Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan – UNESCO markerer 150-årsjubileet til "nasjonens lærer" Akhmet Baitursynov

Del
I september 2022 markerer Kasakhstan 150-årsjubileet til Akhmet Baitursynov, en fremtredende kasakhstansk lærd, statsmann, språkforsker og poet, med flere begivenheter i regi av UNESCO.
Akhmet Baitursynov
Akhmet Baitursynov

Baitursynov er kjent i Kasakhstan som "Ult Ustazy" (nasjonens lærer). Han påvirket betydelig kasakhisk alfabetisering ved å utvikle det første kasakhiske alfabetet og etablere den første landsdekkende avisen.

Baitursynov ble født i 1872 i en liten landsby i regionen Kostanay. Først jobbet han som lærer i perioden 1895-1909.

Han har gjort mer enn noen annen språkforsker for kasakhisk alfabetisering på 1900-tallet. Baitursynovs bidrag var modifiseringen av det arabiske alfabetet som allerede var i bruk og tilpasningen til det kasakhiske språkets stavemåte og fonetiske særegenheter. Baitursynovs alfabet kom i bruk i 1912. I 1926 drøftet Baitursynov også fordelene med å gå over til det latinske alfabetet.

Det enorme ønsket om å utdanne kasakhisk folk førte til at Baitursynov sammen med sine nærmeste venner og kolleger Alikhan Bokeikhan og Mirzhakyp Dulatuly etablerte i 1913 den første ukentlige landsdekkende sosiopolitiske og litterære avisen Qazaq.

I det første nummeret definerte Baitursynov avisens historiske betydning på følgende måte: "For det første er avisen folkets øyne, ører og tunge... Folk uten aviser er døve, stumme og blinde. Man vet ikke hva som skjer i verden, man hører ikke hva som blir sagt, man har ingen mening."

Baitursynov er også kjent som poet og oversetter. I dette arbeidet gikk han i den store kasakhiske poeten Abais fotspor og forsøkte å røre folkets hjerter ved å oversette store russiske litterære verk.

Baitursynov ga uttrykk for sine samfunnsdrømmer og -tanker i boka "Masa" (Mygg) i 1911. Hans dikt med samme navn begynner på følgende måte:
Den flyr rundt de som sover,
helt til vingene er slitne.
Vil den ikke forstyrre søvnen deres litt
hvis den bestandig surrer i ørene?

Disse linjene fra "Masa" illustrerer Baitursynovs innderlige ønske om å vekke samfunnet fra en passiv, lataktig og søvnig tilstand til opplysning gjennom hans vedvarende poetiske og pedagogiske "summing". Det ideologiske grunnlaget for "Masa" var å oppfordre folk til å studere kunst og få en skikkelig utdannelse for å utvikle kulturen og arbeidsmoralen.

Utover utdanning og litteratur deltok Baitursynov aktivt i utviklingen av den kasakhiske nasjonalstatsideen. Baitursynovs politiske aktivitet startet i 1905. Han var en av forfatterne av Karkaraly begjæringen som tok opp spørsmål angående lokal administrasjon, endringer i det offentlige utdanningssystemet og vedtakelse av nye lover. Dette førte til hans første arrestasjon og fengsling i byen Semipalatinsk i 1909.

I forbindelse med Oktoberrevolusjonen i Russland i 1917 fryktet Baitursynov en mulig statlig destabilisering, radikalisering og kollaps av staten i fravær av stødig makt. Baitursynov, Bokeikhan og Dulatuly var overbevist om at den eneste veien ut av den vanskelige situasjonen var å opprette en stabil makt som anerkjennes av det kasakhiske folket.

De tre bestemte seg for å etablere autonomistyre i de kasakhstanske områdene og kalle det for Alash. De opprettet den første politiske gruppen – partiet Alash og regjeringen Alashorda.

Alashordas hovedidé var å etablere en autonom stat innefor den demokratiske føderative russiske republikken, noe som ville åpne for autonome beslutninger i lokalbefolkningens interesse. Baitursynov ble den åndelige lederen for de intellektuelle bak denne aktiviteten.

Baitursynov ble sammen med mange kasakhiske intellektuelle offer for Stalins undertrykkelse. I 1929 ble Baitursynov arrestert igjen og anklaget for kontrarevolusjonær aktivitet og forberedelse av et væpnet opprør i den kasakhiske steppen. I 1934 ble Baitursynov løslatt etter oppfordringer fra Det internasjonale Røde Kors. Da kunne han returnere til Almaty for å gjenforenes med familien. Baitursynov ble arrestert igjen 8. oktober 1937 og skutt to måneder senere, i desember.

Først i 1988 ble den lærde frikjent og gitt anerkjennelsen han fortjener på nasjonalt nivå.

Nøkkelord

Bilder

Akhmet Baitursynov
Akhmet Baitursynov
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom