Den sorte havre vinner landbrukspris i Viken

Den gamle kornarten svarthavre har blitt dyrket i Norge siden før vikingetiden. Da eierne av Tveter gård i Våler i Østfold fikk høre om kornarten etablerte de Den Sorte Havre. Målet var å dyrke verdens beste havre av urkornet, utvikle innovative produkter med høy kvalitet og nå ut til hele verden med sine gode og sunne produkter.
Havre som luksus
Årets vinner i Viken, Tveter Gård Foredling AS, har med sin langsiktige, profesjonelle og innovative tilnærming klart å utnytte gårdens og landbrukets ressurser på en spennende og lønnsom måte, og har klart å skape noe eget fra jord til bord. Gården drives av Ingunn og Johan Anstensrud.
- Vi i Den Sorte Havre streber etter å dyrke verdens sunneste havre, bærekraftig og helt uten sprøytemidler, og å utvikle fantastiske og smakfulle produkter som får frem det unike i urkornet svarthavre. Vi er utrolig takknemlig for å få denne anerkjennelsen, og for alle de som heier på oss og skal ha en del av æren for både denne prisen og at vi har kommet hit vi er i dag, sier Ingunn Anstensrud.
Med en sunn råvare, forskning og fokus på helse har bedriften skapt en lønnsom virksomhet. De har lykkes med å bygge en merkevare og fått innpass hos de store aktørene i dagligvarebransjen med sine havregryn, müslier, ulike økologiske bakemikser, havremel og til og med havreris, som er et middagsprodukt. De har også blitt synlige både i det nasjonale og det internasjonale markedet. Hverdagskost av høy kvalitet pakket inn i lekker design har blitt et “high end” produkt som gir kunden sunn nytelse i hverdagen.
Det norske urkornet har fått en renessanse takket være sitt ernæringsinnhold. Svarthavren er spesielt rik på umettet fett, og er i tillegg en glutenfri kornsort.
Dyrking og videreforedling av sunt urkorn fra vikingtiden danner grunnlag for en god historie om vekst, eksport av landbruksprodukter og samarbeid mellom bønder. Behovet for råvarer har økt mye siden oppstarten i 2014 og vinneren har nå et samarbeid med 20 bønder som dyrker urkorn etter avtale. Dyrkingen skjer uten kjemiske innsatsmidler og solenergi benyttes til tørking av kornet.
Bærekraft og innovasjon
- Vinneren er et godt eksempel på en tradisjonell landbruksvirksomhet som gjennom nytenking, markedsorientering og kvalitetsbevissthet har bygget opp en bærekraftig virksomhet som i tillegg til salg gjennom de store norske dagligvarekjedene også selger til utlandet, sier juryleder og regiondirektør i Innovasjon Norge for Oslo og Viken, Kristin Willoch Haugen.
Kandidatene til årets pris ble vurdert ut fra kriteriene økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft og innovasjon.
- Gjennom sin aktive profilering og synliggjøring er vinneren en viktig omdømmebygger for både tradisjonelt landbruk og tilleggsnæring, noe som skaper stolthet og sysselsetting langt ut over egen gård, sier Willoch Haugen.
Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktperson hos vinneren, Den Sorte Havre – Tveter gard Foredling AS:
Ingunn og Johan Anstensrud
mobil: 95203575 / 90113875
e-post:
Nettside: https://densortehavre.no/
Kontaktperson i Innovasjon Norge:
Ingeborg Knutsdatter Gresaker
mobil: 992 93 639
e-post: ingeborg.knutsdatter.gresaker@innovasjonnorge.no
Anders VinnoggKommunikasjonsrådgiverInnovasjon Norge
Tel:93 669 204anders.vinnogg@innovasjonnorge.noBilder





Lenker
Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Brødrene Freberg vinner regional landbrukspris!6.11.2025 14:50:00 CET | Pressemelding
Grønnsaksprodusenten fra Nøtterøy vinner bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Vestfold i 2025.
Renndølsetra vinner regional landbrukspris6.11.2025 10:34:12 CET | Pressemelding
Renndølsetra vinner bedriftutviklingsprisen for landbruket i Møre og Romsdal for 2025.
Bergen Carbon Solutions får 30 millioner i tilskudd fra Innovasjon Norge5.11.2025 09:43:37 CET | Pressemelding
Styret i Innovasjon Norge har innvilget et miljøteknologitilskudd på inntil 30,3 millioner kroner til Bergen Carbon Solutions. Prosjektet skal gjøre det mulig å produsere bærekraftig karbon til batteriindustrien. - Dette er innovasjon på internasjonalt nivå hvis prosjektet lykkes, sier Håkon Haugli i Innovasjon Norge.
Winther Ysteri vinner landbrukspris4.11.2025 14:08:24 CET | Pressemelding
Winther Ysteri er årets vinner av bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo.
Siljanhjort vinner regional landbrukspris4.11.2025 12:24:37 CET | Pressemelding
Hjortefarmen fra Siljan vinner bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Telemark for 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
