Norges Blindeforbund

Endring i båndtvangbestemmelsene – stor seier for førerhundbrukere!

Del
Et enstemmig storting har besluttet å stille seg bak en endring av hundeloven som medfører at førerhunder blir unntatt for båndtvang.

Dette er en sak Norges Blindeforbund har jobbet mot å få gjennom i lovverket, og svært gledelig for alle landets førerhunder og førerhundbrukere.

- Våre hunder jobber mange timer per dag i sele, det er derfor viktig at de kan slippes fri i perioder slik at de kan få utfolde seg og «få ut energi». Dette er viktig for relasjonsbyggingen mellom hund og fører samt at det er viktig også for dyrevelferden, sier Terje André Olsen, daglig forbundsleder i Blindeforbundet.

I paragraf 9 i hundeloven er det unntak fra sikringsreglene om båndtvang for:

  • hunder i bruk i reindrift
  • dresserte bufehunder som brukes til å vokte eller gjete storfe, sau eller geit
  • hunder som er i aktive i politi-, toll, militær- og redningstjeneste

I utgangspunktet var ikke førerhunder tatt med under unntaket fra sikringsreglene. Det ville Norges Blindeforbund naturlig nok rette på, og leverte i november i fjor inn et høringsnotat til endringer i loven om hundehold i hundeloven.

Nå har det kommet inn et eget punkt i loven som gir unntak for førerhunder i aktiv tjeneste, eller under trening eller prøving for slik tjeneste.

Argumentene vi har brukt for å gi førerhund unntak fra båndtvang, er «tapt apport» (Hundene brukes til å plukke opp ting, og da er rekkevidden for kort om den skal holdes i bånd), samt at opprettholdelse av lydighet ved å trene på innkalling vil også fordre at hunden ikke går i bånd.

Dette er god dyrevelferd, samt at denne velferden vil bidra til at hjelpemiddelet (hunden) fungerer best mulig.

Åste Lunder Norem og hennes førerhund Candy liker å være i aktivitet både i skogen og på stranda på Nesodden der de bor.

- Det er godt å kunne slippe henne litt løs i trening og lek etter endt arbeidsdag. Men det er viktig å ta hensyn, vi har et ansvar som førerhundbrukere overfor omgivelsene vi ferdes i.

Kontakter

Bilder

Om Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund
Sporveisgata 10
0308 OSLO

23 21 50 00https://www.blindeforbundet.no

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom