Problemspilling koster samfunnet over 5 milliarder i året
– Dette er alvorlige tall. Det illustrerer at problemspilling er et folkehelseproblem, og at det er helt nødvendig å beskytte sårbare spillere, sier Henrik Nordal, avdelingsdirektør i Lotteritilsynet.
Det er Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning ved Universitetet i Bergen som har undersøkt de samfunnsøkonomiske konsekvensene fra problemspill, på oppdrag fra Lotteritilsynet.
Undersøkelsen viser kostnader knyttet til arbeid, helse, kriminalitet og pårørende. Forskerne tar utgangspunkt i at det er 55.000 problemspillere i Norge, og medregner både direkte, indirekte og immaterielle kostnader knyttet til disse spillerne.
– Spilleproblemer er fortsatt veldig tabubelagt
Rapporten viser blant annet at problemspilling har betydelige kostnader knyttet til arbeidsliv, behandling, økonomiske utfordringer og nedsatt livskvalitet for både spillere og pårørende. Arbeidsledighet på grunn av spilleproblemer er estimert til å koste samfunnet nær 892 millioner i året.
For de som er i jobb kan spilleproblemer påvirke arbeidsdagen. Noen bruker arbeidstid på pengespill eller problemer knyttet til spillingen. Tapt arbeidsproduktivitet estimeres til å koste arbeidsgiverne over 460 millioner kroner i året.
– Spilleproblemer er fortsatt knyttet til tabu og skam i Norge. Det går ofte lang tid før de som har problemer forteller det til noen. Da kan også konsekvensene bli større. Det er viktig for oss å si at det finnes hjelp, sier Nordal.
Flere studier viser at problemspillere har økt risiko for selvmord. Estimat i rapporten viser at det var 51 selvmord i Norge i 2019 på grunn av problemspilling, og at 470 mennesker oppsøkte helsehjelp på grunn av selvmordsforsøk.
Nødvendig med streng regulering
Norske pengespill er strengt regulerte, for å redusere faren for spilleproblemer.
– Vi har strengest regulering av de spillene som potensielt skaper størst skade. Selv om rapporten ikke går inn på enkeltspill, viser den at det er riktig tilnærming, sier Nordal.
Det er bare Norsk Tipping som har lov å tilby kasinospill og oddsspill på nett i Norge. De har blant annet maksgrenser for hvor mye du kan tape, og kontakter deg dersom du er i risikosonen for å få spilleproblemer.
Mange utenlandske spillselskaper tilbyr spill i Norge, uten å ha tillatelse til det.
– Pengespill tilbudt fra disse ulovlige selskapene kaller vi svart gambling. De tilbyr i stor grad bare spill som kan skape store skader for de som har problemer. Disse spillene har ikke de samme sikkerhetsnettene som de norske spillene har, sier Nordal.
De har for eksempel ikke absolutte grenser for hvor mye du kan tape.
– Rapporten viser at det er viktig å fortsette arbeidet med å hindre at ulovlige pengespillselskap når norske kunder, sier Nordal.
Les mer om rapporten og funnene på våre nettsider.
Har du eller noen du kjenner et spillproblem? Kontakt Hjelpelinjen.
Kontakter
Henrik NordalAvdelingsdirektør pengespill
Tel:99284309henrik.nordal@lottstift.noBilder
Om Lotteri- og stiftelsestilsynet
Lotteri- og stiftelsestilsynet skal sikre ansvarlege pengespel, sterk frivilligheit og trygge stiftelsar. Les meir på www.lottstift.no
Følg pressemeldinger fra Lotteri- og stiftelsestilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Lotteri- og stiftelsestilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Lotteri- og stiftelsestilsynet
24 800 frivillige organisasjonar har søkt om 2,78 milliardar kroner i momskompensasjon24.9.2024 08:10:49 CEST | Pressemelding
– Aldri før har så mange søkt momskompensasjon på varer og tenester. Det viser at det er høg aktivitet i dei frivillige organisasjonane, seier Marianne Skjeldestad Hove i Lotteritilsynet.
Norsk Tipping og Norsk Rikstoto kutter i markedsføringen26.10.2023 12:04:14 CEST | Pressemelding
- Lotteritilsynet er fornøyd med at begge pengespilltilbyderne har landet prosessen med å få redusert markedsføringstrykket. Reklame og markedsføring for pengespill er skadelig for de som har problemer med pengespill, sier Atle Hamar, direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet.
Flere store spillselskaper varsler at de trekker seg ut av Norge14.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Selskapene bak Unibet, Betsson, ComeOn og Bet365 har drevet ulovlig i Norge i flere år. Nå er de i ferd med å trekke seg ut av det norske markedet etter at vi har gjennomført tilsyn mot dem.
Mange færre nordmenn har pengespillproblemer31.5.2023 12:00:00 CEST | Pressemelding
Om lag 23 000 nordmenn har problemer med pengespill og omtrent 93 000 tusen er i risikosonen, viser ny undersøkelse. – Nedgangen er så stor at det ikke er tvil om at arbeidet med å stanse ulovlige pengespillselskap har effekt, sier avdelingsdirektør i Lotteritilsynet Henrik Nordal.
Stor kartlegging av verdiskapingen i norske stiftelser: - Tall vi aldri før har sett i Norge24.5.2023 10:04:11 CEST | Pressemelding
Norske stiftelser og selskapene de eier står for over 58 milliarder i årlig verdiskaping.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom