Klimaforsker Bjørn Samset har blitt professor II ved NMBU

Det å kunne undervise og veilede studenter igjen var en av hovedgrunnene til at han takket ja til stillingen ved NMBU.
– Jeg har savnet å undervise. Som forsker er det utrolig skjerpende å jobbe med studenter. Det er en god test å skulle forklare og lære bort egen forskning. Jeg gleder meg også veldig til å veilede masterstudenter, og håper jeg møter noen kloke studenter som kan motiveres til å utvikle dette forskningsområdet videre, sier han.
Samset er en aktiv formidler av forskning på fagfeltet sitt. I 2018 fikk han Forskningsrådets formidlingspris. Nå skal han bruke formidlingsevnen sin til å lære studenter om klimaendringer, bærekraft og hvordan vi tilpasser oss et nytt klima.
– Jeg har gledet meg voldsomt til å starte, sier han.
Motivere nye fysikkstudenter
I undervisningen skal Samset motivere de ferske studentene til å forstå bredden av klimautfordringene og hvordan klimaendringer påvirker naturen.
– I første semester møter studentene ofte mye tung teori. Mange faller fra. Men for å forstå prosessene i naturen, må man også forstå grunnleggende fysikk, sier Espen Olsen, leder for Institutt for fysikk ved NMBU.
Emnet Samset skal undervise i skal derfor fungere som motivasjon og skape forståelse for hvorfor studentene trenger de tyngre, teoretiske fagene.
– Bjørn en veldig flink formidler. Han har stålkontroll på fagområdet sitt og er genuint interessert i det han driver med. Det skinner gjennom i formidlingen hans og fører til god undervisning, sier Olsen.
Han er veldig fornøyd med ansettelsen.
– Bjørn er et positivt bidrag til fagmiljøet her på NMBU. Kompetansen hans passer veldig bra inn i NMBUs profil, og utfyller kompetansen til våre andre forskere.
Koble NMBU tettere på andre fagmiljø
Samsets emne «Klimaendringer, bærekraft og tilpasninger» (FYS140) har over 100 påmeldte studenter. Det er dobbelt så mange som forventet.
– Auditoriet er stappfullt og vi har gode diskusjoner allerede, sier Samset, som har bygget opp emnet fra bunnen av.
Han ønsker å etablere flere koblinger mellom fagmiljøene på NMBU og Cicero.
– NMBU har et sterkt fagmiljø innenfor miljøfysikk, i tillegg til en generell forståelse av fysiske systemer, klima og miljø. Det blir spennende å se på hvordan Cicero og NMBU kan dra nytte av hverandre, sier han
Kontakter
Irene RønoldKommunikasjonsrådgiverNMBU
Tel:+4748354814irene.ronold@nmbu.noPressevakt NMBU
Tel:917 33 440pressevakt@nmbu.noBilder

Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Ny forskning fra NMBU: Probiotiske bakterier kan forbedre fiskehelsen i norsk lakseoppdrett1.4.2025 13:25:06 CEST | Pressemelding
Marius Steen Dobloug har i sitt doktorgradsarbeid vist at forebyggende behandling med et utvalg av probiotiske aliivibrio-bakterier kan bidra til forebygging mot biologiske utfordringer som har plaget oppdrettsnæringen i mange år.
Tre nye år til forskningssenter som utvikler løsninger for gjenbruk av masser31.3.2025 18:23:50 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet har bevilget midler til tre nye år for SFI earthresQue. Støtten gir senteret mulighet til å utvikle nye løsninger for sirkulær håndtering og gjenbruk av jord, byggematerialer og andre overskuddsmasser.
Har norske melkekyr det godt?21.3.2025 10:43:26 CET | Pressemelding
For å vurdere om det er god dyrevelferd i norske melkekubesetninger er ikke data fra TINE sin Dyrevelferdsindikator nok, viser en ny forskning fra NMBU. – Vi kommer ikke unna at vi må besøke dyrene, sier doktorgradskandidat Conor Barry.
– Grunnforskning er avgjørende for å løse rotproblemene i oppdrettsnæringa27.2.2025 10:06:07 CET | Pressemelding
Et nytt, langsiktig grunnforskningsprosjekt skal løse problemet med hudsår hos oppdrettslaks ved å komme til bunns i hvorfor sårene ikke leges.
Over halvparten av norske grunnskuleelevar har for lite uteområde på skulen19.2.2025 08:00:26 CET | Pressemelding
Ein ny rapport viser at 39 prosent av norske grunnskular har for liten skulegard. I byar er det berre 13 prosent som oppfyller minimumsnorma.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom