Nå kan du stemme fram din favoritt til Ingrid Espelids Hovigs matkulturpris!

Ingrid EH tilhørte en generasjon der lokale råvarer ble brukt fullt ut og ingenting gikk til spille. I hennes ånd skal prisen i år gå til en ildsjel innen hotell & restaurantbransjen som har tatt tilbake tradisjonen med god utnyttelse av ressursene og formidler norske råvarer i moderne eller lokal drakt.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag.
Etter en åpen nominasjonsprosess har styret og fagjuryen valgt ut fire finalister blant de 25 nominerte. Årets kandidater er:
Heidi Bjerkan, Restaurant Credo og Jossa i Trondheim
Heidi Bjerkan er kokke-Norges førstedame og en annerledes tenkende restaurantsjef. Hennes tilnærming til mat og drikke samt råvarenes betydning er unik: samarbeider særdeles tett med lokale bønder og fiskere, bruker alt hva skog og mark kan tilby. Matavfall gjenvinnes og tilbakeføres til kretsløpet og hjertet banker varmt for at hennes ansatte skal ha trygge og gode rammer å arbeide i. Heidi er en merittert kjøkkensjef: blant annet årets kjøkkensjef i 2015, Michelinstjerne for Credo og Michelin-guidens bærekraftpris i 2019.
Jimmy Øien, Restaurant Rest i Oslo
Ingen i Norge er mer kompromissløs med å bruke ukurante råvarer og utnytte disse til det ypperste som Jimmy Øien. På Restaurant Rest er det ingen rester – og alle har noe å lære av ham og han lærer velvillig bort sin filosofi for å redusere matavfall. Uvanlig fisk, verpehøner, kje og snåle grønnsaker blir til de lekreste retter i kombinasjon med Jimmys kulinariske ferdigheter. Restaurant Rest fikk Michelins grønne stjerne for sitt arbeid med bærekraft og Øien ble kåret til Michelins Årets unge kokk i en alder av 29.
Halvar Ellingsen, Kvitnes Gård i Vesterålen
På en bitte, bitte liten gård i havgapet i Vesterålen har Halvar Ellingsen skapt sin egen gourmetrestaurant som gjester valfarter til. Alt som serveres fra den tidligere Norgesmesteren i en alder av 23 i kokkekunst er dyrket, odlet, foret, fisket og plukket innenfor egen teig. Halvard er et frisk pust – en kritisk røst, en fantastisk fagperson og ikke minst et medmenneske som bryr seg genuint om folk og nærområdene rundt seg, verden som sted å bo og ikke minst integriteten til faget. Han har skrevet flere bøker og formidler kokkehåndverket inn i fagskoleutdanning for å gi framtidens kokker kunnskap om bærekraftige matopplevelser.
Johnny Trasti og Trine Lyrek (nominert sammen), Trasti & Trine i Alta
Hos Johnny og Trine er fokuset på råvarer fra den rike og eksotiske naturen i Finnmark med bruk av for mange ukjente sådanne. Naturens råvarer tilberedes på tradisjonelle og til dels glemte metoder, og hvor ingenting skal gå til spille. Trasti & Trine samarbeider tett med jegere, havfiskere, sportsfiskere, bønder og reindriftsamer i tillegg til sin egen innsats med å dyrke grønnsaker, fiske, sanke og plukke for å tilby gjestene mat på et høyt gastronomisk nivå. Deres økologiske verdigrunnlag og ansvaret de føler for å inspirere unge til å lære og verdsette råvarer i samspill med naturen og utdanne seg i faget, er forbilledlig.
Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt. Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner, og deles ut på Fagdag Norsk Mat 02.02.2022.
Slik stemmer du:
Du kan stemme på én av de fire nominerte av gangen og kun én gang per dag. Stemmegivningen avsluttes 16.12.2022.
Stemmesiden finner du her.
Kandidatene er valgt ut av en fagjury, der disse er medlemmer:
Åshild Woldstad (leder)
Margrethe Hersleth
Jørn Lie
Nina Sundqvist
Nina Wærnes Hegdahl
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder




Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom