Moreller eller kirsebær?
Fasiten?
Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær.
– Norske moreller er så gode og søte og nytes best som de er, kirsebær er mer syrlige og kan godt brukes i pai, syltetøy og kompotter, mener ernæringsrådgiveren.
I tillegg til å spise moreller som snacks kan du også bruke dem i desserter, for eksempel til is, eller som en del av en fruktsalat. Moreller er også perfekt til ost og kjeks.
Kan nytes med den beste samvittighet
Ernæringsrådgiveren forteller at moreller er et sunt og godt valg.
– Moreller gir lite kalorier, inneholder godt med fiber som gjør godt for fordøyelsen, og er også en god kilde til kalium som er bra for blodtrykket. Den sterke fargen vitner om at moreller inneholder godt med antioksidanter.
Nyt sesongen nå
I Norge produseres det mest moreller i Hordaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Buskerud. Sesongen er kort og forventes å være ferdig allerede i siste halvdel av august. Leif Øye fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) kan fortelle at morellsesongen ser meget lovende ut og at det meste av morellene kommer fra Telemark i år.
– Det er første gang Telemark er på topp og har mest moreller, det har alltid vært størst avling fra Lærdal. Vi har nok moreller i butikkene ett par uker til. Morellene fra Østlandet og fra Telemark er av spesielt god kvalitet i år grunnet det gode været.
Fakta om moreller
- Moreller kommer opprinnelig fra Kina der de har vært dyrket i over 4000 år.
- Moreller finnes i en rekke forskjellige varianter og i flere farger. Noen er gule, gulrøde, mørkerøde eller nesten svarte.
- Navnet moreller sies å komme fra en veldig gammel kirsebærsort fra Château de Moreilles i Frankrike. Men disse var mørke og sure - altså ikke helt det samme som de søte, saftige morellene vi er vant til.
- De vakre blomstene på morell- og kirsebærtrærne blir sett på som symbol på vår, ungdommelighet, kvinnelig skjønnhet og håp.
- Moreller er en steinfrukt og er i slekt med plommer.
- Søtkirsebærtreet brukes ikke bare for høsting av frukt. Selve tresorten brukes ofte til å lage finere møbler og musikkinstrumenter.
Moreller til overs? De kan både brukes i syltetøy og i bakst. Baksten kan gjøres grovere om ønskelig. Oppskrifter på frukt.no:
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom