BravBrav

Skisporten viste at den ikke trenger å være en miljøtrussel

Del
Vi legger bak oss en herlig bysprint i Tallinn der vi med hundre prosent sikkerhet kan si at alle løperne brukte fluorfri skismøring. Nå har FIS og IBU igjen besluttet at dette er fremtiden.

– Vi er vitne til et historisk øyeblikk, sa renndirektør i FIS, Michal Lamplot da han overvar smørestasjonene før rennet. 

I dag kom nyheten om at FIS og IBU igjen har bestemt seg for at skisporten skal bli fluorfri. Et nytt forbud mot fluor vil tre i kraft etter denne sesongen. Det er tredje gang at FIS gjør et forsøk på å fjerne alle giftige fluorstoffer fra sporten vår.

– Vår tids største kjemiske miljøtrussel

– Det er ingen grunn til at skisporten skal fortsette å spre helseskadelige fluorstoffer i miljøet. Stoffene har fått betegnelsen Forever Chemicals og er av Europeiske myndigheter identifisert som vår tids største kjemiske miljøtrussel med betydelig helsefare for de som blir eksponert for dem, sier Christian Gløgård, forsknings- og utviklingssjef i Swix.

Swix stoppet i 2020 all produksjon og kommersielt salg av fluorholdig skismøring. Inneværende sesong har Swix sine egne smørere reist verden rundt på skirenn uten fluor i bagasjen. Der nasjoner, lag og andre leverandører har fortsatt i samme spor med fluor under skiene, har Swix utelukkende brukt tiden på å utvikle, teste og selge inn fluorfrie produkter til resten av bransjen.

– De fluorfrie smøringsproduktene som vi tilbyr i dag er svært gode og er resultat av mange tusen timer med forskning og utvikling sammen med våre partnere. Vi er takknemlige for støtten vi har fått av Forskningsrådet de siste 10 årene. Det har muliggjort en økonomisk satsing som ellers ikke hadde vært mulig og sikret at Swix og Norge fortsatt er ledende på smøringsteknologi, fortsetter Gløgård.

De beste er best - også uten fluor

Tirsdagens kveldsrenn i Tallinn var en milepæl. For første gang siden fluoren gjorde sitt inntog på 80-tallet, gikk alle løpere på ski uten det giftige stoffet under skia.Rennet ble like underholdende for TV-seeren som om de hadde brukt fluor, og de beste viste at de fortsatt er best, uansett smøremetode.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Brav

Brav
Brav
Snøkrystallen 11
1470 Lørenskog

+47 61 22 21 00https://www.brav.com

BRAV er en innflytelsesrik aktør innen sport- og fritidsmarkedet, og forvalter de sterke merkevarene Swix, Toko, Lundhags, Ulvang og Helsport. Vi tilbyr også teambekledning gjennom Brav Teamwear, samt at vi eier og drifter den digitale plattformen Skisporet.no.

Følg pressemeldinger fra Brav

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brav på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Brav

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom