Gode grunner til å grille grønnsaker

Nesten 1 av 3 nordmenn griller en gang i uken
En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at det er mange nordmenn som griller mye, 27 % griller minst en gang i uken i grillsesongen. Det vi griller mest er kjøtt, pølser og burgere og det vi griller minst er fisk og frukt. Vi griller grønnsaker oftere enn fisk og frukt, men mange kan med fordel legge enda mer grønnsaker på grillen.
Kvinner griller mer grønnsaker enn menn
Blant dem som griller oppgir 46 % at grønnsakene vanligvis utgjør mindre enn 16 % av grillen. Kvinner griller mer grønnsaker enn menn, 19 % av kvinnene griller grønnsaker hver gang. Til sammenligning er det kun 8 % av mennene som sier det samme.
- Det som derimot er gledelig er at hele 8 av 10 sier de oftest eller alltid spiser en salat til grillmåltidet, så grønnsakene kommer inn på et vis. Men husk grønnsaker på grillen også, det gir variasjon, gode smaker, og matglede, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra OFG.
Kan grille hver dag
Ernæringsrådgiveren mener grilling er enkelt, både i hverdagen og i ferietid, og at det er gode muligheter for å sette sammen et næringsrikt grillmåltid. Hun oppfordrer til å la minst halve grillmåltidet være grønnsaker, da får du i deg minst 2 av de anbefalte 5 om dagen.
- Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.
Sagen mener det er flere gode grunner til at grønnsaker på grillen er et godt valg;
- Griller du mye grønnsaker blir det mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. Grillmåltidet kan fort bli noe av det mest næringsrike du lager i sommer, og da ser jeg ingen grunn til å ikke grille hver dag det er fint vær ute.
Et perfekt grillmåltid
- Det ene gode skjemmer ikke det andre. Det hender det både blir en frisk salat og grillede grønnsaker servert til samme måltid. Enkle salater, som for eksempel caprese med deilige norske tomater, eller gresk salat blir det nok mye av i sommer. Favorittene på grillen er grillet nykål, grillet løk og spisspaprika. Jeg er også glad i både laks og kylling på grillen.
Ernæringsrådgiveren minner om at ferske norske nypoteter også kan grilles.
- Jeg koker nypotetene først og legger dem på grillen etterpå. Jeg syns det er enklere og raskere enn å lage potetsalat, så til hverdags blir det potet på den måten. Pensle dem med litt olje og legg dem rett på grillen, da blir de litt sprø utenpå og myk inni. De trenger bare noen få minutter.
Sagen mener man godt kan spise dessert hver dag i sommer, frisk frukt og bær er perfekte til det formålet.
- Ingenting er bedre enn å avslutte et godt grillmåltid med norske jordbær. Utover sommeren kan man variere med norske bringebær og moreller.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom