Mange tips om ulovlig snøskuterkjøring

Til red: Resultater fra naturoppsynets kontroller publiseres på Twitter med hashtagen #skuterkontroll, samt hashtag for fylke og kommune.
– Vi har mottatt mange varsler fra publikum om antatt ulovlig snøskuterkjøring i store deler av landet. Vi vet fra tidligere undersøkelser at folk flest ønsker bedre kontroll med snøskuterkjøring, sier Morten Kjørstad, direktør i Statens naturoppsyn (SNO).
Hittil i 2022 har SNO fått rundt 77 tips om ulovlig snøskuterkjøring i utmark gjennom Miljødirektoratets tipsløsning. I tillegg får naturoppsynet flere tips direkte på sms og epost hver uke.
Hittil i år har SNO anmeldt over 60 snøskuterførere for ulovlig kjøring i utmark, noe som er omtrent samme antall som på samme tid i fjor.
Miljøkriminalitet i sårbar natur
– Man kommer lengre inn i urørte naturområder med snøskuter enn til fots, noe som betyr at det blir færre steder igjen der vilt får leve uforstyrret. Dette er spesielt alvorlig på våren, som er yngletid og dermed den mest sårbare perioden for mange arter, sier Kjørstad.
Spesielt reinen har hatt en tøff vinter hvor det ustabile klimaet har islagt beiteområdene og gjort det vanskelig å finne mat. Unødige forstyrrelser nå som det nærmer seg kalving kan stresse dyrene, gjøre at de bruker mer energi enn nødvendig og får dårlig kondisjon.
Ulovlig snøskuterkjøring kommer i tillegg til den lovlige kjøringen. Selv om en enkelt snøskuter ikke utgjør mye skade, vil summen av mange utgjøre en stor miljøbelastning på fugle- og dyreliv. Det kan også føre til konflikt med folk som driver friluftsliv og som setter pris på opplevelsen av fred og ro i naturen.
Sett deg inn i regelverket
Hovedregelen i motorferdselloven er at motorferdsel i utmark er forbudt. Dette gjelder med mindre kjøringen omfattes av unntakene i loven eller at det er gitt spesielle tillatelser. Unntakene er som regel knyttet til nyttekjøring, men kommunen kan også fastsette løyper for fornøyelseskjøring.
– Vi oppfordrer alle som vil kjøre snøskuter til å sette seg godt inn i og respektere lover og regler for motorferdsel i utmark, sier Kjørstad.
Les mer om regelverket her: Motorferdsel i utmark: Slik er reglene - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Se nyheter fra skuteroppsynet Twitter
For å få siste oppdateringer om ulovlig kjøring, anmeldelser og andre resultater fra kontroll med motorferdsel, kan du søke på #skuterkontroll på Twitter. For å få siste nytt fra der du bor kan du i tillegg søke på emneknaggen til ditt fylke, for eksempel #skuteroppsyn #Nordland.
Følg Miljødirektoratet på Twitter: Miljødirektoratet (@miljodir) / Twitter
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder



Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom