Slik får du i deg nok jern
- Har du ikke et bevisst forhold til hvordan du skal få i deg nok jern, kan det bli for lite i kosten, forteller ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Malén Gudbrandsgard.
- Først og fremt er det viktig å vite hvor mye jern det er i ulike matvarer, og hvilken type jern det er snakk om. For det finnes faktisk to ulike typer jern i maten vår.
To ulike typer jern
I animalske matvarer som kjøtt, fisk og egg finner du det som kalles hemjern. Dette er en type jern som er lettere for kroppen vår å ta opp, og kroppen vår kan nyttiggjøre seg 15 - 35 % av dette jernet. Kjøtt fra vilt, lam og storfe er spesielt gode kilder til hemjern.
Den andre typen jern finner du i belgvekster, kornprodukter, nøtter, frø, grønnsaker og frukt. Dette kalles ikke-hemjern. Kroppen vår klarer ikke å utnytte dette jernet like godt, og det er bare 2 - 20 % av dette jernet som tas opp.
- Men velger du smart når du setter sammen måltidene dine, kan du hjelpe kroppen til å ta opp mer av denne sistnevnte typen jern også. Det er derfor viktig å tenke på sammensetningen av matvarene du spiser i et måltid, og faktisk også hva du drikker til måltidene, forklarer Gudbrandsgard.
Gode kombinasjoner
Enkelte ting kan bidra til å fremme opptaket av jern fra kosten. Kanskje liker du å drikke appelsinjuice til brødskiva? Det er et smart valg. Vitamin C, som du finner i frukt og grønnsaker, og spesielt sitrusfrukter, bær og paprika, bidrar til at kroppen tar opp mer av ikke-hemjernet i vegetabilske matvarer. Det samme skjer når du kombinerer matvarer med ikke-hemjern med kjøtt eller andre animalske matvarer. Som for eksempel kjøtt- eller fiskepålegg på brødskiva.
Dette bør du unngå til de jernrike måltidene
I tillegg finnes det noen matvarer som inneholder stoffer som hemmer opptaket av jern. Spinat, som i mange år var et symbol på en jernrik matvare, inneholder riktignok en del jern, men er likevel ikke en særlig bra kilde. Dette fordi spinat inneholder en syre som heter oksalsyre. Under fordøyelsen binder dette seg sammen med jernet og danner et uløselig kompleks. Kroppen klarer dermed ikke å ta opp jernet. Innholdet av oksalsyre er høyest i rå spinat, og reduseres ved varmebehandling.
Kalsium, som du finner i melkeprodukter, og fytinsyre som finnes i de fleste kornvarer, belgvekster og nøtter, kan også hemme noe av opptaket av jern fra maten du spiser. Brød og kornvarer som har fått heve en god stund vil inneholde mindre fytinsyre enn ugjærede kornprodukter. Bløtlegging av korn vil også kunne redusere innholdet av denne syren. Men i et variert og balansert kosthold, ser det ikke ut til at effekten fra disse har særlig stor betydning.
- Når det gjelder kaffe, te og cola kan det imidlertid gjøre en forskjell når du drikker det. Garvesyren i disse drikkene reduserer jernopptaket, og det kan derfor være smart å ikke drikke dette samtidig som du spiser. La det gå opp til en time før du nyter en kopp kaffe eller te, råder Gudbrandsgard.
6 gode tips til å få maks ut av jernet i kostholdet
- Spis magert kjøtt og kjøttpålegg. Jo rødere kjøtt, desto mer jern.
- Spis grove brød- og kornprodukter. Fullkorn inneholder mer jern enn fine varianter.
- Med kjøtt- eller fiskepålegg, økes jernopptaket fra det grove brødet. Kombiner brødmåltidene med vitamin C. Et glass appelsinjuice til brødmåltidene eller et par skiver paprika vil øke jernopptaket.
- Velg grønne grønnsaker, for eksempel asparges, brokkoli eller ruccolasalat som tilbehør til middagen. Topp gjerne middagsretten med nøtter eller tørket aprikos, som har et godt innhold av jern.
- Spis havregryn eller havregrøt til frokost.
Nøkkelord
Kontakter
Lisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom