Lunsj og snacks barn lager selv i ferien
- I motsetning til det mange foresatte tror, klarer barn fint lage lunsj og snacks selv. De har det både morsomt og lærerikt når de får lage mat, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat.
matstart.no er et nettsted med oppskrifter spesielt tilrettelagt for barn, der matglede og mestringsfølelse står i sentrum. Rettene tar utgangspunkt i hva slags redskaper barna kan håndtere.
-Har du frukt, bær, grønnsaker, tortillas, egg, ost og skinke i kjøleskap og fryser, kan barna lage mange ulike retter mens du har ferieinnspurt på jobben, sier Kolvereid.
Trender på TikTok
Tortilla-wrap har blitt populær blant brukerne av TikTok. Den er fylt med spinat, skinke, paprika og ost. Den stekes i et vaffeljern, et toastjern eller i brødristeren.
-Det er flott at barn får inspirasjon til å lage mat selv på ulike sosiale medier. På matstart.no finnes flere av de populære oppskriftene, med liste over ingredienser og trinn for trinn bilder, sier Kolvereid.
Tortilla er enkelt for barn å bruke, og barna kan fylle den med det de liker. Kan barnet ditt bruke stekeovn eller stekeplate, er både fiskekaker og fiskepinner fine å pakke inn i en tortilla.
-Sammen med grønnsaker, som revet gulrot og agurk i staver, blir dette et fullverdig måltid, sier Kolvereid.
Lær barna trygg bruk av utstyr
-Jo flere redskaper og utstyr på kjøkkenet barnet kan bruke, jo flere oppskrifter er det å velge i. Barn lærer fort, så du har ennå tid før ferien med opplæring om barnet ikke er trygg på stekeovn, kokeplate og blender, sier Kolvereid.
Fliptoast med egg, ost og skinke er en populær oppskrift, som også er næringsrik mat for barn i vekst. Pitapizza og omelett er to andre lunsjretter, der toppingen enkelt kan varieres. Oppskriftene lages på under 20 minutter. Instruksjoner i oppskriftsstegene minner barna på å skru av stekeovn og -plate, slik at det skal være trygt å la barna holde på alene.
Kjølende is og smoothie
Is hører med i sommerferien. Lager barna isen selv med det du setter i kjøleskapet, kan du få i de godt med frukt og bær. Yoghurtis med bær eller banan-ispinne er næringsrik is barna kan lage på egen hånd, uten blender. Vannmelon på pinne er en forfriskende og leken dessert, her kan du skjære opp melonen i skiver før du drar på jobb, og så fikser barna resten.
Kan barnet bruke blender, er det flere muligheter. Enkel bringebæris går kjapt å lage i blender, og er en fin lavterskel introduksjon til hjemmelaget is – med kun tre ingredienser. Smoothie og smoothiebowl et supert mellommåltid på en varm sommerdag.
-Å kunne lage mat er viktig for livsmestring, og ikke minst for livsglede. Og kanskje er du så heldig å komme hjem fra jobb til ferdig middag eller en frisk is før du selv går i ferie, avslutter Kolvereid.
Oppskrifter
https://www.matstart.no/artikler/t/til-de-voksne/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/tortillawrap/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/fiskekakewrap/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/hummus-med-gronnsaksstaver/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/fliptoast/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/pitapizza/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/omelett/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/banan-ispinner/
https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/yoghurtis-med-bar/
https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/vannmelon-pa-pinne/
https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/enkel-bringebaris/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/blabarsmoothie/
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/smoothiebowl/
Bilder


Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom