Slik blir du god mett på budsjett
– Et inntak av frukt, bær og grønnsaker i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger om «5 om dagen» bidrar til å redusere risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. I tillegg vet vi at kostholdet også har mye å si for vår mentale helse, og i en tid som denne er det kanskje viktigere enn noen gang åbåde ta hånd om sin fysiske helse, og sin mentale helse, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– Det er derfor svært viktig at ikke økonomien gjør at det blir mindre frukt og grønt i handlekurven.
Kaster mat for over 10 000 kroner rett i søpla
Beregninger fra 2020 viser at en husholdning på fire personer kaster 160 kg mat i året, noe som tilsvarer 10 000 kroner i året (1).
– Med de matvareprisene vi ser nå blir nok summen langt høyere. I stedet for å bokstavelig talt kaste pengene rett i søpla, kunne mange brukt disse pengene på å dekke de stadig økende faste kostnadene.
Spis mye frukt og grønt - en myte at det ikke metter
Det er flere menn enn kvinner som tror at grønnsaker ikke metter, og det er hovedsakelig de som allerede har et lavt inntak som har den oppfattelsen. Bogstrand Sagen henviser til en nylig gjennomført omnibusundersøkelse av Norstat for OFG.
– Det er en myte at frukt og grønnsaker ikke metter. Dette er først og fremst en misoppfattelse blant dem som spiser lite frukt og grønt, mens de som spiser mye frukt og grønnsaker vet av erfaring at det metter godt, sier hun.
Ernæringsrådgiveren forteller at 95 % av de som sier de lar minst halve tallerkenen bestå av frukt og/eller grønnsaker mener det metter noe eller mye.
– Det er det høye fiberinnholdet i frukt og grønnsaker som gjør at vi får en god og langvarig metthetsfølelse.
Rimeligere å la en større andel av tallerkenen være grønn
– Mange kan med fordel spise mye mer frukt og grønnsaker, både for helsens del, for miljøet og for å spare penger. Grønnsaker og frukt er som regel langt rimeligere per kilo enn kjøtt og fisk. Et sunt kosthold består av proteinkilder også, men mange kan med fordel la grønnsakene få en større plass på tallerkenen og samtidig oppnå like god metthetsfølelse.
5 sparetips:
1. Ha alltid kål, løk, potet og gulrot tilgjengelig og bruk som basismatvarer i kostholdet. Dette er rimelige og næringsrike råvarer som kan tilberedes sammen med andre sesongvarer.
2. Ta en titt i kjøleskapet, fryseren og tørrvareskuffene før du handler, skriv handleliste og planlegg innkjøp etter hva du har fra før. Bruk opp restene.
3. Sjekk kiloprisen – men ikke for enhver pris. Velg fortsatt næringsrike produkter, for eksempel brød med full score på brødskalaen fremfor loff. Loff metter ikke noe særlig.
4. Ikke gå på butikken sulten, da blir impulskontrollen dårligere.
5. Tenk at måltidene skal bestå av minst halvparten frukt og grønnsaker. Det kan både gjøre måltidet rimeligere, men det metter også godt, noe som gjør at du ikke blir like fristet til å småspise for eksempel søtsaker – som både koster penger, og gir lite nyttig næring.
Flere tips:
- Tips til hvordan du kan bruke opp restene finner du her: Mindre matsvinn.
- Ble du fristet til å teste noen av kålrettene? Oppskriftene finner du her: Lag noe godt med kål.
(1) Norsus: Sektorrapport for matbransjen, offentlig sektor og husholdningsleddet
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom