Storeslem for den nye belysningen i Nidarosdomen

Erik Selmer mottok Nordisk Lyspris under en høytidelig seremoni i Stockholm tirsdag kveld.
Det er utrolig gøy at vi har gjort rent bord med alle tre prisene, sier Erik Selmer. Viktigere enn å få priser, er at Trondheims befolkning kan være stolte av å ha et fint lys i Nidarosdomen. Det var mange gode prosjekter som var nominert til Nordisk Lyspris. Jeg tror Nidarosdomen vant, fordi vi har klart å fremheve kirkens arkitektur og detaljer og samtidig formidle den sakrale stemningen i kirkerommet.
Arkitektur og kunst er endelig kommet til syne
Nidarosdomen har tidligere vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig.
I 2018 begynte Erik Selmer og prosjektgruppa jobben med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet ble fjernet. Kilometervis med kabler ble blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter ble montert høyt og lavt i katedralen. Dette forsterker katedralens iboende magi når en ikke forstår hvor lyset kommer fra, samtidig som alle viktige konstruktive og kunstneriske elementer har fått sitt eget lys. En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger for gudstjenester, konserter og omvisninger.
Takket være den nye belysningen kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket. Den nye belysningen gjør det også veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV.
Erik Selmer
Erik Selmer er utdannet sivilarkitekt fra NTNU i 1975, har vært universitetslærer og praktiserende arkitekt. I 1990 startet han sitt eget firma. Selmer har hatt en rekke større oppdrag, og har tidligere fått priser for sin lyssetting av Akershus festning, Lærdalstunnelen, Munkholmen og Smaalenene bru. I november 2021 ble Erik Selmer tildelt Norsk Lyspris for den nye innvendige belysning i Nidarosdomen
Prosjektgruppa
Marie Louise Anker fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har vært prosjektleder for det omfattende arbeidet. I tillegg til lysdesigner Selmer, har Marie en hel rekke eksperter med på laget; sivilingeniør elektro Silje Ausen Årseth fra SWECO, en rekke dyktige elektrikere fra NTE og lysprogrammerer, Sivert Lundstrøm, med lang erfaring fra Trøndelag Teater. Både smeder, murere og snekkere fra NDR bidratt i gjennomføringen av prosjektet, og i tillegg har NDRs Jan Tøndelstrand koordinert det daglige arbeid i installeringen av prosjektet samtidig med at kirken skulle holdes i daglig drift.
Nordisk Lyspris
- Prosjektene som er kvalifiserte til Nordisk Lyspris er nasjonale vinnere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige fra de siste to årene. Disse prosjektene representerer det beste av nordisk lysdesign.
- Nordisk Lyspris fokuserer hovedsakelig på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign, dagslys og kunstig lys som på en eksemplarisk måte kombinerer estetikk, arkitektur, teknologi, kvalitet og energi.
- Nordisk lysdesign er en integrert del av skandinaviske designtradisjoner – minimalistisk skjønnhet og funksjonalitet.
Nøkkelord
Kontakter
Bjørgvin ThorsteinssonNidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Tel:92062112bjorgvin.thorsteinsson@nidarosdomen.noMarianne VikanNidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Tel:41531563marianne.vikan@nidarosdomen.noBilder




Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Statssekretær opna festival på historisk grunn12.7.2025 13:21:55 CEST | Pressemelding
Fredag 11. juli opna statssekretær Helge Flø Kvamsås frå Barne- og familiedepartementet festivalen Sommer i Borggarden i den historiske Erkebispegarden i Trondheim. - Sommer i Borggarden er ein flott måte å bringe historie og handverkstradisjonar ut til nye generasjonar. Her møtest fortid og framtid i levande formidling, sa Kvamsås under opninga.
Damer, dyr og djevlar - ny utstilling ved Nidarosdomen10.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 6. juni opna Restaureringsverksemda ved Nidaros domkyrkje (NDR) fotoutstillinga "Damer, dyr og djevlar – Nidarosdomens skjulte ansikt" på Vestfrontplassen framfor Nidarosdomen. Her får ein moglegheit til å sjå nokre av katedralens mest særeigne skulpturar på nært hold for fyrste gong.
Oddmund Løkensgard Hoel blir ny direktør i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR)16.5.2025 11:17:01 CEST | Pressemelding
Styret i NDR har valgt å ansette professor i historie og tidligere statsråd Oddmund Hoel som direktør i NDR. Hoel tiltrer stillingen allerede 1. juni 2025, og styret er svært glad for at ny direktør er på plass så raskt. Styret mener Oddmund Hoel er rett mann til å lede arbeidet med å ta vare på og utvikle Nidarosdomen, Erkebispegården og den unike håndverkskompetansen knyttet til Bygghytta ved NDR, samt til å lede den statlige pilegrimssatsningen i vår tid og fram mot tusenårsjubileet i 2030.
Besøk Bygghytta ved Nidarosdomen22.4.2025 08:27:33 CEST | Pressemelding
Lørdag 26. april arrangerer Bygghytta ved Nidarosdomen åpen dag og inviterer publikum til sine verksteder på Kalvskinnet hvor du får oppleve tradisjonshåndverk på nært hold.
Kunnskap om gammel mørtel skal bidra til bevaring av viktige kirkebygg3.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har fått støtte fra Kirkebevaringsfondet til å etablere et nasjonalt arkiv over historiske kalkmørtler. Sammen med Fabrica kulturminnetjenester, Norges geologiske undersøkelse (NGU) og SEIR materialeanalyse fra Danmark skal de samle, analysere og arkivere kalkmørtler fra de siste 25 årene. Målet er å bygge opp et nasjonalt arkiv – både fysisk og digitalt – slik at kunnskapen blir tilgjengelig for håndverkere, rådgivere og forvaltere av kulturminner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom