EU vil gjøre produkter mer sirkulære og bærekraftige
EU-kommisjonen har lagt fram et rammeverk som skal sikre bærekraftige og sirkulære produkter. Rammeverket inneholder både en melding om hvordan bærekraftige produkter skal bli den nye normen og et forslag til en ny økodesignforordning.
Rammeverket er en av fire leveranser i EU-kommisjonens pakke om sirkulær økonomi som ble lansert 30. mars 2022. Det har tette koblinger til de tre andre som er tekstilstrategien, forslaget om revidert byggevareforordning og regelverket for forbrukermakt i det grønne skiftet.
Viktig del av EUs grønne giv
Rammeverket for bærekraftige produkter er en viktig del av EUs grønne giv for et mer bærekraftig og konkurransedyktig Europa.
- Dette er et veldig viktig rammeverk for å sikre at produkter blir designet slik at de blant annet varer lenger, kan brukes om igjen, repareres og materialgjenvinnes. Bruken av gjenvunnet råvare skal økes og bruken av farlige kjemikalier i produkter skal reduseres. Dette vil virkelig bidra til å redusere fotavtrykket på klima- og miljø i hele livsfasen for en rekke produkter, sier direktør for Miljødirektoratet Ellen Hambro.
Det er anslått at halvparten av verdens klimagasser og 90 prosent av tap av naturmangfold kommer fra utvinning og behandling av jomfruelige råvarer, selv om alltid er noe usikkerhet med slike anslag. Men uansett er det viktig at ressursene brukes effektivt og lengst mulig, slik at vi ikke trenger å ta ut nye ressurser.
Ifølge EU blir så mye som 80 prosent av den totale miljøbelastningen til et produkt avgjort i designfasen.
Forslaget er lagt ut på høring
EU-kommisjonens melding om bærekraftige produkter og forslaget om en økodesignforordning er lagt ut på høring på Miljødirektoratets nettsider. Vi ønsker innspill på om det er norske interesser eller særlige problemstillinger det er viktig å være klar over. Dette er viktige innspill for vårt videre arbeid med oppfølging av forordningen og for å forberede framtidig gjennomføring i norsk regelverk.
Vil omfatte flere produktgrupper
EU-kommisjonens arbeid for bærekraftige produkter rettes mot produkter som har stor belastning på miljøet og er lite sirkulære. Økodesignforordningen vil både stille flere krav til produkter og gjelde for flere typer produkter enn de som er omfattet av dagens økodesigndirektiv. I dag omfatter direktivet energirelaterte produkter.
EU-kommisjonen har pekt på at tekstiler, møbler, madrasser, dekk, rengjøringsmidler, maling, jern, stål og aluminium er eksempler på produkter som kan bli prioritert i det videre arbeidet.
Forslaget til ny økodesignforordning inkluderer blant annet krav til produkter om:
- holdbarhet og mulighet for ombruk, oppgradering, vedlikehold, demontering, ombygging og reparasjon
- redusert innhold av kjemikalier i produkter som hindrer sirkularitet
- redusert energi- og ressursbruk i produkter
- økt innhold av materialgjenvunnet råvare i produkter
- økt materialgjenvinning av kasserte produkter
- redusert karbon- og miljøfotavtrykk til produkter
- redusert, og ev. forbud mot, destruksjon av usolgte produkter
- mer informasjon om produkter, inkludert digitale produktpass
- krav til grønne offentlige anskaffelser
Miljødirektoratets høring: EUs rammeverk for bærekraftige produkter med forslag til ny økodesignforordning - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
EU-kommisjonens rammeverk for bærekraftige produkter: COM_2022_140_1_EN_ACT_part1_v8.pdf (europa.eu)
EU- kommisjonens forslag til ny økodesignforordning: Proposal for Ecodesign for Sustainable Products Regulation (europa.eu)
Les mer om sirkulær økonomi: Sirkulær økonomi - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom