Vikingtidsmuseet må bygges som planlagt

Statsbygg varslet tidligere i år at prosjektet ikke lar seg realisere innen vedtatt kostnadsramme. Kunnskapsdepartementet ga deretter Statsbygg og Universitetet i Oslo i oppdrag å finne måter å realisere prosjektet på innen kostnadsrammen. Det er utarbeidet en rapport som vurderer konsekvensene av kostnadskutt i prosjektet. Holte Consulting har nå vurdert denne rapporten.
– Konklusjonen er tydelig: En eventuell utsettelse vil medføre en betydelig risiko for at vår uerstattelige og skjøre vikingtidsarv ødelegges, sier rektor Svein Stølen.
Han fortsetter:
– En utsettende omprosjektering vil i tillegg bety at store påløpte investeringskostnader går tapt. Videre vil en utsatt åpning gi tapte inntekter på 100 mill. kr. i året for UiO.
En verdensattraksjon
Analysene viser også at det kun er de opprinnelige planene som innfrir prosjektets målsetninger om å bevare vikingtidarven og skape en verdensattraksjon dimensjonert for å ta imot opp mot 1 million besøkende årlig.
– Et nytt museum i tråd med planene vil være en verdensattraksjon. Det sikrer uerstattelige kulturhistoriske gjenstander, gir besøkende en unik opplevelse og blir et verdensledende forskningsmuseum om vikingtiden. Dette vil gi store samfunnsøkonomiske gevinster, ikke minst for reiselivsnæringen i Oslo og Norge, sier Stølen.
Lite å spare på tiltak
Rapportene viser også at det er lite å spare på tiltak som reduserte arealer, lavere kvalitet på materialer, fjerning av tilbud for barn og unge, kiosk i stedet for restaurant. Samtidig vil disse små innsparelsene nå gi betydelig redusert nytte og reduserte inntekter på sikt.
– Vesentlige endringer i konseptet vil bety omfattende omprosjekteringer, og man risikerer å sitte igjen med et svært redusert museum, levert betydelig forsinket og uten å ha lykkes med innsparinger. Det er en veldig dårlig løsning. Det er rett og slett sløseri med en viktig investering for Norge, avslutter Stølen.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Pressekontakt
Tel:930 77 006pressekontakt@uio.noBilder
Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Jahre-prisen for 2025 til stamcelleforsker5.6.2025 10:12:18 CEST | Pressemelding
Anders Jahres store medisinske pris for 2025 gis til professor Sten Eirik Wælgaard Jacobsen, Karolinska Institutet. Anders Jahres pris til yngre forskere går til Thomas McWilliams, Universitetet i Helsinki, og William Nyberg, Karolinska Institutet.
I dag åpner Senter for global bærekraft2.6.2025 13:44:39 CEST | Pressemelding
2. juni åpner Universitetet i Oslo et helt nytt senter for forskning og utdanning på bærekraft.
UiO hedrer fremragende ansatte med priser20.5.2025 10:01:33 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret har utpekt årets vinnere av UiOs forskningspris, utdanningspris, formidlingspris, innovasjonspris og pris for yngre forskere.
Ragnhild Hennum blir ny rektor ved UiO4.4.2025 16:48:23 CEST | Pressemelding
Ragnhild Hennum er valgt til ny rektor ved Universitetet i Oslo, sammen med prorektor Bjørn Jamtveit.
Rektorvalgkampen ved UiO er i gang!13.1.2025 15:35:33 CET | Pressemelding
Kandidatene til å bli Universitetet i Oslos rektor de neste fire årene, er Hanne Flinstad Harbo, Giske Ursin og Ragnhild Hennum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom