Våtmarkene kommer tilbake – 31 myrområder reparert i 2022

– Myrene våre er klimahelter som lagrer enorme mengder karbon, og de er hjem til over 500 arter på rødlista. Myr og annen våtmark er utrolig viktig å ta vare på, og de ødelagte myrområdene som kan restaureres, bør restaureres, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
2. februar er verdens våtmarksdag. Dagen markerer signeringen av Ramsarkonvensjonen, den internasjonale avtalen om å ta vare på viktige våtmarksområder. Årets tema for våtmarksdagen er restaurering.
Se hvor i Norge vi har restaurert våtmark i kartet, vedlagt.
Har restaurert myrer i åtte år
I Norge restaurerer vi ulike typer våtmarker, blant annet bekke- og elveløp, sumpskoger og ikke minst myr. Siden vi startet å restaurere myr i Norge i 2015, har miljøforvaltningen restaurert 139 myrer og tettet 365 km med grøfter – omtrent like langt som strekningen Oslo - Dovre.
Gamle grøfter drenerer vannet bort fra myra, og ved å tette dem med demninger av torvmasser får myra tilbake evnen til å holde på vannet. Torvmoser, insekter og fugler vender tilbake, og karbonet som ligger lagret i torva, får ligge trygt der det har ligget i tusenvis av år.
Det er kyndige entreprenører i gravemaskin som utfører jobben.
Ambisiøse internasjonale mål om restaurering
I desember 2022 fikk verden en ny naturavtale. Et av målene i avtalen er å restaurere 30 % av ødelagt og forringet natur.
– Dette er et svært ambisiøst mål. Nå skal vi finne ut hva dette betyr for det norske restaureringsarbeidet, men det er åpenbart at vi må brette opp ermene og restaurere enda mer natur enn det vi gjør i dag. Da må også flere enn miljøforvaltningen bidra, sier miljødirektør Hambro.
Forventer enda mer restaurering i 2023
I Statsbudsjettet for 2023 er det satt av i overkant av 60 millioner kroner til naturrestaurering på land.
Miljødirektoratet jobber nå med å fordele disse millionene til restaureringsprosjekter i regi av statsforvaltere og nasjonalparkstyrer rundt om i landet.
– Vi ser at det er en stor interesse for å restaurere natur, og det er ny rekord i antall tiltak som skal foregå i regi av statsforvalterne i 2023, sier Hambro.
Arrangerer konferanse om restaurering
Miljødirektoratet vil i samarbeid med NINA arrangere Naturrestaureringskonferansen 30.-31. oktober 2023.
Her skal forskere, forvaltere og praktikere samles for å dele den nyeste kunnskapen innenfor fagfeltet og for å utveksle praktiske erfaringer fra konkrete tiltak som gjennomføres rundt omkring i Norge.
Les mer om våtmarkene i Norge: Våtmarker i Norge (miljodirektoratet.no)
Fakta: Ramsarkonvensjonen
- Ramsarkonvensjonen ble undertegnet 2. februar 1971 i Ramsar, Iran.
- Det er den eldste av de moderne miljøavtalene.
- Det er en global miljøavtale med mål om å ivareta viktige våtmarksområder.
- Avtalen er i dag undertegnet av 172 land, inkludert Norge.
- Avtalen forplikter landene til å forvalte alle våtmarker på en god måte, og å verne de aller viktigste områdene som såkalte Ramsarområder.
- Ramsarkonvensjonen har en bred definisjon av våtmark og sier at alle økosystemer der vann dominerer de økologiske prosessene er våtmark. Det betyr alt ferskvann, myrer, sumper etc., så vel som saltvann ut til seks meters dyp.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder


Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom