9 av 10 foreldre er uenige om barnas dataspilling
En ny undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Blå Kors viser at nærmere 9 av 10 er uenige med barnas andre foresatte om hvilke regler som bør gjelde for dataspilling.
– Tallet er overraskende høyt, men er allikevel ikke en ukjent problemstilling for vi som jobber med tematikken, forteller rådgiver Hanne Backe-Hansen i Blå Kors.
Uenighetene dreier seg ofte om hvor mye barna bruker på dataspill og hva slags type spill de skal få lov å spille.
– Uenigheter rundt barnas spilling kan forårsake dårlig stemning og bidra til mer konflikt i hjemmet. Da kan det bli vanskeligere for barna. Det er de som blir lidende under dette, sier Backe-Hansen.
Konfliktene bunner ofte ut i manglende kunnskap og interesse for dataspill blant én eller begge foreldrene.
Tidligere undersøkelser viser nemlig at over halvparten av foreldrene at de er usikre på hvordan de skal håndtere barnas dataspilling. Samtidig svarer tilnærmet like mange at de ikke er interessert i barnas dataspilling.
– Å engasjere seg mer i hvorfor barnet spiller og hva slags positive funksjoner dataspilling kan ha, kan være med på å dempe frustrasjonen og bekymringen som fort kan oppstå, sier hun.
Kan skape press i andres hjem
Undersøkelsen viser også at mange barn har ulike regler hjemme. Blant annet svarer over halvparten av foreldrene at de tillater ungene sine å spille spill med høyere aldersgrense enn barnas alder.
– Man tar noen ganger valg for sine egne barn uten å tenke på hvordan det påvirker andre. Alle barn er forskjellige, og noen er mer sårbare enn andre for å spille spill med høyere aldersgrenser. Å tillate at egne barn spiller med høyere aldersgrense, kan være med på å skape press i andres hjem. Så det er viktig å tenke litt ut over eget barn, og være solidariske, sier Backe-Hansen.
Hun oppfordrer derfor til å ta opp regler rundt dataspilling på et foreldremøte.
– Dette er en ypperlig arena for å bli klokere sammen. Dersom noen får spille spill med høyere aldersgrense og andre ikke, kan dette føre til dårligere klassemiljø ved at de som ikke får spille blir holdt utenfor. Så dette handler om mer enn bare gaming.
Har skjedd en holdningsendring
Undersøkelsen viser også at det har skjedd en holdningsendring i hvordan man ser på dataspilling. 7 av 10 barn svarer nemlig at de har foreldre som mener dataspill kan ha positive effekter.
– Til og med de som er mest skeptiske, kan være mer positive i dag enn for noen år siden, forklarer Backe-Hansen.
Blant annet har mange fått øynene opp for det sosiale aspektet med spill, som tidligere ble sett på som veldig asosialt, påpeker hun.
– Vi foreldre er veldig opptatt av at barna våre skal være sosiale, og vår største frykt er jo at de ikke skal fungere sosialt i samfunnet. Med pandemien ble kanskje flere foreldre bevisst hva slags sosialt potensial som lå i dataspillingen.
Spill kan også ha andre positive effekter, som for eksempel bedre språkforståelse, strategisk tenkning og kreativ løsningsorientering.
– Mange foreldre tror spill bare er tull og tøys, men man må akseptere at det for mange er en viktig og tidvis nyttig aktivitet i hverdagen, sier Backe-Hansen.
Nøkkelord
Kontakter
Hanne Backe-Hansen, tlf: 95074452, e-post: hanne.backe-hansen@blakors.no
Hanne Backe-HansenRådgiver, forebyggingBlå Kors
Tel:95074452Tel:95074452hanne.backe-hansen@blakors.noJulie VissgrenKommunikasjonsrådgiver og innholdsprodusentBlå Kors
Tel:40484068Julie.vissgren@blakors.noBilder
Dokumenter
Om Blå Kors
I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Rus er en av våre største samfunnsutfordringer og Blå Kors har i over hundre år gjort en viktig innsats i Norge for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.
Blå Kors eier og driver 54 virksomheter fordelt over store deler av Norge. Vi har behandlingsinstitusjoner, poliklinisk virksomhet, arbeid for barn og unge, videregående skoler, gatenære tiltak, boligsentre, lokale stiftelser og foreninger med mer.
Følg pressemeldinger fra Blå Kors
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Blå Kors
Ni av ti eldre opplever at legen ikke prater med dem om hvordan alkohol påvirker helsen når vi blir eldre24.10.2024 10:21:07 CEST | Pressemelding
De fleste eldre i alderen 60-80 år drikker alkohol, men mange vet ikke at kroppen tåler alkohol dårligere enn da de var yngre. 90 prosent av eldre over 70 år tar medisiner, noe som kan være helseskadelig kombinert med alkohol. Imidlertid viser en ny undersøkelse at bare en av ti sier at legen har snakket med dem om hvordan alkohol kan påvirke helsen.
Stor glede – Blå Kors får fornyet tillit av Helse Sør-Øst22.10.2024 14:09:54 CEST | Pressemelding
Det er et stort anbud Blå Kors nå har vunnet. Anbudet omfatter totalt seks lokasjoner med 226 døgnplasser og 15 700 polikliniske behandlinger årlig. Dette er en stor økning på begge områder. Blå Kors sin vurdering er at innretningen av helsetjenester fremover blir god og vil gi flere helsehjelp.
Blå Kors: – Det er viktig at tiltak for å bekjempe ungdomskriminalitet ikke går på bekostning av gode inkluderingstiltak26.9.2024 14:46:43 CEST | Pressemelding
Blå Kors mener det er bra at regjeringen vil bevilge 2,8 milliarder kroner til neste års statsbudsjett for å bekjempe kriminalitet, men at dette må støtte opp under eksisterende inkluderingstiltak.
Alkohol med i nye kostråd15.8.2024 15:27:05 CEST | Pressemelding
Helsedirektoratet la i dag frem de nye kostrådene under Arendalsuka. De inkluderer nå også alkohol.
Årets Ungdata-undersøkelse viser at åtte prosent av ungdom på ungdomskoletrinnet opplever mobbing.12.8.2024 15:31:07 CEST | Pressemelding
Tallet er rekordhøyt, og vi trenger nå et kompetanseløft og flere verktøy inn i skolene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom