Oppvarmingen på Svalbard er høyest i verden
Med nye måleserier fra værstasjoner nord og øst på Svalbard har forskere fra Meteorologisk institutt dokumenter at oppvarmingen i disse områdene faktisk er dobbelt så stor som i Longyearbyen og Ny-Ålesund i vest. Bare de siste 20 årene har temperaturen nordøst på Svalbard økt med over fem grader.
- Regionen rundt det nordlige Barentshavet har en oppvarming som er 2 til 2,5 ganger høyere enn snittet i Arktis, og hele 5 til 7 ganger høyere det globale gjennomsnittet, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt og leder av den nye studien som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Scientific Reports onsdag.
De nye resultatene overgår alt vi kjenner når det gjelder observerte temperaturendringer. Ingen andre steder på kloden ser ut til å ha større oppvarming enn nettopp over det nordlige Barentshavet.
Mer ekstremvær
Den eksepsjonelle oppvarmingen kan føre til mer ekstremvær i Nord-Amerika, Europa og Asia.
- Dette er et varsku om hva som kan skje i resten av Arktis, sier Isaksen.
Det er den smeltende havisen som er hovedgrunnen til at temperaturen på land øker så mye som den gjør. Isen har tidligere ligget som et kjølende teppe over Barentshavet, og når den forsvinner stiger lufttemperaturen kraftig.
- Den tydelige sammenhengen mellom smeltningen av havis og oppvarmingen er tydelig dokumentert i studien vår, sier Isaksen.
Meteorologisk institutt overvåker utbredelsen av havisen ved Svalbard og i Arktis daglig gjennom tjenesten cryo
Sånn gjorde de det:
Forskerne har utarbeidet, kvalitetskontrollert og analysert et nytt og stort datasett fra værstasjoner på øygruppene Svalbard og Frans Josef Land i det nordlige Barentshavet. Datasettet har en unik romlig dekning, og strekker seg lengre tilbake enn det som tidligere har vært tilgjengelig. For første gang har det vært mulig å studere observerte temperaturendringer fra det nordlige og østlige Svalbard.
Nøkkelord
Kontakter
Ketil IsaksenKlimaforsker ved Meteorologisk institutt
Tel:928 55 525ketili@met.noBilder
Lenker
Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Rekordlite sjøis i Antarktis etter vintersesongen. – En urovekkende utvikling, mener klimaforskere26.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Vintersesongen på den sørlige halvkule etterlater sjøisen i en dramatisk tilstand. Lite sjøis kan påvirke temperaturen i havet, værsystemer og akselerere den globale oppvarmingen.
Ny og urovekkende rapport om tilstanden i Arktis6.9.2023 15:08:49 CEST | Pressemelding
Denne uken meldte Meteorologisk institutt om flere temperaturrekorder på Svalbard i sommer, som igjen har ført til ny rekord for tining av permafrosten. En ny rapport som oppsummerer klimaet for hele Arktis i 2022 viser at det også er en rekke andre konsekvenser som utspiller seg.
Sommersesongen oppsummert: Rekordhøye temperaturer på Svalbard og Nord-Norge i hele sommer4.9.2023 15:52:34 CEST | Pressemelding
Mange vil huske sommersesongen som våt og ekstrem i Sør-Norge. I motsatt ende opplevde Nord-Norge tørke og høye temperaturer. På Svalbard har det vært jevnt høye temperaturer også i bakkeoverflaten fra midten av juni. Dette har ført til en ekstrem tining av permafrosten.
Sommerens tining av permafrosten på Svalbard slår alle tidligere rekorder4.9.2023 13:27:00 CEST | Pressemelding
Ikke noe annet sted i verden stiger temperaturen raskere enn i Svalbard-regionen. Årets ekstremt varme sommer på deler av Spitsbergen gjør ikke situasjonen noe bedre.
August 2023 vil bli husket for ekstremværet som rammet Sør-Norge1.9.2023 13:38:03 CEST | Pressemelding
En våt juli ble etterfulgt av en enda våtere august i deler av Sør-Norge. Dette sto i sterk kontrast til flere varmerekorder i Nord-Norge og på Svalbard.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom