Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoserNasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser

Verdens mest suksessrike program for å finne sjelden sykdom  

Del
Rundt 300 000 nordmenn lever med sjeldne, medfødte diagnoser. Mangel på kunnskap et stort problem. I Sjeldenpodden deler mennesker som lever med ulike sjeldne tilstander sine erfaringer, mens fagpersoner som forteller om hva som finnes av behandling og forskning.
Sjeldenpoddens redaksjon: Silje Systad, Marit Skram og Kristin Rosnes Holte. Foto: Anniken Sanna.
Sjeldenpoddens redaksjon: Silje Systad, Marit Skram og Kristin Rosnes Holte. Foto: Anniken Sanna.

I Norge screenes alle nyfødte for sjeldne sykdommer, noe som betyr at rundt 60 barn hvert år kan starte behandling før symptomer oppstår og liv går tapt.

I år markeres 10 år for utvidet nyfødtscreening, et program som nå omfatter 26 sjeldne sykdommer.

I sist episode i Sjeldenpodden forteller barnelege Trine Tangeraas ved Oslo universitetssykehus at noe av suksessfaktoren bak screeningen er internasjonalt samarbeid og ny teknologi.

– Internasjonalt er dette en av de mest suksessrike forebyggingsprogrammene i verden. For både foreldre og helsepersonell har det fått en stor betydning å finne diagnosene så tidlig som mulig, forteller Tangeraas.

Faste kriterier

Helsedirektoratet har satt 16 kriterier for at en diagnose skal med i nyfødtscreeningen, forklarer Olve Moldestad, leder for Nyfødtscreeningen, i Sjeldenpodden.

–  De viktigste kriteriene er at det finnes en symptomfri fase som kan detekteres, det må finnes en sikker og validert test, og et tiltak eller behandling som gir bedre effekt ved snarlig oppstart enn å vente til symptomene dukker opp, sier han.

Kunnskapsmangel et problem

Rundt 300 000 nordmenn lever med sjeldne, medfødte diagnoser. Mangel på kunnskap er et stort problem. Diagnostisering og gode behandlingsforløp er sentralt for å redusere sykdomsbyrde og samfunnskostnader.

– Kunnskap i systemet rundt personer med en sjelden diagnose er avgjørende for at de skal leve gode liv. Dersom dette er på plass, vil de personlige og samfunnsmessige kostnadene kunne reduseres, sier Nina Benan, leder for Avdeling for sjeldne diagnoser ved Oslo universitetssykehus.

Hun mener podkast er en god kanal for å spre kunnskap og erfaring om sjeldne diagnoser.

Sjeldne historier

I Sjeldenpodden deler mennesker som lever med ulike sjeldne tilstander sine erfaringer, mens fagpersoner forteller om hva som finnes av behandling og forskning. I episoden om nyfødtscreeningen forteller Dortea i et utdrag om det sjokket hennes foreldre fikk når nyfødtscreeningen gav beskjed på telefon om å dra umiddelbart til Rikshospitalet i Oslo.

– Gjennom de personlige historiene kan helsepersonell og andre relevante fagpersoner forstå hvilke utfordringer det kan være å ha en sjelden diagnose. Vi i redaksjonen er svært takknemlige for alle som har bidratt så langt i Sjeldenpodden, sier Kristin Rosnes Holte, kommunikasjonsrådgiver ved Senter for sjeldne diagnoser.

Nøkkelord

Kontakter

Marit SkramKommunikasjonsrådgiverhttps://oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/nevsom

Kommunikasjonsrådgiver i Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (NevSom) og en del av redaksjonen bak Sjeldenpodden

Tel:+ 47 984 32 750skrmar@ous-hf.no

Bilder

Sjeldenpoddens redaksjon: Silje Systad, Marit Skram og Kristin Rosnes Holte. Foto: Anniken Sanna.
Sjeldenpoddens redaksjon: Silje Systad, Marit Skram og Kristin Rosnes Holte. Foto: Anniken Sanna.
Last ned bilde
Opptak: Fra venstre: Kristin Rosnes Holte i samtale med barnelege Trine Tangeraas, genetiker Asbjørg Stray-Pedersen og avdelingsleder Olve Moldestad fra Nyfødtscreeningen. Foto: Marit Skram.
Opptak: Fra venstre: Kristin Rosnes Holte i samtale med barnelege Trine Tangeraas, genetiker Asbjørg Stray-Pedersen og avdelingsleder Olve Moldestad fra Nyfødtscreeningen. Foto: Marit Skram.
Last ned bilde

Lenker

Om Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser

Sjeldenpoddens redaksjon består av Kristin Rosnes Holte, Silje Systad og Marit Skram som representerer Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser og Avdeling for sjeldne diagnoser ved Oslo universitetssykehus, sistnevnte bestående av fire kompetansesentre. Hovedmålgruppen for podkasten er helsepersonell, men også pasienter og pårørende kan ha nytte av episodene, som alle varer rundt 20 minutter. Hver episode har en nettartikkel som kan leses på Sjeldenpoddens nettside www.oslouniversitetssykehus.no/sjeldenpodden 

Lytt til Sjeldenpodden der du vanligvis hører på podkast:Spotify;Google Podcasts; Apple podcasts; Anchor fm.  eller les tekstversjonen av episodene på Sjeldenpoddens egen nettside. 

Kontakt Sjeldenpodden på e-post sjeldenpodden@ous-hf.no 

Følg pressemeldinger fra Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye