Løkguide: Hvilken type løk skal jeg velge?
Gul løk
Finnes det et kjøkken med sans for god smak uten gul løk? Neppe. Gul løk er helt uunnværlig på kjøkkenet. Gul løk er den vanligste løksorten og er en av Norges mest brukte grønnsaker. Den har en iboende sødme som kommer godt frem når løken varmebehandles.
Den passer spesielt godt til tomatsauser, alle varianter av brune sauser, wok, gryter, løksuppe og i kjøttkaker. Løken passer også perfekt som tilbehør til kjøtt og fisk. I Indiske og persiske retter brukes gul løk som "fyll”, det gjør rettene både rimeligere, sunnere og mer smakfulle.
Tips: Rå, gul løk har ofte en skarp smak og lukt. Hvis du lar den hakkede løken ligge i kaldt vann i ca. 15 minutter blir den mildere.
Rød løk
Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og er en god erstatning i de fleste sammenhenger. Rødløk er mildere på smak enn gul løk, mange liker den derfor godt i salater og i andre retter der det passer med rå løk. I tillegg er den dekorativ.
Rødløk mister sin farge ved koking, og egner seg derfor ikke så godt til langvarig koking.
Et godt tips er å alltid ha en krukke med syltet rødløk i kjøleskapet, da kan du ha løk på nesten alt. Like godt på leverposteiskiven, som i en salat, som til tacoen.
Sjalottløk
Finnes både små med et til to fedd innenfor det ytre skallet, og som banansjalottløk som er større med avlang form. Sjalottløk har mindre syre og er mindre bitter enn kepaløk. Den er derfor fin å bruke i retter der vi ønsker en mildere løksmak. Sjalottløk kan brukes der du ellers også ville brukt vanlig gul løk.
Den er spesielt god å bruke til saus. Hva hadde vel en bearnaisesaus eller hollandaisesaus vært uten sjalottløk? Det er likevel greit å vite at du kan bruke gul løk om du ikke skulle hasjalottløk tilgjengelig.
Hvitløk
Hvitløk med sin meget skarpe og markante smak har så absolutt funnet innpass i det norske kjøkkenet. Den brukes til å smaksette mange forskjellige retter. Hvitløk løfter smaken i tomatsauser som kan brukes til pasta og pizza, og mange supper og gryter blir enda bedre med et lite hint av hvitløk. Vil du gå hele veien kan du lage hvitløksmør som kan brukes til grillmat, bakt potet, brød med mer.
Purre
Purre skiller seg av utseende fra andre løk.I stedet for en rund løk har vi her en langstrakt og sylindrisk løk med smakfulle bladstilker. Hele purren brukes bortsett fra roten. Purre har en mild løksmak og kan brukes rå, kokt, stekt, stuet, smørdampet, gratinert og i omeletter. I alle retter hvor det ellers brukes løk kan også purre benyttes. Den hvite delen regnes som den fineste, mens den grønne delen er mest næringsrik.
Vårløk
Vårløk brukes naturell i salater og dressinger. Mange liker den som frisk topping på asiatiske retter. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater og i Sverige kalles den for salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere.
Lær mer om løk
Løken bør ikke oppbevares i kjøleskapet, les mer her; Oppbevaring av løk.
Les mer om flere typer løk og få de beste oppskriftene: Godt med løk.
Spis gjerne en form for løk hver dag, det er godt for helsen, les mer her: Derfor bør du spise løk
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom