Moreller eller kirsebær?
Fasiten?
Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær.
– Norske moreller er så gode og søte og nytes best som de er, kirsebær er mer syrlige og kan godt brukes i pai, syltetøy og kompotter, mener ernæringsrådgiveren.
I tillegg til å spise moreller som snacks kan du også bruke dem i desserter, for eksempel til is, eller som en del av en fruktsalat. Moreller er også perfekt til ost og kjeks.
Kan nytes med den beste samvittighet
Ernæringsrådgiveren forteller at moreller er et sunt og godt valg.
– Moreller gir lite kalorier, inneholder godt med fiber som gjør godt for fordøyelsen, og er også en god kilde til kalium som er bra for blodtrykket. Den sterke fargen vitner om at moreller inneholder godt med antioksidanter.
Nyt sesongen nå
I Norge produseres det mest moreller i Hordaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Buskerud. Sesongen er kort og forventes å være ferdig allerede i siste halvdel av august. Leif Øye fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) kan fortelle at morellsesongen ser meget lovende ut og at det meste av morellene kommer fra Telemark i år.
– Det er første gang Telemark er på topp og har mest moreller, det har alltid vært størst avling fra Lærdal. Vi har nok moreller i butikkene ett par uker til. Morellene fra Østlandet og fra Telemark er av spesielt god kvalitet i år grunnet det gode været.
Fakta om moreller
- Moreller kommer opprinnelig fra Kina der de har vært dyrket i over 4000 år.
- Moreller finnes i en rekke forskjellige varianter og i flere farger. Noen er gule, gulrøde, mørkerøde eller nesten svarte.
- Navnet moreller sies å komme fra en veldig gammel kirsebærsort fra Château de Moreilles i Frankrike. Men disse var mørke og sure - altså ikke helt det samme som de søte, saftige morellene vi er vant til.
- De vakre blomstene på morell- og kirsebærtrærne blir sett på som symbol på vår, ungdommelighet, kvinnelig skjønnhet og håp.
- Moreller er en steinfrukt og er i slekt med plommer.
- Søtkirsebærtreet brukes ikke bare for høsting av frukt. Selve tresorten brukes ofte til å lage finere møbler og musikkinstrumenter.
Moreller til overs? De kan både brukes i syltetøy og i bakst. Baksten kan gjøres grovere om ønskelig. Oppskrifter på frukt.no:
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom