Dette skal nordmenn spise til jul i år
-Ribbe og pinnekjøtt er fortsatt nordmenns favoritter på julaften. Vi er opptatt av tradisjoner, og velger tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Dette spiser vi på julaften i år:
- Svineribbe: 43 %
- Pinnekjøtt: 37 %
- Kalkun: 7 %
- Skinkestek: 5 %
- Risgrøt: 5 %
- Torsk: 4 %
- Vegetarmat: 4 %
- Annen middag: 4 %
- Pizza: 3 %
- Lutefisk: 3 %
- Juletallene er som de pleier stabile og julemiddagen er styrt av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.
Østlandet mot Vestlandet
Den tradisjonelle kampen mellom ribbe og pinnekjøtt i de ulike landsdelene er som før.
- Vi ser et tydelig skille mellom øst og vest når det gjelder julemiddagen, som i årene før. Mens østlendingene (utenom Oslo) velger ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren for hele landet og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
-Pinnekjøtt og ribbe er begge populære valg både i Agder og på Sør-Østlandet, men ribba vinner også her. Dette er også den landsdelen der kalkunen står sterkest.
Oslo:
- Svineribbe: 40 %
- Pinnekjøtt: 26 %
- Skinkestek 7 %
- Kalkun 7 %
- Torsk: 6 %
- Risgrøt: 6 %
- Vegetarmat 6 %
- Pizza: 5 %
- Lutefisk: 2%
Innlandet og Viken:
- Svineribbe: 59 %
- Pinnekjøtt: 19 %
- Skinkestek: 9 %
- Kalkun: 8 %
- Risgrøt: 6 %
- Vegetarmat: 4%
- Torsk: 3%
- Pizza: 3 %
- Lutefisk: 1%
Agder og Sør-Østlandet
- Svineribbe: 45 %
- Pinnekjøtt: 27 %
- Kalkun: 11%
- Torsk: 7 %
- Skinkestek: 4%
- Risgrøt: 4 %
- Lutefisk: 3%
- Vegetarmat: 2 %
- Pizza: 2 %
Vestlandet:
- Pinnekjøtt: 74 %
- Svineribbe: 21 %
- Kalkun: 4 %
- Risgrøt: 4%
- Vegetarmat: 4%
- Torsk: 3 %
- Skinkestek: 2%
- Pizza: 2 %
- Lutefisk: 1 %
Trøndelag og Nord-Norge:
- Svineribbe: 49%
- Pinnekjøtt: 31%
- Kalkun: 6 %
- Lutefisk: 6 %
- Skinkestek: 5 %
- Risgrøt: 4 %
- Torsk: 2 %
- Pizza: 2 %
- Vegetarmat: 1 %
Hva og hvem bestemmer julematen?
- Tradisjoner er det viktigste for oss når vi skal samles til julefeiring, og det gir oss den riktige julestemningen at vi ser, lukter og smaker det samme år etter år, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
- Tradisjon fra tidligere: 29 %
- Jeg bestemmer: 20 %
- Tradisjon vi har startet selv: 16 %
- Foreldrene mine: 10 %
- Varierer avhengig av besøk: 8 %
- Partneren min: 6 % (kvinner: 2 %, menn 9 %)
- Barna: 3 %
- Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det gjerne ulike ønsker for hva som skal spises. Mange løser det ved å servere to ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover juledagene.
-Nesten ingen kvinner svarer at det er partneren deres som bestemmer julematen, så det forteller oss hvem som styrer menyen i denne høytiden.
Dessertfavorittene:
- Riskrem 38 %
- Multekrem 16 %
- Karamellpudding 10 %
- Is 9 %
- Julekaker 5 %
- Fruktsalat 4 %
- Dessertfavorittene på julaften er de samme som tidligere år. Riskrem er fremdeles favoritten for de fleste, etterfulgt av multekrem, karamellpudding og is. Hvor du bor i landet er også med på å avgjøre desserten julaften. I Midt-Norge og Nord-Norge er det klart flere som spiser multekrem (20%) enn i resten av landet. Her har nok mange plukket multene til juledesserten selv. Hele 46% av sørlendingene sverger til riskrem, mot 38% av totalen, sier Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Julekakefavorittene:
- Kransekake 11 %
- Krumkaker 10 %
- Pepperkaker 8 %
- Brune pinner 8%
- Sarah Bernhardt 6 %
- Smultringer 6 %
- Delfiakake 5%
- Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at krumkakene har tatt igjen andreplassen fra i fjor og skjøvet pepperkakene ned på tredjeplass. At brune pinner har klatret så høyt opp på listen er nok både fordi de er enkle å bake, gjerne sammen med barna, og fordi de har en deilig smak av kanel og mandler, sier Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Disse kakene baker vi:
- Pepperkaker 30 %
- Krumkaker 22 %
- Risboller 19 %
- Brune pinner 19 %
- Kokosmakroner 15 %
- Kakemenn 15 %
- Cookies 14 %
- I førjulstiden baker vi de gode gamle julekakene som vi kjenner godt. Pepperkaker er det vi baker mest selv, men også kakene vi kjøper mest av. Krumkaker er nest mest populære å bake selv, etterfulgt av risboller og brune pinner på en delt tredjeplass. Kokosmakroner og kakemenn er også en del av hjemmebaksten, sammen med nykommeren cookies, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
-Vi har ventet på at cookies skulle seile opp som en av favorittene til jul. Vi ser mye cookies hele året, og til jul er de spesielt populære med sjokolade og nøtter eller med julekrydder.
-Smultringer og kransekake er ved siden av pepperkakene de julekakene vi foretrekker å kjøpe fremfor å bake selv. Dette er bakverk som krever både tid, innsats og litt utstyr, og det forklarer nok at vi baker dem sjeldnere selv.
Topp 5 middager på nyttårsaften
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten. 28 % oppgir at de spiste kalkun nyttårsaften i fjor. Det er en nedgang på seks prosentpoeng fra forrige juleundersøkelse.
- Kalkun: 28 %
- Pinnekjøtt: 16 %
- Ribbe 9 %
- Biff/helstekt filet eller kylling: 6 %
- Grønnsaker: 3 %
- Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 28 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke spiser hele 33 % pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
-Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter.
-Vi ser også at det er flere som spiser vilt til nyttårsfeiringen i Oslo, enn ellers i landet. Årsaken kan kanskje være at mange oslofolk har hytte på fjellet og jakter der, og serverer de edleste stykkene på årets siste dag.
Her er MatPrats juleeksperter
Trenger du en matekspert til julesaken? Ta en titt her for å se hvilken ekspert som passer best til din sak!
Bilder
Trenger du flere bilder til å illustrere saken du skriver? På MatPrats egen bildebank matbilder.no finner du alt du trenger av illustrasjonsbilder.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noElise Feiring MyrtrøenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Dokumenter
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom