Universitetet i Oslo

Alt klart for matte-OL

Del
Regn med hard konkurranse når 601 deltagere fra 108 land skal kjempe om medaljene i the International Mathematical Olympiad (IMO 2022), som starter søndag 10. juli. IMO er verdens største og mest prestisjefylte matematikkonkurranse for ungdom, og Universitetet i Oslo er vertskap når den arrangeres for første gang i Norge.

– Universitetet i Oslo er stolte over å kunne ønske verdens aller fremste mattetalenter velkommen til krevende konkurranser og gode opplevelser i sommer-Oslo. Det blir et minne for livet for både deltagere og vertskap, sier rektor Svein Stølen.

Seks norske håp

Den offisielle åpningen er 10. juli i Oslo konserthus, og det avsluttes i en seremoni i Rådhuset 15. juli. Mandag 11. og tirsdag 12. juli er selve konkurransedagene, der deltagerne skal få bryne seg på til sammen seks oppgaver.

Norges lag består av seks gutter: Noah Hessen Bjerke, Maxim Scherbakov, James Jia og Oliver Ruden fra Oslo, David Eikeland fra Klepp på Jæren og Andreas Notøy fra Sandefjord. Lagleder er Andreas Alberg, nestlagleder Erik Mingjun Ma.

Det norske laget er nå i Danmark og deltar i en uke med intensiv trening sammen med de andre nordiske lagene. Der lærer de om viktige ideer og verktøy for den kommende konkurransen. I tillegg er det en god mulighet for dem til å bli kjent med engasjerte elever fra de andre landene.

– På IMO er det vanligvis de store landene som USA og Kina som dominerer. Norges resultater har hatt en positiv trend i de siste årene, og det hadde vært kult å fortsette dette. Likevel er det viktigste at deltakerne er fornøyde med egen innsats og får en artig og lærerik opplevelse, sier Erik Mingjun Ma.

Ettertraktede talenter

Flere av deltakerne i IMO har fått Fields-medaljen, verdens fremste matematikkpris inntil Abelprisen ble etablert. Den deles ut til matematikere under 40 år. Dette er med andre ord noen av verdens aller største mattetalenter, folk som garantert kommer til å gjøre seg bemerket innen akademia og/eller blir tilbudt krevende stillinger i noen av verdens største selskaper. Det er voldsom etterspørsel etter mennesker med denne kompetansen.

– For UiO, som universitetet til både Niels Henrik Abel og Sophus Lie, er det en stor anerkjennelse å være vertskap for årets konkurranse, den første fysiske på tre år. Matematiske ferdigheter blir enda viktigere i tråd med den teknologiske utviklingen, og jeg skal følge nøye med, avslutter Stølen.

Om IMO:

Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) er en årlig mattekonkurranse for skoleelever i alderen 15-19 år.

Konkurransen er avholdt hvert år siden 1959, med unntak av i 1980.

Det er seks oppgaver, fordelt på to dager. Man kan få maks 7 poeng per oppgave. Det er poengene som avgjør plassering i konkurrransen.

Norge har deltatt hvert år siden 1984 – og stiller i år for første gang som vertsland.

Offisielle hjemmesider for arrangementet: https://www.imo2022.org

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom