Kokkekonkurransen Nordic Green Chef for første gang.

Kokkekonkurransen Nordic Green Chef arrangeres av Nordisk Kjøkkensjef forening (NKF) i samarbeid med Den Danske Kokkeforeningen, etter samme model som "Årets grønne kokk". Den har vært arrangert åtte ganger tidligere av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening, Oslo.
– Her vil vi vise fram nordiske kokker som er trendsettere, som kan spre matinspirasjon, kunnskap og entusiasme, og kanskje bidra til økt rekruttering til kokkefaget, sier president i NKF, Kristine Hartviksen.
Fokuset vil være grønne ingredienser, med hovedvekt på nordiske råvarer.
Norske finalister fra Trondheim
Ett lag med to deltakere (en junior og en senior) fra Sverige, Finland, Danmark, Island og Norge skal delta i denne nye spennende kokkekonkurransen.
Norges lag består av kokk Tonje Svee fra restaurant To rom og Kjøkken, Trondheim og soussjef Nils Flatmark fra Britannia Hotel i Trondheim. De to har ligget i hardtrening den siste tiden.
– Vi gleder oss masse til å delta i Nordic Green Chef som første norske deltakere. Denne konkurransen har jo aldri vært arrangert før, dette gjør det ekstra spennende. Vi har jobbet mye med oppgaven og det blir gøy å vise frem hva vi har trent på. Målet er selvfølgelig å komme pallen, forteller finalistene Tonje Svee og Nils Flatmark.
Grønn 3-retters meny på 4 timer
Oppgaven er å lage en 3-retters meny til 12 personer på 4 timer.
Det er kun frukt og grønnsaker som skal inngå. Det er valgfritt hva deltagerne bruker, men det er noen kriterier:
I forretten, som skal serveres i «taco style», skal ingrediensene savoykål, eple og timian inngå. Hovedretten skal inneholde poteter, purre og bulgur. Mens i desserten skal ingrediensene bestå av rabarbra, sitronverbenia og hvit sjokolade i tillegg til kokkenes andre ønsker.
En viktig inspirasjonskilde til FNs bærekraftsmål
– Denne konkurransen vil være en viktig inspirasjonskilde for de nordiske kokkene, og vi håper dette vil føre til økt bruk av frukt og grønnsaker i alles kosthold, sier Toril Gulbrandsen, kokk og matfaglig ansvarlig i OFG begeistret. Hun er en av initiativtakerne til konkurransen.
– Vi er glade for å være en samarbeidspartner til denne spennende konkurransen og gleder oss til å se hva disse kreative kokkene tryller fram med frukt og grønnsaker, sier administrerende direktør i BAMA Storkjøkken Bent Andersen og fortsetter: – Konkurransen kan bidra til at vi vil se mer grønt på tallerkenen i framtiden, noe som også er et viktig bidrag til å nå FNs bærekraftsmål.
Kokkekonkurransen Nordic Green Chef sertifisert på verdensbasis.
Konkurransemodellen Nordic Green Chef er blitt sertifisert på verdensbasis, noe som gir denne konkurransen en viktig annerkjennelse, forteller president Hartviksen.
Nordisk Kjøkkensjef forening (NKF) er en partipolitisk nøytral organisasjon hvor hvert av de nordiske landene (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige) er tilsluttet.
Organisasjonen har som mål å samle og fremme kokkefaget i Norden.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom