Fiskeavskjær kan bedre mental helse

Denne uken ble resultater fra prosjektet presentert i Bergen. Resultatene er så gode at de kunne vært hentet fra en reklamefilm. Nå skal industrien ta resultatene i bruk og få prudukter ut på markedet.
Store mengder råstoff fra fiskeri og havbruk går til spille eller brukes i dyrefôr i Europa. Dette råstoffet utgjør en næringsrik biomasse rik på proteiner, bioaktive peptider, flerumettet fett, organiske mineraler og vitaminer.
- Med bruk av enzymatisk hydrolyse kan det lages produkter av stor verdi for oss mennesker, sier seniorforsker Katerina Kousoulaki som har ledet prosjektet Aquabiopro-fit. EU-prosjekt som ble avsluttet i forrige måned.
- Ennå gjenstår det en del vitenskapelig publiseringer og noen av resultatene er derfor ennå hemmelige, sier Kousoulaki.
For å oppnå mest mulig bærekraftig bruk av råstoff er det behov for investeringer og utvikling av ny kunnskap. I tillegg er det nødvendig med pålitelig dokumentasjon og forbrukeropplæring samt et egnet lovverk for å sikre at produkter fra marint restråstoff kan komme ut i markedet.
- Samarbeidet i slike store forskningsprosjekter har stor verdi for oss i Seagarden. Vi får jobbe sammen med dyktige forskere, og byr muligheten seg for ny deltakelse EU-prosjekter vil vi gjerne være med, sier Zouhir el Marsni i Seagarden som er et av de største selskapene innen produksjon av kollagen.
Seagardens hovedrolle i forskningsprosjektet har vært å oppskalere produksjon til industriell skala.
- Aquabiopro-fit passet oss I Marine Taste perfekt. Vi hadde tenkt å produsere tunikat for fiskefôr. Vi fikk utviklet tunikatene til et mer høyverdig produkt. Vi lager blant annet kjøttdeig av tunikatene. Her er det smak av hummer og krabbe, sier Fredrik Noren, gründer av det svenske selskapet Marine Taste.
EU-prosjektet fikk formidlet resultatene også til kronprins Haakon som besøkte Nofimas lokaler i Bergen onsdag, og fredag ble resultatene presentert på et arrangement på Restaurant Skyskraperen på Ulriken. Her ble det servert mat beriket med protein fra marint restråstoff.
Her er noen av resultatene:
- Positive effekter mot depresjon ved bruk av kosttilskuddet utviklet i EU-BBI-JU-H2020 prosjektet Aquabiopro-fit. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
- Positive effekter i hudhelse i sommermånedene i Hellas. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
- Signifikante positive effekter knyttet til idrettsprestasjoner og omega-3-nivåer i blodet med bruk av kostholdstilskuddet. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
- Utvikling av tunikatprotein til hamburgere og tunikat-umamifond som kjøttsmakforsterker. Ingrediensene er utviklet av Nofima og MarinFeed. Forskerne utviklet også tunikatmel til bruk i laksefôr.
De kliniske studiene ble utført i Hellas av Biognosis og Aristotle Universitet i Thessaloniki, og screeningmodellstudier ble utført av Universitetet på Kreta (Medicine School, Hellas), Universitetet i Valencia (Pharmacy School, Spania), Nofima (Norge) og BioInTech (Bulgaria).
Nøkkelord
Kontakter
Katerina KousoulakiSeniorforskerErnæring og fôrteknologi
Tel:55112163katerina.Kousoulaki@Nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
BlueFusion skal drifte sju forskningstillatelser på Havbruk i nord15.10.2025 17:31:11 CEST | Pressemelding
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord, og i dag signerte de driftsavtale med BlueFusion AS.
Møt selskapet som skal drifte sju forskningstillatelser på havbruk i nord14.10.2025 15:32:21 CEST | Presseinvitasjon
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord.
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
Frosne bær: Slik bevarer du næringsstoffene10.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Har du frosne bær i fryseren og lurer på hva du kan gjøre for å bevare smaken, fargen, fastheten og næringsstoffene best mulig? Nofimas fagfolk har svarene på hva som skjer når du tiner bær og hvordan du bør tilberede dem.
Innmat fra hvitfisk kan gi Norge mer mat, mindre avfall og nye arbeidsplasser3.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norge er blant verdens beste på å utnytte restråstoff fra fiskeindustrien. Men det er fortsatt fullt mulig å gjøre mer - spesielt når det gjelder hvitfisk som torsk og hyse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom