Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser

Nytt selvhjelpsverktøy kan hjelpe ungdom som sliter med utseenderelaterte utfordringer

Del

Unge som er misfornøyd med eget utseende kan oppleve dette som belastende og det kan ha negativ innvirkning på psykisk helse og livskvalitet. Dette kan være særlig utfordrende for ungdom med en diagnose eller tilstand som gir dem et annerledes utseende.

En ung gutt med Ipad og en annen ungdom som ser på
Å være misfornøyd med eget utseende kan ha negativ innvirkning på psykisk helse og livskvalitet. Senter for sjeldne diagnoser (SSD)

Ung Face It er et nytt selvhjelpsverktøy utviklet for å støtte ungdommer som lever med en tilstand eller skade som påvirker deres utseende. Selvhjelpsverktøyet er heldigitalt og vil bli tilgjengelig på Helsenorge.no. Det er utviklet slik at det er sikkert, og gir en trygg støtte for de som tar i bruk verktøyet.


"Å være ung og ikke tilfreds med eget utseende kan være en betydelig belastning. Et lavt selvbilde som følge av misnøye med utseendet kan få negative konsekvenser for den psykiske helsen og livskvaliteten," sier Kristin Feragen, forskningskoordinator ved Senter for sjeldne diagnoser. Hun har også vært prosjektleder i et fire-årig forskningsprosjektet som har undersøkt effekten av verktøyet.


For de med en tilstand eller diagnose som andre kan legge merke til, blir spørsmål om “hva som er galt” eller hva som gjør dem annerledes uunngåelig. Dette kan være krevende, spesielt når ungdommen føler at de mister kontroll i sosiale sammenhenger. Ungdommen trenger verktøy for å håndtere andres spørsmål og reaksjoner, og Ung Face It er utviklet for å kunne hjelpe dem med nettopp dette.


En god støtte for helsepersonell og fagpersoner
"Vi vet at mange fagpersoner kan føle på en usikkerhet når det gjelder å tilby støtte eller samtale med ungdommer angående utfordringer knyttet til utseendet. De er redde for å forsterke et negativt selvbilde eller påføre usikkerhet ved å spørre," forteller Feragen.Feragen forteller videre at det erfaringsvis ikke påføres usikkerhet dersom temaet om annerledes utseende tas opp med respekt og er åpent utforskende.
Med lanseringen av Ung Face It gjøres hjelpen tilgjengelig for alle ungdommer, uavhengig av bosted. Det vil være lett for helsepersonell å kunne tipse ungdommen om verktøyet. Det er ingen ventelister og ungdommen kan komme i gang med verktøyet umiddelbart.


Ved utviklingen av Ung Face It har fagpersoner også utarbeidet metoder for å veilede voksne i samtaler med ungdommer om utseendet. Ung Face It inneholder en veiledning med konkrete forslag til hvordan voksne kan ta opp spørsmål om selvbilde med ungdom det kan være aktuelt for, slik at de kan vurdere om verktøyet er noe de ønsker å prøve ut.


Tilbakemeldinger fra ungdommer som har brukt Ung Face It:
"Jeg har blitt mer stolt av meg selv etter at jeg begynte med Ung Face It."
"Jeg likte at det dekket mange områder."
"De som har et annerledes utseende bør prøve Ung Face It, fordi det er et veldig bra program."
"Jeg kunne kjenne meg igjen på flere områder."
"Jeg tror mange kunne hatt nytte av det."


Forskning viser at Ung Face It effektivt hjelper ungdommer med å håndtere sosiale utfordringer knyttet til et utseende som skiller seg ut. Verktøyet er spesielt nyttig for ungdommer som opplever større utfordringer knyttet til eget utseende og som bruker anbefalt tid eller mer, på verktøyet.
Forskningen understreker at Ung Face It er trygt å bruke og at ingen opplever forverring som følge av deltakelse i programmet.

Ungdom%20ser%20p%E5%20mobiltelefon
Face It er et nytt selvhjelpsverktøy utviklet for å støtte ungdommer som lever med en tilstand eller skade som påvirker deres utseende. Senter for sjeldne diagnoser (SSD)

Nøkkelord

Kontakter

Lydia Elise Nyland AndersenKommunikasjonsrådgiver ved Senter for sjeldne diagnoser, en del av Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser

Tel:47660699lyande@ous-hf.no

Bilder

Ungdom ser på mobiltelefon
Face It er et nytt selvhjelpsverktøy utviklet for å støtte ungdommer som lever med en tilstand eller skade som påvirker deres utseende.
Senter for sjeldne diagnoser (SSD)
Last ned bilde
En ung gutt med Ipad og en annen ungdom som ser på
Å være misfornøyd med eget utseende kan ha negativ innvirkning på psykisk helse og livskvalitet.
Senter for sjeldne diagnoser (SSD)
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser er en nasjonal tjeneste som samordner alle kompetansesentrene for sjeldne diagnoser i Norge. Enheten består av ni landsdekkende kompetansesentre hvor det arbeider ca 200 personer.

Sjelden.no tilbyr læringsressurser for fagpersoner og tjenesteytere med behov for kunnskap om sjeldne diagnoser.

Følg pressemeldinger fra Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye