De beste potetene til julemiddagen
Forskjellige preferanser i Nord og Sør
Poteten har lang tradisjon i Norge og er en viktig følgesvenn til nesten alt som serveres i jula.
– Mange har nok sin egen favoritt. Det finnes mange ulike sorter poteter med ulike egenskaper. De er store og små, kokefaste eller melne, forteller Gulbransen.
Tidligere undersøkelser viser at over halvparten av oss velger Mandelpotet til julematen. I Nord-Norge er Gulløye en favoritt og på Vestlandet er det Kerrs Pink som gjelder [1].
Beste potet til pinnekjøtt og ribbe
– Til pinnekjøttet passer de samme potetene som til ribbe. Mange liker en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernell. Kerrs Pink passer også godt, spesielt til ribben. Om du ønsker en smaksnøytral potet, velger du Asterix eller Folva, sier hun.
Velg en smaksrik potet til lutefisken
Gulbrandsen anbefaler en potet med mye smak til lutefisken.
– Mandelpotet er en sikker vinner her, men også Gulløye og Ringerikspoteten, med sin melne konsistens og kraftige potetsmak, er et godt og eksklusivt valg. Dette er to sorter som dyrkes bare i svært begrensede områder av landet, henholdsvis nord for polarsirkelen og området rundt Tyrifjorden.
Kokt i hjel mandelpoteten en gang for mye?
– Det er fort gjort å koke, spesielt mandelpotetene, for mye. Kunsten er å unngå at potetene sprekker og koker i stykker. Skulle uhellet være ute er det heller ikke verre enn å lage en enkel potetmos av dem. Senk kravene og pust med magen, det går bra, sier Toril og forklarer videre hvordan potetene bør kokes;
– Ingen poteter må fosskoke. La mandelpotetene småkoke i 5-6 minutter. Trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre. Unngå å stikke for mye i dem. Legg et kjøkkenhåndkle og lokk over kjelen og la de dampe seg tørre. Da kommer den deilige mandelpotetsmaken fram. Om du koker potetene i god tid kan du pakke hele kjelen inn i dyna! Da vil potetene holde seg fine og varme.
Gulbransen sier hun gjerne serverer potetene med skrellet på, på den måten blir det mindre hektisk for vertskapet.
– Hver gjest skreller sine egne poteter, mens resten av maten kommer på bordet. Det synes alle er helt greit.
[1] Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Epinion på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2016.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom