Samfunnsbedriftene

Regjeringen viser handlekraft og hindrer økt nettleie

Del
– Vi er svært glade på alle nettkundenes vegne. Regjeringen har nå tatt grep for å skjerme norske husholdninger fra noen av følgene av høye strømkostnader, sier direktør Cecilie Bjelland i Samfunnsbedriftene Energi.
Illustrasjonsfoto: Stockphoto
Illustrasjonsfoto: Stockphoto

Regjeringen har besluttet at mellom seks og ti milliarder kroner av Statnetts flaskehals-inntekter skal gå til reduksjon av nettselskapenes økte kostnader som følge av nett-tap. Dette mener Samfunnsbedriftene Energi er en gledens dag for nettkundene i Sør-Norge.

Statnett har ekstraordinært høye flaskehalsinntekter i år, som følge av de store prisforskjellene mellom nord og sør. Samtidig sliter nettselskapene i de tre sørlige prisområdene – NO1, NO2 og NO5 – med høye priser på strøm som tapes i overføringen i nettet.

De ekstremt høye kraftprisene gir økte nett-tapskostnader som igjen vil gi økt nettleie til kundene. Før regjeringen gjorde sitt grep, har en rekke selskap vurdert en betydelig økning i nettleien for å dekke tapet. Vi snakker her om en økning på over 50 prosent i nettleien. Det vil nå bli endret.

Meldingen som fredag formiddag ble formidlet av olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), mottas med stor glede fra hele bransjen.

– Regjeringen har bestemt at seks til ti milliarder kroner av Statnetts merinntekter skal gå til å redusere nettleien til strømkunder i Sør-Norge. Dette vil hindre at nettselskapene som har økte kostnader som følge av økte kraftpriser, må sette opp nettleien til sine kunder, sa Aasland til de fremmøtte utenfor Finansdepartementet.

Hindrer økt nettleie

Statsråden presiserte at dette er overføringer som skal dekke nettopp kostnader med nett-tap. Støtten skal hindre økning i nettleien, og vil ikke nødvendigvis medføre kutt i nettleien. Det er uansett svært gledelig for både nettselskapene og kundene.

– Dette vil hjelpe oss. Nå kan vi vurdere nettleien på ny etter at vi måtte sette denne opp tidligere i sommer, opplyser konsernsjef Audun Grynning i Vidju Holding, som eier Hallingdal Kraftnett.

Vest-Telemark Kraftlag har allerede varslet sine kunder om en kraftig økning i nettleien, og har etterlyst tiltak fra regjeringen. Nå har de blitt lyttet til.

– Dette er veldig bra for nettkundene, for det er jo de som til sjuende og sist får glede av denne beslutningen, sier konsernsjef Ketil Kvaale.

Jobbet intenst

Samfunnsbedriftene Energi har jobbet intenst i møter og dialog med Olje- og energidepartementet i denne saken. Her ble også flere mulige løsninger nevnt, som også ble skissert i et brev til statssekretæren.

– Regjeringen fortjener skryt for å ha tatt grep i denne saken, og på denne måten skjermet norske husholdninger for noen av de indirekte konsekvensene av høye strømkostnader. Nå forventer vi først og fremst at dette vil avhjelpe situasjonen dette året for kunder i de dyreste prisområdene, sier direktør Cecilie Bjelland i Samfunnsbedriftene Energi.

– Det betyr ikke at situasjonen er løst fremover, og vi vil fortsette dialogen med myndighetene for å få mer robuste løsninger på plass også fra 2023.

Gjennomføring

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er nå gitt i oppdrag å utarbeide forslag til en modell for disponering av disse midlene, for å treffe de selskapene som har høye kostnader for tap i nett. Den endelige modellen skal så på høring og vedtas.

For bransjen var likevel det aller viktigste nå å få en beslutning på at ordningen blir gjennomført.

For mer informasjon, kontakt direktør Cecilie Bjelland i Samfunnsbedriftene Energi – 907 04 496 / cecilie@samfunnsbedriftene.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Illustrasjonsfoto: Stockphoto
Illustrasjonsfoto: Stockphoto
Last ned bilde
Direktør Cecilie Bjelland i Samfunnsbedriftene Energi. Foto: Jill Johannessen
Direktør Cecilie Bjelland i Samfunnsbedriftene Energi. Foto: Jill Johannessen
Last ned bilde

Lenker

Om Samfunnsbedriftene

Samfunnsbedriftene
Samfunnsbedriftene
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo

24 13 27 00http://www.samfunnsbedriftene.no

Samfunnsbedriftene er den ledende nærings- og arbeidsgiverforeningen for bedrifter som leverer grunnleggende samfunnstjenester i Norge. Vi organiserer ca. 570 offentlig hel- eller deleide bedrifter og ideelle organisasjoner innen en rekke tjenesteområder, hvor de største områdene er havn, energi, avfall og brann/redning.

Følg pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Samfunnsbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom