Göteborg & Co AB

12 nye grunner for å besøke Gøteborg i jubileumsåret 2023

Del
Historien gjentar seg: Da Gøteborg fylte 300 år i 1921, måtte feiringen utsettes i to år. Det samme skjedde i 2021 da Gøteborg fylte 400 år; pandemien satte en stopper for feiringen. Men i juni starter endelig Gøteborgs jubileumsfeiring. Det blir en stor Jubileumsfestival som kickstarter sommeren. Her lister vi opp 12 nye grunner til å besøke Gøteborg i år.
Jubileumsfestivalen, folkebadet i Jubileumsparken, Liseberg Grand Curios og konserter på Ullevi. Foto: Happy Visuals, raumlaborberlin, Quarry Fold Studio/Liseberg og Anna-Lena Lundqvist/Got Event.
Jubileumsfestivalen, folkebadet i Jubileumsparken, Liseberg Grand Curios og konserter på Ullevi. Foto: Happy Visuals, raumlaborberlin, Quarry Fold Studio/Liseberg og Anna-Lena Lundqvist/Got Event.

1. Feir Gøteborgs 400 år på Jubileumsfestivalen

4. juni har Gøteborg bursdag og 2.-5. Juni er det duket for den store Jubileumsfestivalen. Og hvor er det vel bedre å feire enn i Frihamnen i havnebyen Gøteborg? Det blir tre scener, hvor den ene har plass til over 10 000 personer, mye mat, musikk og aktiviteter for alle. Gøteborgs Symfoniker Sveriges Nasjonalorkester, åpner med kjente popartister, og en kveld er dedikert til popen og rocken som formet byen. Flere kor tar plass på scenen, inkludert Körcentrum Väst som fremfører en musikal av Sting med flere hundre sangere på scenen. Følg med for flere programnyheter og artistugivelser! Med Gøteborgs Jubileumsfestival som utgangspunkt fortsetter feiringen hele sommeren frem til 3. september og avrundes med Jubileumsfinalen med Frihavnsdager, Gøteborgs Kulturkalas og Gøteborgs Verftsmaraton.

2. ”Kungen” feirer 50 år på tronen – besøker Gøteborg 4.juni

Det er flere jubilanter i 2023 – Sveriges kong Carl den XVI Gustav feirer hele 50 år på tronen! Og det passer kongen på å feire i Gøteborg når byen har jubileum. På Gøteborgs fødselsdag 4.juni taler kongen til folket og kongeparet planlegger å kjøre kortesje gjennom de sentrale delene av byen. Her får du sjansen til å havne blant publikum og se kongen og dronningen på nært hold.

3. Prototyp Gøteborg – en byutstilling som utfordrer

Når Gøteborg feirer 400 år i sommer blir deler av byen en utstilling som er åpen for alle. Protoyp Gøteborg er en unik mulighet til å lære mer om hvordan vi endrer og bygger en moderne og bærekraftig by. Se helt nye løsninger, la deg inspirere av fremtidens innovasjoner og ta del i work shops, samtaler og diskusjoner. Eller gå på en guidet tur og test en av de mange prototypene. Bak for eksempel ditt eget tangbrød i en smoke n`roll og smak på fremtidens mat på havtildelingen – hvordan smaker egentlig kråkebolle? Protoyp Gøteborg pågår fra 2.juni til 3.september.

4. Nytt utendørs svømmebasseng i Götaelven midt i sentrum

I juni innvies det etterlengtede folkebadet i Jubileumsparken i Frihamnen, med tre ulike bassenger plassert i Götaelven. Et rundt hopp- og stupebasseng, et svømmebasseng med sklie og et lengre basseng. Bassengene er bunnløse og vannet renses med tekniske løsninger slik at du kan bade i både fersk- og saltvann hele året. Badet er gratis å besøke og har en kapasitet på hele 500 personer. Den ikoniske Allmänna-badstuen blir renovert og vil forbli i en eller annen form, gratis for alle å bade i. I tillegg til svømmehallen består jubileumsparken av en stor ny lekeplass som ble innviet i fjor.

5. Liseberg ferier 100 år og åpner fantasifulle Liseberg Grand Curiosa

Ponnikarusell i restauranten, en sklie rett ned til lobbyen og en lønnebar med cocktailer. På det nye hotellet Liseberg Grand Curiosa er det ingen grenser for lekenhet og fantasi. Det er en unik familiebolig som åpner i april. De 457 rommene har alle minst fem senger, men det er også seks- og syv sengsrom, og sammenhengende rom for virkelig store grupper. Opprinnelig var Liseberg en gave til innbyggerne i Gøteborg da byen fylte 300 år, og selve fornøyelsesparken lanserer flere nyheter i år på sitt 100 års jubileum. Blant disse er familieattraksjonen og berg-og-dal-banen Luna.

6. Flere hundreåringer feirer med nye utstillinger

Enda flere av byens mest kjente museer og attraksjoner ble innviet da byen feiret sitt jubileum i 1923. De feirer nå 100 år, og det bør feires! På Gøteborgs kunstmuseeum kan du se de kjente Gøteborg-koloristene og Gøteborgs kunstgalleri stiller ut den høyaktuelle kunstneren Małgorzata Mirga-Tas. Sjøfartsmuseet Akvariet har endelig åpnet igjen og er et helt nytt museum på innsiden med seks nye utstillinger og nytt akvariebygg. Sjøfartsmuseet feirer ikke 100 år, man det gjør Akvariet. Det nye akvariet har et levende korallrev og er ti ganger større enn før. Botanisk hage feirer med ny kulturhage. Naturhistorisk museum lager sammen med Hasselbladstiftelsen en jubileumsutstilling der fotografiet brukes til å lære nye ting om naturen.

7. Løp den eneste utgaven av Göteborgsvarvet Marathon 2023

Den 3.september blir verdens største halvmaraton dobbelt så langt. Göteborgsvarvet Marathon inviterer til en uik og historisk løpefest i anledning byens 400-års jubileum. For de som våger å ta utfrodringen byr maratonet på en fantastisk utsikt over Gøteborg, inkludert på begge sider av Göta-elven. I et typisk år har Göteborgsvarvet over 200 000 tilskuere langs banen og 50 musikkstasjoner. En del av ruten går lands Gøteborgs paradegate Avenyn.

8. Spennende romopplevelser i den nye Wisdome

En stor trekule har allerede blitt et landemerke i Gøteborg. Wisdome er en ny sfærisk bygning som bygges på taket av Universeum, Sveriges nasjonale vitenskapssenter og et av de mest besøkte turistmålene i Gøteborg. Bår Wisedome åpner til våren får vi oppleve romfart, bombastiske filmeffekter og de minste menneskelige elementene på en 360-graders skjerm med avansert visualiseringsteknologi. Kuppelen har plass til 150 sittende besøkende og er designet av Gert Wingårdh. I tillegg til Wisdome inneholder Universeum akvarier, regnskoger og forsøksrom.

 

9. Stortstilt konsertsommer på Ullevi

Elleve Ullevikkonserter er booket så langt; to konserter av Metallica 16. Og 18.juni, tre konserter av Bruce Springsteen 24., 26. Og 28.juni, fire konserter av Coldplay 8., 9., 11. Og 12.juni, en konsert av Gyllene tider 5.august og til slutt en konsert av Laleh 26.august I tillegg til dette blir det også en todagers festival på arenaen med Summerburst 2. – 3. Juni. Det er ikke bare Ullevi som buder på konserter. 26. August er det premiære på Skåtås som arrangementsområde med Diggiloo. Og 10. – 12. August innar Way Out West Slotsskogen, i år med Håkan Hellström som avlustningsakt.

10. Nye opplevelser på Björkö og Ringön

Gøteborg frotsetter å være landets sentrum for håndverksøl. Berlind Beer på Björkö i Gøteborgs skjærgård åpner til våren et tapperom i et gammelt islager. Det er allerede flere håndverksbryggerier på Ringön, og denne våren åpner Stigbergets bryggeri sitt siste tilskudd der. Det blir scener både innendørs og utendørs, mat og øl direkte fra tanken på stedet. I fjor høst laget Njutningfrämjandet en ny øltur som guider deg til de nye håndverksbryggeriene.

11. God utsikt fra nye Clarion Hotel Draken

Drakenkino, som i mange år var hovedkino og festivalsenter på filmfestivalen i Gøteborg, er under restaurering og supplert med et splitter nytt hotell. En skybar og takterrasse med milelang utsikt vil toppe det 33-etasjers landemerket, som skal stå ferdig til høsten. Clarion Hotel Draken bli Gøteborgs høyeste hotellyggning og vil huse 474 hotellrom og to resturanter. Med inspirasjon fra Drakenbs klassiske kinosal kombineres 50-tallstilen med nåtiden.

12. Oppdag vestkysten ombord den fossilfrie båten ”Granit”

Besøk seilparadiset Marstrand, prøv sildeproduksjon på Klädesholmarna, nyt lille, sjarmerende Käringön og kjenn bypulsen i Gøteborg. I sommer er det premiere på en fire dager lang vestkysttur med den fossilfrie båten Granit. Skjærgårdsturen byr på sjarmerende hoteller, måltider på lokale restauranter og stopp ved noen av de vakre kystlandsbyene i Bohuslän. Det er fire avganger i juni og tre i august.

Kontakter

Bilder

Jubileumsfestivalen, folkebadet i Jubileumsparken, Liseberg Grand Curios og konserter på Ullevi. Foto: Happy Visuals, raumlaborberlin, Quarry Fold Studio/Liseberg og Anna-Lena Lundqvist/Got Event.
Jubileumsfestivalen, folkebadet i Jubileumsparken, Liseberg Grand Curios og konserter på Ullevi. Foto: Happy Visuals, raumlaborberlin, Quarry Fold Studio/Liseberg og Anna-Lena Lundqvist/Got Event.
Last ned bilde

Om Göteborg & Co AB

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46313684031https://www.goteborg.com/

Om Gøteborg
Gøteborg er kjent for Volvo, Liseberg, vakre skjærgårsøyer og fisk og skalldyr i verdensklasse. I tillegg er Gøteborg kåret til verdens mest bærekraftige by.

Ta en kaffe i den vakre gamlebyen i Haga, besøk fantastiske Göteborgs Konstmuseum, test håndverksøl og shop design. Eller besøk noen av de kule barene eller restaurantene. Om du heller vi ha naturopplevelse finner du skjærgården, dype skoger og rolige innsjøer like utenfor bykjernen. Gøteborg ligger kun tre timer fra norskegrensen og er med sine nær 650 000 innbyggere den største byen i Norden utenom hovedstedene.

Om Göteborg & CO
Göteborg & CO ønsker å få enda flere til å oppdage og velge Gøteborg. Det gjøres ved å utvikle Gøteborg som bærekraftig destinasjon for alle som lever og besøker byen. Göteborg & Co er en del av Göteborgs Stad, og er hovedselskap for kluster der både Liseberg, Got Event og Göteborgs Stadsteater inngår. 

Følg pressemeldinger fra Göteborg & Co AB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Göteborg & Co AB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Göteborg & Co AB

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye