Nye næringsstoffverdiar for tilsett sukker, storfekjøt og fisk i Matvaretabellen
Matvaretabellen gjev ei samla oversikt over innhald av energi og næringsstoff i dei vanlegaste matvarene vi et i Noreg. Til saman er det 69 nye matvarer, og 709 matvarer er oppdatert.
– Vi har nye næringsstoffverdiar for makrell i tomat, vegetarpålegg, pepperoni og tørka frukt frå eit analyseprosjekt gjennomført av Mattilsynet i 2022, seier Jorån Østerholt Dalane, seniorrådgjevar i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.
Tabellen er eit viktig oppslagsverk og reiskap i matforvalting og ernæringspolitikk, i undervisning og opplysingsarbeid, for helsepersonell og forskarar, og han dannar grunnlaget for berekning av inntaket av ulike næringsstoff for enkeltpersonar og grupper. Tabellen nyttast òg av matindustrien som grunnlag for næringsdeklarasjonar og ved matproduksjon.
Nye verdiar for sukkerartar og tilsett sukker
Dei fleste matvarene i Matvaretabellen har fått oppdaterte verdiar for sukkerartar og tilsett sukker. Arbeidet er gjennomført av avdeling for ernæringsvitskap ved Universitetet i Oslo i 2021-2022 i eit prosjekt finansiert av Direktør Throne Holst fond for ernæringsforskning.
Nye data for storfekjøt og fisk
– Vi har òg fått nye næringsstoffverdiar for storfekjøt i Matvaretabellen, seier Dalane.
Dataene kjem frå eit samarbeidsprosjekt mellom Animalia, Nortura, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, MatPrat, Universitetet i Oslo og Mattilsynet. Prosjektet har gjeve heilt nye og representative analysedata for næringsstoffinnhald i dei ti vanlegaste stykningsdelane i storfe, som til dømes indrefilet og entrecôte.
Havforskningsinstituttet har levert data for fleire fiskeslag til årets versjon av Matvaretabellen. Det er nye næringsstoffverdiar for oppdrettslaks, villfanga torsk og sei. Dataene er samla inn, analysert og bearbeida av Havforskningsinstituttet i perioden 2020 til 2022. Datamaterialet kjem frå fleire hundre prøver frå ulike geografiske lokasjonar i Noreg.
Kostholdsplanleggeren er òg oppdatert med data frå den nye versjonen av Matvaretabellen.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Bilder
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom