Stang ut når nordmenn tipper på svensk julemat

– Dette er typisk arrogante nordmenn. Dere forsøker å forakte svensker alt de kan, for de vet vi er storebror. Jeg vet hvor vondt det gjør for nordmenn at Sverige er bedre og større enn Norge, sier Tom Peder Pettersson på telefon fra Trollhättan der han feirer jul.
Hele 22,5 % av nordmenn har svart vet ikke på spørsmål om hva søta bror spiser til jul. Det viser tall fra MatPrats årlige juleundersøkelse, gjennomført av YouGov, der over 2000 nordmenn har deltatt.
Ettersom nordmenn åpenbart ikke aner hva svenskene spiser til jul, kan Lillestrøm-spilleren opplyse det norske folk om at et svensk julbord består av mange retter.
– Kjøttboller må man ha, juleskinke må man ha, pølser må man ha, varmrøkt laks og Janssons fristelse – som er en potetgrateng med fløte og ost – må man ha. Det er bare ett problem, at det er ansjos i Jansons fristelse, og det smaker helt for jævlig. Det er noe alle har i, selv om ingen liker det. Vi har fjernet den i vår familie, sier svensken.
Velger østlandsfavoritten
Pettersson er også glad i en rett som han kaller dopp i grytan, der svensk tunnbrød dyppes i kraften fra svineskanker.
– På tunnbrødet tar man smør, juleskinke og gjerne litt pølse. Jättegodt!
På spørsmål om hva han ville spist av ribbe og pinnekjøtt er den svenske LSK-spilleren ikke i tvil.
– Nevn ikke pinnekjøtt, det klarer jeg bare ikke. Jeg hadde valgt ribbe!
Nordmenn scorer på Danmark
Danskenes julemiddag, derimot, den er det mange nordmenn som scorer på. Nordmenn svarer at danskene fråtser i fugl på julemiddagen, 1 av 4 tror de spiser and på julaften i Danmark.
– Det stemmer at vi spiser and på julaften i Danmark, sier Svenn Crone, dansk forsvarspiller på Brann, på telefon fra Silkeborg der han feirer dansk jul.
Han legger til at de også spiser flæskesteg, men synes selv and er best.
– And spiser man så sjeldent. Den smaker så godt, med kartoflene og sausen til, sier han.
Han setter pris på at nordmenn har god kunnskap om dansk julemat.
– Det er flott at nordmenn er gode på dansk julemat, mange nordmenn er gode på å besøke Danmark. Jeg kjenner mange nordmenn som snakker godt om Danmark, sier han.
Tro mot bergenserne
Men også når det gjelder danskene er det noen skjær i sjøen i undersøkelsen. 12 % av nordmenn har svart at danskene spiser kalkun til jul. Det ryster Crone.
– Det er helt vilt at nordmenn tror vi spiser kalkun til jul i Danmark! Det er jo en amerikansk julemiddag, ikke dansk. Vi spiser ikke kalkun til jul i Danmark, ler han.
På spørsmål om han ville valgt ribbe eller pinnekjøtt om han feiret jul i Norge, heller Brann-spilleren mot vestlendingens julefavoritt.
– Jeg liker veldig godt lam, men jeg har ikke smakt pinnekjøtt ennå. Men jeg har sett det overaltnå før jul, det står skrevet pinnekjøtt i alle butikker i Bergen, sier dansken.
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder





Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom