Opplysningskontoret for frukt og grønt

Slik blir du god mett på budsjett

Del
Store deler av befolkningen opplever en svært tøff tid økonomisk. Hva passer vel da bedre enn råd om hvordan du kan føle deg god mett, på budsjett? Uten at det går på helsa løs?
En kål - 6 retter. Ikke prøvd kål i cæsarsalaten, som kålrulletter, stekt i pannen, i wok, i spaghettien eller i pytt i panne? Da har du noe godt i vente.
En kål - 6 retter. Ikke prøvd kål i cæsarsalaten, som kålrulletter, stekt i pannen, i wok, i spaghettien eller i pytt i panne? Da har du noe godt i vente.

– Et inntak av frukt, bær og grønnsaker i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger om «5 om dagen» bidrar til å redusere risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. I tillegg vet vi at kostholdet også har mye å si for vår mentale helse, og i en tid som denne er det kanskje viktigere enn noen gang åbåde ta hånd om sin fysiske helse, og sin mentale helse, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

– Det er derfor svært viktig at ikke økonomien gjør at det blir mindre frukt og grønt i handlekurven. 

Kaster mat for over 10 000 kroner rett i søpla 

Beregninger fra 2020 viser at en husholdning på fire personer kaster 160 kg mat i året, noe som tilsvarer 10 000 kroner i året (1) 

– Med de matvareprisene vi ser nå blir nok summen langt høyere. I stedet for å bokstavelig talt kaste pengene rett i søpla, kunne mange brukt disse pengene på å dekke de stadig økende faste kostnadene.  

Spis mye frukt og grønt - en myte at det ikke metter 

Det er flere menn enn kvinner som tror at grønnsaker ikke metter, og det er hovedsakelig de som allerede har et lavt inntak som har den oppfattelsen. Bogstrand Sagen henviser til en nylig gjennomført omnibusundersøkelse av Norstat for OFG. 

– Det er en myte at frukt og grønnsaker ikke metter. Dette er først og fremst en misoppfattelse blant dem som spiser lite frukt og grønt, mens de som spiser mye frukt og grønnsaker vet av erfaring at det metter godt, sier hun. 

Ernæringsrådgiveren forteller at 95 % av de som sier de lar minst halve tallerkenen bestå av frukt og/eller grønnsaker mener det metter noe eller mye. 

– Det er det høye fiberinnholdet i frukt og grønnsaker som gjør at vi får en god og langvarig metthetsfølelse. 

Rimeligere å la en større andel av tallerkenen være grønn 

– Mange kan med fordel spise mye mer frukt og grønnsaker, både for helsens del, for miljøet og for å spare penger. Grønnsaker og frukt er som regel langt rimeligere per kilo enn kjøtt og fisk. Et sunt kosthold består av proteinkilder også, men mange kan med fordel la grønnsakene få en større plass på tallerkenen og samtidig oppnå like god metthetsfølelse. 

5 sparetips:

1. Ha alltid kål, løk, potet og gulrot tilgjengelig og bruk som basismatvarer i kostholdet. Dette er rimelige og næringsrike råvarer som kan tilberedes sammen med andre sesongvarer.

2. Ta en titt i kjøleskapet, fryseren og tørrvareskuffene før du handler, skriv handleliste og planlegg innkjøp etter hva du har fra før. Bruk opp restene. 

3. Sjekk kiloprisen – men ikke for enhver pris. Velg fortsatt næringsrike produkter, for eksempel brød med full score på brødskalaen fremfor loff. Loff metter ikke noe særlig. 

4. Ikke gå på butikken sulten, da blir impulskontrollen dårligere. 

5. Tenk at måltidene skal bestå av minst halvparten frukt og grønnsaker. Det kan både gjøre måltidet rimeligere, men det metter også godt, noe som gjør at du ikke blir like fristet til å småspise for eksempel søtsaker – som både koster penger, og gir lite nyttig næring. 

Flere tips:

 (1) Norsus: Sektorrapport for matbransjen, offentlig sektor og husholdningsleddet

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En kål - 6 retter. Ikke prøvd kål i cæsarsalaten, som kålrulletter, stekt i pannen, i wok, i spaghettien eller i pytt i panne? Da har du noe godt i vente.
En kål - 6 retter. Ikke prøvd kål i cæsarsalaten, som kålrulletter, stekt i pannen, i wok, i spaghettien eller i pytt i panne? Da har du noe godt i vente.
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye