i påsken enn ellers i året, er det nesten dødt løp mellom egg og sjokolade, sier Thoen.
Dernest kommer appelsin, og på fjerdeplass lammekjøtt, som dermed er den mest populære middagsretten i høytiden. (Egg (39%), sjokolade (38%), appelsin (34%), lammekjøtt (26%).
– Dette er i tråd med tidligere års undersøkelser om nordmenns påskefavoritter. Vi er trofaste mot tradisjoner i høytiden, avslutter Thoen.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom