Store muligheter for naturbaserte løsninger mot klima- og miljøkrisen i Norden
Naturbaserte løsninger er blitt trukket fram som viktige i kampen mot klimaendringer og tap av naturmangfold, både på det siste klimatoppmøtet COP27 og naturtoppmøtet COP15.
I de nordiske landene øker både kunnskapen om og bruken av slike løsninger. Det viser den nye rapporten «Working with Nature-Based Solutions: Synthesis and mapping of status in the Nordics», som gir innsikt i status for forskning, politiske rammer, utfordringer og eksempler på naturbaserte løsninger i Norden.
- Vi ser fortsatt flere utfordringer, men også store muligheter, for å bruke naturbaserte løsninger til å redusere og tilpasse oss klimaendringene, beskytte naturmangfold og ivareta samfunnsbehov, sier prosjektleder Leonard Sandin.
Les mer om rapporten og prosjektet her
Hva er naturbaserte løsninger?
En av de første utfordringene i prosjektet var å finne ut av hva vi mener når vi snakker om naturbaserte løsninger på tvers av de nordiske landene.
Såkalte naturbaserte løsninger (NBS) er basert på naturens egne funksjoner, enten ved å ivareta eller restaurere økosystemer eller å imitere naturlige funksjoner. Det finnes flere definisjoner, men det grunnleggende er at de i tillegg til å hindre klimaendringer eller bidra til klimatilpasning også må ta vare på naturen og mangfoldet av arter.
For eksempel kan grønne områder og regnbed i byer, i motsetning til asfalt, absorbere regnvann og dermed hindre store oversvømmelser ved kraftige regnskyll. I tillegg gir de leveområder for ulike arter og rekreasjon for menneskene.
I Norge og Sverige bruker forvaltningen begrepet NBS i større grad og i flere sammenhenger. I de øvrige nordiske landene er det ikke like vanlig å snakke om naturbaserte løsninger enda, men alle de nordiske landene jobber aktivt med å bevare, bærekraftig forvalte og bruke, samt restaurere natur. Andre begreper for å beskrive disse løsningene er for eksempel «blågrønn infrastruktur», «restaurering» eller «økosystemtjenester».
Behov for tydelige prioriteringer
Gjennom arbeidet med rapporten har forskerne kartlagt forskningsprosjekter på naturbaserte løsninger i Norden i dag. Basert på gjennomganger av faglitteratur, rapporter og styringsdokumenter i de nordiske landene, har forskerne også formulert en rekke anbefalinger for å styrke arbeidet med naturbaserte løsninger.
Blant de viktigste tiltakene er:
- Det er behov for tydelig politiske prioriteringer for å integrere NBS i politikk og praksis
- Tilpasning av institusjonelle strukturer, prosedyrer og politiske virkemidler på alle styringsnivåer er avgjørende for å styrke arbeidet med å implementere NBS
- Bedre finansieringskilder for NBS er nødvendig
- Vi må utvikle felles standarder for NBS, samt langsiktig overvåking og bedre kost-nytte-evalueringer
- Kunnskapsgrunnlaget i alle faser av NBS-prosjekter må styrkes.
Les mer om forskernes anbefalinger i rapporten.
Nordisk satsing
Forskerne bak prosjektet representerer en rekke nordiske land og institusjoner: NIVA i Norge, Aarhus Universitet i Danmark, Lund Universitet i Sverige, Luke i Finland og Islands Landbruksuniversitet.
Rapporten er en del av resultatene fra prosjektet S-ITUATIONsom ble ledet av NIVA og finansiert av Nordisk Ministerråd. Dette er det første av fem prosjekter i det nordiske programmet for forskning på naturbaserte løsninger.
De første resultatene fra prosjekt ble presentert allerede i november da de nordiske miljøministrene møttes i Helsinki. Prosjektleder Leonard Sandin (NINA) har også formidlet prosjektet på klimatoppmøtet COP27 i Egypt.
NIVA sammen med NINA leder også et oppfølgende prosjekt som skal oppsummere erfaringer og resultater fra åtte nordiske NBS-pilotprosjekter. Les mer om pilotene her.
Les mer om NIVAs arbeid med naturbaserte løsninger.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Nøkkelord
Kontakter
Prosjektleder Leonard Sandin (tidl. NIVA nå NINA).
tlf. 98294075
leonard.sandin@nina.no
Caroline Enge
tlf. 45447990
caroline.enge@niva.no
Bilder
Lenker
Om NIVA
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom