Avis Budget Norway

Fremtidens bildelingsløsning kan bli powerbank for borettslag og næringsbygg

Del
I Trondheim utvikles morgendagens mobilitetsløsninger gjennom EU-prosjektet «Positive City ExChange» (+CityxChange). Gjennom prosjektet utvikles og testes IT- og markedsløsninger som utnytter kapasiteten i elbilbatteriene. Det kan gi inntekter og sparte strømutgifter til de som eier elbilen, borettslag, nabolag, kommune og eiere av næringsbygg.
Innovasjonsprosjektet +CityxChange i Trondheim tester hvordan elbilbatterier kan fungere som store lokale powerbanks.
Innovasjonsprosjektet +CityxChange i Trondheim tester hvordan elbilbatterier kan fungere som store lokale powerbanks.

Innovasjonsprosjektet +CityxChange, utvikler og piloterer løsninger for at framtidens bildeling kan skje på en måte som er mest mulig bærekraftig.

- Ved hjelp av elbiler fra Zipcar som er koblet til nettet via ladere som både kan ta imot og sende strøm tilbake til nettet (V2G), mener vi å ha funnet en løsning mange vil nyte godt av, forklarer prosjektleder Bjørn Ove Berthelsen i Trondheim kommune.

- Vi tror at våre tjenester og særlig bildelingstjenestene, vil bli en viktig del av morgendagens mobilitetssystem. Økende fokus på bærekraft, klima og miljøspørsmål og sirkulærøkonomi er viktige drivere. Sammen med økende biltrafikk og strenge restriksjoner på parkering vil dette bidra til mer bruk av delingsløsninger i framtiden, sier Donald Hayes General Manager i Avis Budget Group Norge, som også eier Zipcar i Norge.   

Elbilbatteriene er store strømlagre

Batteriene i landets mer enn 500 000 elbiler utgjør allerede en stor effekt- og energireserve. I dag er det i underkant av tre millioner biler. Om alle hadde gått på strøm ville de hatt en lagringskapasitet som et stort norsk vannkraftverk.           

- Når bilene er koblet til nettet, kan batteriene fungere som store lokale powerbanks. Dette gir flere fordeler. Batteriene kan lades opp når strømprisene er lave, mens strømmen kan selges når prisene er høye. Det gir sparte kostnader og inntekter for eierne av bilene og potensielt lavere kraftpriser for forbrukere, sier Bjørn Ove Berthelsen i Trondheim kommune.

Norges Vassdrags- og energidirektorat varslet også i mai at strømforbruket i Norge øker raskt, og at vi snart har brukt opp overskuddet som er tilgjengelig til å ta unna forbrukstopper. I tillegg vil vi i fremtiden ha mye mer kraftproduksjon som er avhengig av været for å produsere, som vindkraft. Det gir større svingninger i kraftprisen og vil bety at presset på strømprisene i timene der forbruket er størst og tilbudet mindre øker.

- Det er derfor stort behov for denne typen løsninger som vi tester ut i +CityxChange. Bedrifter som eier parkeringsplasser der bilene lader kan benytte elbilbatteriene til å hente strøm direkte dersom strømprisen er høy. Borettslag som produserer egen strøm kan mellomlagre strømmen her før de bruker den eller selge den ut på nettet, forteller Bjørn Ove Berthelsen i Trondheim kommune.

Kan redusere behovet for å bygge ut kraftnett og -forbruk

Demonstrasjonsprosjektet i Trondheim har pågått siden 2018. Første fase ble sluttført tidligere i 2022. Denne har vist at de tekniske løsningene og handelsløsninger fungerer som planlagt. Strøm kan kjøpes og selges, og bilene til Zipcar er fulladet når brukerne har bestilt dem. I neste fase som starter nå, skal prosjektet utvides for å teste ut bruk av løsningen i større skala.

- Løsningen vil legge forholdene til rette for ytterligere elektrifisering av transportsektoren, og at vi kan gjøre dette uten at det fører til betydelig økt belastning på strømnettet ettersom forbruket kan hentes lokalt fra elbiler og forbrukstoppene kan reduseres. Dette er enormt viktig, fordi økt belastning på strømnettet gir betydelig økte samfunnskostnader i form av økt nettutbygging, avslutter prosjektleder Bjørn Ove Berthelsen.

Kontakter

Cecilie Scharning
Pressekontakt Avis Budget Group Norge
Tlf: +47 920 82 300
E-post: ces@zynk.no

Bilder

Innovasjonsprosjektet +CityxChange i Trondheim tester hvordan elbilbatterier kan fungere som store lokale powerbanks.
Innovasjonsprosjektet +CityxChange i Trondheim tester hvordan elbilbatterier kan fungere som store lokale powerbanks.
Last ned bilde
Donald Hayes, daglig leder i Avis Budget Group Norge
Donald Hayes, daglig leder i Avis Budget Group Norge
Last ned bilde

Om Avis Budget Norway

Avis Budget Norway
Avis Budget Norway
Drengsrudbekken 12
1383 Asker

http://www.avis.no, www.budget.no

Om Avis Budget Group

Avis Budget Group, Inc. er en ledende global tilbyder av mobilietsløsninger, både gjennom merkevarene Avis og Budget, som har mer enn 11 000 utleiekontorer i omtrent 180 land rundt om i verden, og gjennom merkevaren Zipcar, som er verdens ledende bildelingsnettverk med over 1 million medlemmer.

Avis Budget Group driver de fleste utleiestedene sine i Nord-Amerika, Europa, Australia og Asia direkte, og i resten av verden drives merkevarene i hovedsak gjennom lisensiering. Avis Budget Group har sitt hovedkontor i Parsippany, N.J.

Mer informasjon er tilgjengelig på www.avisbudgetgroup.com

Følg pressemeldinger fra Avis Budget Norway

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avis Budget Norway på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avis Budget Norway

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye