Norges første museum til å lansere NFT

Det Oslo-baserte museet fletter dermed historiske bøker inn i moderne tid med blokkjedeteknologi og følger i fotsporene til blant annet British Museum i London og Museum of Fine Arts i Boston. Samlingen inkluderer fremragende bøker som blant annet Rembrandt-bibelen, Soldatbibel fra første verdenskrig og Kong Christian IIIs bibelutgivelse fra 1550 – Reformasjonsbibel.
– NFT-ene gjør det mulig for hvem som helst å «eie» et historisk museumsobjekt i den digitale verdenen. De digitale kunstverkene sørger for at vi kan fryse bøkenes tidsånd og I tillegg evner den avanserte teknologien å få frem bøkenes kompleksitet og fantastiske detaljer, sier daglig leder ved Nordisk bibelmuseum, Rune Arnhoff.
Bryter med stereotypiske assosiasjoner
Non fungible tokens (NFTer) er digitale eiendeler lagret ved hjelp av blokkjedeteknologi som gjør hvert verk unikt og ikke kopierbart. De digitale verkene kan kun omsettes på utvalgte markedsplasser og kan selges videre eller overføres til den en måtte ønske, når en måtte ønske.
– Ideen om å lage og formidle digital kunst er en del av museets overordnede visjon. Vi har som ønske å danne prosjekter og produkter som bryter med stereotypiske assosiasjoner mange kan ha om museumsverdenen, bibler og boksamling. NFT-bibler er jo kanskje en uventet kombinasjon, men vi håper det vil skape stor fasinasjon når man nå kan oppleve de høyteknologiske tredimensjonale versjonene, sier Arnhoff.
Gamle skrifter møter ny teknologi
Å lage digitale originaler viste seg å være et omfattende og utfordrende prosjekt. Bøkene er skjøre og har en form som endrer seg når man flytter på dem, som stiller krav til møysommelig arbeid og kompetanse for å sikre svært høyoppløselige bilder tilpasset teknologien.
– Når man kommer nært på bøkene, ser man det nitidige håndverket utført i en kvalitet som mangler sidestykke. Det var en ære og glede å jobbe med disse unike objektene og kunne bringe kunnskapen videre til nye generasjoner. I tillegg viste bibelmuseet at de ikke var redde for å tenke utenfor boksen da prosjektet faktisk tilførte NFT-markedet en ny variant, nemlig 3D-modeller av objektene, sier en entusiastisk fotogrammetrist Steffen Aaland.
Museets digitale kunst sorteres i kategorier som strekker seg fra regular bestående av to tusen femhundre utgaver, til ultra-rare med bare seks utgaver. Hver bibel er blitt fotografert med et Phase One digitalt mellomformatkamera med en sensor dobbelt så stor som markedsledende profesjonelle digitale kameraer. De usedvanlig detaljrike objektene kan bestå av opptil 7000 høyoppløselige fotografier satt sammen til 3D-fotogrammetrimodeller.
NFTene kan kjøpes på OpenSea, som er den største markedsplassen for kryptosamleobjekter. Markedsplassen er basert på kryptovalutaen Ethereum, og hele samlingen kan utforskes på nft.nobimu/com.
Nøkkelord
Kontakter
Rune Arnhoff
Daglig leder, Nordisk bibelmuseum
Rune@arnhoff.no
+47 401 05 777
Bilder


Om Stiftelsen Nordisk Bibelmuseum
Om VR-museet
Nordisk bibel- og bokmuseum lanserte i mai 2022 Nordens første helvirtuelle museum, hvor man kan oppleve 13 forskjellige temarom, hvor over 120 bibler fra samlingen er utstilt. Alle rom har forskjellige utstillinger, interiør og kulisser. Studer 3D-bibler fra samlingen, bla i sidene, nyt bildene og lytt til lydfiler. Ta gjerne turen sammen med noen som du kjenner – for i VR-museet kan man også snakke med andre besøkende og få guidede turer.
Om Nordisk bibel- og bokmuseum
Nordisk bibelmuseum er det eneste i sitt slag i Norden og disponerer en samling på over 6000 bibler. Høydepunkter fra samlingen inkluderer kulturhistoriske skatter som en original Gutenberg-side fra 1450, håndskrevne bibelsider fra 1200-tallet, miniatyrbibelsamling med verdens minste trykte bibel og Nordens første bibel, Gustav Vasas fra 1541.
Museet inviterer deg til å legge ut på en spennende reise gjennom Bibelens historie, fra de eldste skinn- og pergamentsider til dagens digitale utgaver. Oppdag hvordan Bibelen har påvirket kunst, kultur, lovverk, språk, musikk og samfunn gjennom århundrene.
Museet åpnet dørene for bibel-, kunst- og historieentusiaster våren 2018 i Oslo sentrum.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Nordisk Bibelmuseum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Nordisk Bibelmuseum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Nordisk Bibelmuseum
«Pop-art» og bibler i fremtidsrettet NFT-prosjekt19.3.2024 05:57:00 CET | Pressemelding
Nordisk bibel- og bokmuseum står bak prosjektet «Real NFT Bibles» som lanseres tirsdag 19. mars. Med seg på laget har de kunstner MatrixValen som bidrar til å skape enestående NFT-kunst, og flere kjente foredragsholdere.
Nordisk bibelmuseum er nominert til prestisjefylt teknologi-pris1.11.2022 11:34:50 CET | Pressemelding
Nordisk bibelmuseum er én av fire nominerte i kategorien Best XR Art & Culture under årets Vrinn Awards i regi av Nordic VR Forum.
Nordisk Bibelmuseum lanserer Norges første helvirtuelle museum2.6.2022 08:41:28 CEST | Pressemelding
I forbindelse med museets fireårsdag tar Nordisk Bibelmuseum steget videre inn i den digitale verden og lanserer Norges første helvirtuelle museum.
Nordisk Bibelmuseum er nominert til årets museum i Europa4.5.2022 15:08:58 CEST | Pressemelding
Nordisk Bibelmuseum er et av tre norske museer som er nominert til årets museum i Europa av European Museum Forum (EMYA).
Hvor er det blitt av turistene?8.4.2022 10:45:45 CEST | Pressemelding
Undersøkelser viser at nordmenn oppsøker kulturarrangementer sjeldnere nå enn før pandemien. Flere kulturinstitusjoner og museer melder at det er et godt stykke opp til gamle besøkstall.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom