UiT sprer kunnskap om hav på Forskningsdagene 2022

21. september braker det løs. Forskningsdagene ved UiT Norges arktiske universitet har i år et rikt program både i Harstad, Narvik og Tromsø. Felles for de fleste arrangementene er at de handler om hav.
– Ved UiT har vi mange som forsker i, på eller om havet, for å finne løsninger som kan holde havet rent og friskt, også i framtiden. Havet er en svært viktig ressurs, for eksempel når det gjelder matproduksjon, transport og løsninger på fremtidens medisiner. Vi ønsker å dele denne kunnskapen med folk, fordi havet er viktig for oss alle, sier Camilla Brekke.
Hun er prorektor for forskning ved UiT.
Her finner du oversikt over alle UiTs arrangement under Forskningsdagene 2022.
For at barn og unge skal lære enda mer om hav, så har UiT laget en temaside om havforskning. Her kan barn og unge lese om havdyr, økosystemet i havet og se hvordan UiT-forskere jobber for å løse ulike hav-utfordringer. Her vil det fortløpende dukke opp nye nyhetssaker for barn og unge i løpet av Forskningsdagene.
Pubkveld på Storgata Camping
Åpningsarrangementet «Havsøppel – mye mer enn det du ser» finner sted onsdag 21. september i Tromsø på Storgata Camping, og er for voksne. Her kan folk ta seg noe å drikke mens fem forskere forteller om marin forsøpling og løsninger. Hva er det, hvordan har egentlig havet det og hva gjør forskerne for å løse problemene? Maja Soijtaric fra Nordlys holder tråden mellom de ulike innleggene.
Samme dag kan man brette en pausefisk i Harstad med japansk papirbrettekunst. Sammen skal dette bli til en installasjon av havet ved UiT Harstadbiblioteket. Det blir trukket en vinner blant alle som bretter en fisk.
Les mer om pausefisk-arrangementet her.
Besøksdag for skoler
Torsdag 22. september besøker ungdomsskoler i UiT i Tromsø. Der kan klasser delta i ulike aktiviteter. Ungdommene får blant annet høre om fremtidens sjømat og smake på en sjøpølse i brød. De kan prøve vår store skipssimulator og lære hvordan store skip navigerer ute i storhavet. De kan få leke med mikro.bits og temperatursensor i vann. Eller lære om fantastiske øyer, uhyrer og ekspedisjoner.
Les om alle Tromsøs skoleaktiviteter her.
Samme dag kan skoleklasser i Narvik ta en vandring i Sjøgata. Der får de et dypdykk i forskningen ved campus Narvik. UiT i Narvik forsker på mye spennende som omhandler havet. Blant annet kan man oppleve en «Extended reality lab» og se hvordan man kan fjerne oljesøl fra vann.
Les mer om Narviks vandring i Sjøgata her.
Aktiviteter for barn og familier
Søndag 24. september er den store familiedagen for Forskningsdagene i Tromsø.
Da inviterer UiT til forskningsdag for hele familien på Nordnorsk vitensenter og Universitetsbiblioteket ved UiT i Breivika fra 11.00-16.00. Det blir aktiviteter og konkurranser for hele familien. Og det er gratis inngang.
Her kan du lære om hvor mye salt det er i sjøvann, hvor mye lys trenger alger for å vokse, og hvorfor forskere ser på søppel for å forstå livet i vannet. Du får også vite mer om bakterier og du kan tegne sjødyr, eller kanskje til og med følelsene dine!
På universitetsbiblioteket kan man lage et bokmerke med kart og hav, delta i en sporlek, delta i konkurranse.
Les mer om familiearrangementet her.
I Telegrafbukta kan du samme dag møte en undervannsrobot i en pop up-forskningsstasjon med Universitetsmuseet i fjæra. I tillegg kan du være med å samle og se på dyr som lever i fjæra. Møt opp i Bukta kl 13.00.
Medisiner fra havet
30.september kan du komme på lunsjforedrag i Forskningsparken kl. 11.00-13.00. Bli med fire UiT-forskere på ei reise under havoverflata i jakten på nye medisiner! Kan forskerne finne medisiner som kan erstatte antibiotika eller drepe kreftceller?
Det er mye i havet vi enda ikke vet så mye om, og selv om vi har drevet med marin bioprospektering i årevis og drukket tran enda lengre, så fortsetter vi jakten på ny kunnskap og nye medisiner fra havet.
Les om medisiner fra havet-arrangementet og meld deg på her.
Nøkkelord
Kontakter
Stine HolandRådgiver, arrangementUiT Norges arktiske universitet
Seksjon for kommunikasjon
Bilder


Om UiT Norges arktiske universitet
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
37 millioner til UiT i budsjettforliket3.12.2023 12:58:01 CET | Pressemelding
Systemet som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
Ottar går på nett1.12.2023 10:22:42 CET | Pressemelding
Det ærverdige tidsskriftet som snart fyller sytti, vil nå først og fremst utgis digitalt på internett.
Landskapsarkitekturstudiet ved UiT kåret til verdens beste29.11.2023 12:56:49 CET | Pressemelding
Masterstudiet ved UiT gikk til topps da prisen for beste internasjonale utdanning i landskapsarkitektur ble delt ut på landskapsbiennalen i Barcelona i går kveld.
Til pressen: Kontakt våre forskere på COP2829.11.2023 11:43:55 CET | Presseinvitasjon
UiT deltar med forskere med spisskompetanse innen fornybar energi, arktis og havrett. De deltar på ulike deler av programmet i løpet av de to ukene klimakonferansen arrangeres. Ta gjerne kontakt for intervjuer/kommentarer underveis.
UiT deltar på FNs klimatoppmøte COP2829.11.2023 09:31:19 CET | Pressemelding
UiT Norges arktiske universitet skal sammen med et britisk og et amerikansk universitet arrangere et pop-up universitet under klimatoppmøtet i Dubai. Målet er å tilby beslutningstakere, næringsliv og sivilsamfunn ny og relevant kunnskap om energiomstilling, hav og arktiske spørsmål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom