Hugin kartlegger Mjøsa: Nå kommer de første resultatene
Sted: Mjøsas ark, Fabrikkvegen 88, 2849 Kapp
(meld fra om at du kommer)
Representanter fra FFI (Forsvarets forskningsinstitutt) og NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) deltar.
Både film og foto fra toktet blir tilgjengelig.
To ukers kartlegging i samarbeid i NTNU
I to uker har FFI sammen med NTNU kartlagt utvalgte områder, på jakt etter dumpeplasser i Mjøsa.
Den autonome ubåten Hugin er det viktigste verktøyet og det er første gang den er i Mjøsa. Farkosten opererer uavhengig av fysisk forbindelse med overflaten og samler data ved hjelp av avansert sonarteknologi som gir detaljerte bilder av alt som ligger på bunnen. Når data fra Hugin viser funn, kan forskerne fra NTNU og FFI gå ned med undervannskamera og innhente mer data.
FFIs oppdrag fra Forsvarsdepartementet er konsentrert om kartlegging av eksplosiver og ammunisjonsavfall, og å vurdere hvilke miljøfarer de eventuelt utgjør. Instituttet har lang erfaring med undersøkelser av tilsvarende materiale langs norskekysten. Arbeidet er viktig for å få en oversikt over dumpet ammunisjon. Samtidig er det en sentral brikke i Oppdrag Mjøsa, NTNUs initiativ for å få mer viten om Mjøsa, og bidra til bærekraftig bruk og forvaltning.
Bakgrunnen for oppdraget
I en årrekke ble ammunisjon og eksplosiver dumpet i Mjøsa. Dumpingen startet rett etter krigen, da store mengder krigsetterlatenskaper fra tyskerne havnet i Norges største innsjø. Også i tiårene etter ble Mjøsa brukt til dette formålet, blant annet av Raufoss Ammunisjonsfabrikk.
Oppdrag Mjøsa
Høstens tokt på Mjøsa skal identifisere farlige gjenstander. Dataene som samles inn blir likevel nyttige for langt flere formål. Ett av flere mål for Oppdrag Mjøsa er å utvikle en digital tvilling, og å bidra til å sikre Mjøsa som drikkevannskilde. NTNU er også opptatt av å utvikle metoder og teknologi for effektiv kartlegging, undersøkelse og overvåkning. Det langsiktige målet er å legge til rette for bærekraftig bruk av Mjøsa, og samtidig opprettholde økosystemet.
Ukjent dyp, miljøbomber og gamle skipsvrak
Faktum er at det ennå ikke er gjort fullstendige dybdemålinger av Mjøsa. Det kan komme nye tall nå.
Miljøovervåkning er en viktig del av arbeidet. Mjøsa er i årtier brukt som dumpeplass for bilvrak, industriavfall og mye annet. Det dumpede materialet er dårlig kartlagt, og det er potensielt farlig.
På bunnen av innsjøen ligger også flere kjente vrak, og antakelig noen ukjente. Kartlegging av kulturminner er viktig. Det er ikke helt utenkelig at rester av eldre båter kan bli funnet. Noen snakker om at båter helt fra vikingtida kan være delvis bevart. Også arkeologer er derfor med i arbeidet.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonsansvarlige:
Lars Aarønæs, FFI, 952 39 309, lars.aaronas@ffi.no
Guro Wang Øverli, NTNU, 917 36 083, guro.oeverli@ntnu.no
Bilder
Lenker
Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.
Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar.
Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Hva kan Forsvaret lære av krigen i Ukraina?20.9.2024 15:39:17 CEST | Presseinvitasjon
I høst vil Russlands krig mot Ukraina ha vart i 1000 dager. Hvilke slutninger kan vi gjøre om strategi, operasjoner, materiell, ledelseog logistikk i moderne kriger, basert på erfaringene fra Ukraina? Det er tema for FFI-frokost 24. september.
FFI-frokost: Forsvarets materiellinvesteringer - når vi målene?7.5.2024 11:48:46 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 8. mai inviterer vi til FFI-frokost i Deichman Bjørvika - og digitalt - for å snakke om materiellinvesteringer. Forsvarssektorens evne til å løse morgendagens oppgaver avhenger av dagens evne til å investere i de rette prosjektene og at prosjektene gjennomføres på en effektiv måte.
FFI-frokost: Forsvarets digitale grunnmur11.3.2024 06:00:00 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 12. mars inviterer Forsvarets forskningsinstitutt til frokostmøte om Forsvarets digitale grunnmur. Delta fysisk i Deichmansalen eller følg arrangementet digitalt.
Slik kan forsvaret av Norge styrkes13.2.2024 07:08:11 CET | Pressemelding
En analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt peker på vesentlige mangler som må utbedres i det norske Forsvaret. I dag legges Forsvarsanalysen 2024 fram i Deichmansalen i Oslo.
Framleggelse av Forsvarsanalysen 20249.2.2024 08:14:36 CET | Presseinvitasjon
FFI overrekker årets forsvarsanalyse til forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag 13. februar. I årets analyse legger forskerne vekt på forhold som kan påvirke den kommende langtidsplanen for Forsvaret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom