UiOs medisinstudenter kan ta to studieår i Innlandet
Universitetet i Oslo og Sykehuset Innlandet har inngått en intensjonsavtale om at studenter skal kunne ta sitt fjerde og femte studieår i Innlandet. De første årene av studiet tas i Oslo.
Grimstadutvalget gikk for tre år siden inn for at Norge måtte utdanne flere leger, istedenfor at studenter drar utenlands for å studere medisin. Universitetet i Oslo ønsker å ta opp flere studenter, og å etablere desentraliserte utdanninger. I Innlandet betyr det et samarbeid med Sykehuset Innlandet og kommunene i fylket.
UiO og Sykehuset Innlandet har lenge samarbeidet om praksisplasser for medisinstudentene. For to år siden avtalte partene å se på både økning i praksisplasser, og mulighet for desentral utdanning.
Ti studenter i det første kullet
Planen er å sende de første ti studentene til en ny campus i Innlandet fra våren 2025, og ti nye høsten samme år. Fakultetet tar opp studenter to ganger i året.
– Vi gleder oss til å få studenter på plass i Sykehuset Innlandet. De har et flott fagmiljø som vil følge studentene tett opp. Vi har hatt et godt samarbeid med sykehuset i denne prosessen, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
– Vi ser et stort faglig potensial ved et slik prosjekt, som innebærer en utvidelse av et godt samarbeid om medisinstudier. Det vil på sikt også bidra til bedre rekruttering ved at leger får en større del av sin utdanning i Innlandet, sier administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard ved Sykehuset Innlandet HF.
Dekan ved Det medisinske fakultet, Ivar Prydz Gladhaug, sier at Sykehuset Innlandet allerede i over 20 år har vært fakultetets største samarbeidspartner når det gjelder praksisplasser for medisinstudentene.
– Vi er glade for denne gode og framtidsrettede avtalen om at medisinstudenter skal kunne ta deler av utdanningen sin i Innlandet, sier han.
Mener UiO bør utdanne 230 flere leger
Grimstadutvalget gikk inn for at Universitetet i Oslo burde utdanne 230 flere leger i året. Denne innstillingen er ennå ikke politisk behandlet. Det er så langt bare gitt støtte fra regjeringen til å utvide med 20 plasser ved UiO.
– Skal vi kunne jobbe med å utvide antallet plasser, må det også følge bevilgninger med. Vi etterlyser videre satsning fra politisk hold. Derfor blir den nye campusen i første omgang satt opp som en pilot, som betinger at anbefalingene i rapporten implementeres, sier Stølen.
Prodekan for medisinstudiet, Elin Olaug Rosvold, sier at studentene i Innlandet vil få god og pasientnær undervisning.
– Fagene og eksamen blir de samme som hos medisinstudentene som har hele sin undervisning på campus Oslo. Det legges opp til mye undervisning med lokale lærere og mye praksis, og noe fjernundervisning sammen med studentene i Oslo. Relativt få studenter gir også muligheter for tett oppfølging fra underviserne. Vi tar utgangspunkt i en annen desentral medisinutdanning, UiO Campus sør. Den starter UiO høsten 2023 sammen med Sørlandet Sykehus og Kristiansand kommune, forteller hun.
Studentene har blitt tatt godt imot
Rosvold sier at hun har erfart at studentene som har vært i praksis i Innlandet, er blitt tatt svært godt imot hos både allmennleger og på sykehusene.
– Praksisplassene har alltid vært populære. Mange studenter har kommet tilbake til regionen som leger etter gjennomført studium, sier hun.
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Adm. dir Alice Beathe Andersgaard ved Sykehuset Innlandet HF: pressetelefon 62 33 33 33 eller epost kommunikasjon@sykehuset-innlandet.no
Dekan ved Det medisinske fakultet Ivar Prydz Gladhaug og prodekan Elin O. Rosvold: kontakt via kommunikasjonsrådgiver Cecilie B. Høstmark på tlf. 97 64 03 61 eller epost c.b.hostmark@medisin.uio.no
Pressekontakt
Tel:930 77 006pressekontakt@uio.noBilder
Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Skjebnetid for Europa: Trump 1.0 vs Trump 2.05.11.2024 09:06:23 CET | Pressemelding
– Jeg tror Donald Trump dypest inne har en forakt for demokrati som system, sier Tore Wig, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
Anbefaler samarbeid for å sikre tilgang til psykologer i Innlandet31.10.2024 15:00:41 CET | Pressemelding
Det er en mangel på psykologer i Innlandet. Universitetet i Oslo og Sykehuset Innlandet vil derfor samarbeide om en ny studieretning, hvor psykologstudentene vil gjennomføre store deler av utdanningen i Innlandet. Målet er at studentene skal bli i regionen når de skal ut i jobb.
Kan et nytt mini-NATO avskrekke Russland dersom Trump trekker USA ut av NATO?12.7.2024 11:40:02 CEST | Pressemelding
Toppforskere i dystopisk debatt om Europas sikkerhet: – Et fullstendig bortfall av amerikanske sikkerhetsgarantier overfor Europa, er et av de mer dystre scenarioene vi kan se for oss.
C-REX- forsker Anders Jupskås om fremveksten av høyrepopulisme9.7.2024 10:22:28 CEST | Pressemelding
Høyrepopulistiske partier vil ha makt i Europa. – Veldig mye koker ned til hva eliten på høyresiden er villig til å gjøre for å opprettholde makten, sier ekstremismeforsker Anders Ravik Jupskås ved C-REX Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo
Valg i Frankrike: Fransk facelift på ytre høyre21.6.2024 14:20:00 CEST | Pressemelding
Frankrike forbereder seg på politisk drama og en fremtid der de som ligger ytterst til høyre kommer til makta. Mange som nærmest har gitt opp franske politikere ser nå til Marine Le Pen som siste håp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom