Nofima

Fiskeavskjær kan bedre mental helse

Del
Kliniske tester viser at kosttilskudd som inneholder blant annet konsentrat fra fiskeavskjær har positiv effekt for mental helse, øker fysiske prestasjoner og forbedrer hud og hår. Funnene er gjort i et EU-prosjekt ledet av forskere fra matforskningsinstituttet Nofima.

Denne uken ble resultater fra prosjektet presentert i Bergen. Resultatene er så gode at de kunne vært hentet fra en reklamefilm. Nå skal industrien ta resultatene i bruk og få prudukter ut på markedet.

Store mengder råstoff fra fiskeri og havbruk går til spille eller brukes i dyrefôr i Europa. Dette råstoffet utgjør en næringsrik biomasse rik på proteiner, bioaktive peptider, flerumettet fett, organiske mineraler og vitaminer.

-  Med bruk av enzymatisk hydrolyse kan det lages produkter av stor verdi for oss mennesker, sier seniorforsker Katerina Kousoulaki som har ledet prosjektet Aquabiopro-fit. EU-prosjekt som ble avsluttet i forrige måned.

- Ennå gjenstår det en del vitenskapelig publiseringer og noen av resultatene er derfor ennå hemmelige, sier Kousoulaki.

For å oppnå mest mulig bærekraftig bruk av råstoff er det behov for investeringer og utvikling av ny kunnskap. I tillegg er det nødvendig med pålitelig dokumentasjon og forbrukeropplæring samt et egnet lovverk for å sikre at produkter fra marint restråstoff kan komme ut i markedet. 

-          Samarbeidet i slike store forskningsprosjekter har stor verdi for oss i Seagarden. Vi får jobbe sammen med dyktige forskere, og byr muligheten seg for ny deltakelse EU-prosjekter vil vi gjerne være med, sier Zouhir el Marsni i Seagarden som er et av de største selskapene innen produksjon av kollagen.

Seagardens hovedrolle i forskningsprosjektet har vært å oppskalere produksjon til industriell skala.     

-          Aquabiopro-fit passet oss I Marine Taste perfekt. Vi hadde tenkt å produsere tunikat for fiskefôr. Vi fikk utviklet tunikatene til et mer høyverdig produkt. Vi lager blant annet kjøttdeig av tunikatene. Her er det smak av hummer og krabbe, sier Fredrik Noren, gründer av det svenske selskapet Marine Taste.

EU-prosjektet fikk formidlet resultatene også til kronprins Haakon som besøkte Nofimas lokaler i Bergen onsdag, og fredag ble resultatene presentert på et arrangement på Restaurant Skyskraperen på Ulriken. Her ble det servert mat beriket med protein fra marint restråstoff.

Her er noen av resultatene:

  • Positive effekter mot depresjon ved bruk av kosttilskuddet utviklet i EU-BBI-JU-H2020 prosjektet Aquabiopro-fit. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Positive effekter i hudhelse i sommermånedene i Hellas. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Signifikante positive effekter knyttet til idrettsprestasjoner og omega-3-nivåer i blodet med bruk av kostholdstilskuddet. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Utvikling av tunikatprotein til hamburgere og tunikat-umamifond som kjøttsmakforsterker. Ingrediensene er utviklet av Nofima og MarinFeed. Forskerne utviklet også tunikatmel til bruk i laksefôr.

 De kliniske studiene ble utført i Hellas av Biognosis og Aristotle Universitet i Thessaloniki, og screeningmodellstudier ble utført av Universitetet på Kreta (Medicine School, Hellas), Universitetet i Valencia (Pharmacy School, Spania), Nofima (Norge) og BioInTech (Bulgaria).

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom