Dette er nordmenns middagsfavoritt i påsken
Lammesteken og lammelåret er kanskje selve symbolet på påskemiddagen. Det viser også en undersøkelse utført av YouGov for MatPrat, hvor 1 av 4 sier at de spiser mer lammekjøtt i påsken enn ellers i året. 1 av 3 sier at lammekjøtt er en del av deres påsketradisjoner. I tillegg til lam, er også egg, sjokolade og appelsin soleklare påskefavoritter.
Og «påskelammet» er i Norge altså synonymt med lammesteik eller lammelår. Det er lite andre varianter av lam som spises i påsken: 9 av 10 svarer at det er lammesteika eller lammelåret som gjelder når de spiser lam i påsken.
– Dette er som forventet; vi vet at påsken er høysesong for lammelår og lammestek, sier Gunnar Thoen, analysesjef i MatPrat.
Smak og tradisjon
Tradisjon (68%) og smak (64%) teller nesten like mye når lam velges til påskemiddag. 32% oppgir også at lam passer godt når man serverer mat til mange eller har gjester.
– Selv om ikke påsken er en høytid med like klare mattradisjoner som vi ser på for eksempel jul, så har påskelammet blitt et måltid som hører med for mange. Det er fint å se at folk setter stor pris på den gode smaken, og at smaken er nesten like viktig som tradisjon, sier Thoen.
– På spørsmål om hvilke matvarer man skal spise mer av i påsken enn ellers i året, er det nesten dødt løp mellom egg og sjokolade, sier Thoen.
Dernest kommer appelsin, og på fjerdeplass lammekjøtt, som dermed er den mest populære middagsretten i høytiden. (Egg (39%), sjokolade (38%), appelsin (34%), lammekjøtt (26%).
– Dette er i tråd med tidligere års undersøkelser om nordmenns påskefavoritter. Vi er trofaste mot tradisjoner i høytiden, avslutter Thoen.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom