Jimmy Øien bak Restaurant Rest vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Den 29. utgaven av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skulle i år gå til en ildsjel innen hotell- og restaurantbransjen som har tatt tilbake tradisjonen med å bruke lokale råvarer til det fulle og ikke lar noe gå til spille.
- Alle finalistene er forbilder i å ta Ingrid Espelid Hovigs generasjon på alvor, og de er alle vinnere på hvert sitt vis. Disse fremragende kokkene baner vei og vi har alle noe å lære av dem når det gjelder å bruke sansene, følge sesongene og kaste mindre. Jimmy Øien er en særdeles verdig vinner, med et brennende hjerte for bærekraft og mat. Å bestemme seg for å sikte mot en nullutslippsrestaurant som lager mat av råvarer andre kaster, er rått. Og klare det, er fantastisk! Det er bare å gratulere, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg.
- Dette er helt uventet, og veldig gøy! Jeg har stemt på Heidi selv, sier en tydelig stolt og overrasket Jimmy Øien om prisen.
- Ingrid Espelid Hovigs generasjon brukte lokale råvarer til det fulle, og ingenting gikk til spille. Akkurat sånn vil jeg drive REST. Det er en ære å få tildelt denne prisen, avslutter Øien.
Rekordhøyt engasjement
De knallsterke finalistene fra Finnmark, Nordland, Trøndelag og Oslo har gitt et rekordhøyt engasjement fra folket. Heidi Bjerkan, Jimmy Øien, Halvar Ellingsen og Johhny Trasti og Trine Lyrek er fremragende ambassadører som viser at det er mulig å kombinere god ressursutnyttelse og fantastiske matopplevelser til det beste for både forbrukere og miljø.
Alle arbeider i Ingrids ånd: bruke sesongens råvarer, spise opp alle deler av råvaren, ikke automatisk kaste mat som har gått ut på dato og og oppleve felles spiseglede rundt et bord. Og selv om finalistene er fenomenale kokker – kan deres kunnskap overføres til alle oss hjemme på kjøkkenet slik at vi kan komme et skritt videre mot et mer bærekraftig matforbruk.
Juryen trekker fram årets vinners kulinariske ferdigheter og fokus på bekjempelse av matsvinn. Jimmy Øien sørger for å gi oss strålende smaker og opplevelser med utgangspunkt i en eksepsjonell utnyttelse av råvarer. Øien har utviklet et ambisiøst konsept hvor det trylles fram de lekreste retter av råvarer som ellers ville blitt kastet. I fjor ble han kåret til Årets unge kokk under Michelin-utdelingen i en alder av 29.
Om prisen
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris består av diplom og pengepremie på 30.000 kroner. Prisen skal deles ut til en person som "har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske". Hvem som vinner avgjøres av en nettbasert avstemning og en fagjury, der folkets og fagjuryens stemmer teller likt.
Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er blant annet:
2021: Åge Eitungjerde, Asbjørn Børsheim og Olav Bleie
2020: Torill Renaa, resturantør og matformidler
2019: Maret Ravdna Buljo, reindriftseier og matformidler
2018: Gunnar Waagen, Tingvollost og tidligere styreleder i Norsk gardsost
2017: Inge Johnsen, kokk, Liantunet
2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.
Fagjuryen består av:
Åshild Woldstad (leder)
Margrethe Hersleth
Jørn Lie
Nina Sundqvist
Nina Wærnes Hegdahl
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder

Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom