Mills

Smør gir 5 ganger høyere klimautslipp enn margarin

Del
– En overraskende stor forskjell! Vi visste at plantemargarin var et bedre klimavalg, men ikke at det var så mye bedre, sier Emilie Olderskog i Mills.
Meierismør fra Tine (til høyre) har over fem ganger så høyt klimautslipp som den plantebaserte margarinen Soft Flora.
Meierismør fra Tine (til høyre) har over fem ganger så høyt klimautslipp som den plantebaserte margarinen Soft Flora.

Plantebaserte margariner er klimavinnerne i en studie gjennomført av Norsk institutt for bærekraftsforskning (NORSUS) på oppdrag fra Mills AS. Her ble klimaavtrykk fra Soft Flora og øvrige margariner fra Mills sammenliknet med meierismør fra Tine.

Klimaavtrykk måles i CO2-ekvivalenter (CO2e), og er et mål på hvordan et produkt påvirker global klimaendring. Også åtte andre faktorer som påvirker miljøet er inkludert i studien, blant annet vannknapphet, overgjødsling og forbruk av fossile råvarer.

Soft Flora har en betydelig lavere miljøpåvirkning enn meierismør innen åtte av ni områder som ble analysert. Mens 1 kg meierismør gir et klimaavtrykk på 10,4 kg CO2e, er tilsvarende tall for Soft Flora 1,8 CO2e. 

For å forsøke å sette dette i en kontekst, kan det årlige «merutslippet» ved bruk av meierismør i stedet for Soft Flora i Norge sammenlignes med utslippet fra 72.000 biler som hver kjører 500 mil. 

Alle faser i produktets «levetid» er tatt med i undersøkelsen. Det inkluderer alt fra produksjon av råvarer og emballasje til produksjon av selve produktet. Transport, bruk av kjøleskap for oppbevaring, avfallshåndtering hjemme hos forbrukeren samt gjenvinning av emballasjen, er også inkludert.


Råvarene har størst påvirkning 

Resultatene fra analysen viser at det er råvarene som utgjør den største andelen av miljøpåvirkningen, både for margarinproduktene og for meierismør.

Soft Flora er laget av planteoljer (hovedsakelig rapsolje), vann og litt skummet melk, mens meierismør er basert på en animalsk råvare; fløte. 

Soft Flora har adskillig lavere miljøpåvirkningsgrad enn meierismør fra Tine innen de fleste miljøfaktorene som ble vurdert. Det samme er tilfellet for de andre Mills-produktene som var med i studien; Olivero, Vita hjertego' og Melange. Alle produseres ved Mills-fabrikken i Fredrikstad. 

Overrasket over forskjellen

Bærekraftsdirektør i Mills AS, Emilie Olderskog, sier følgende om resultatene fra analysen:

– Vi har lenge visst at margarin er et bedre klimavalg enn meierismør. Men i likhet med meg, vil nok mange bli overrasket over hvor stor forskjellen faktisk er. 

En undersøkelse utført av Kantar for Mills i november 2021 bekrefter at det generelt er lav kunnskap rundt produktenes klimautslipp. Samtidig uttrykker en av tre at økt kunnskap om produktenes klimaavtrykk, vil påvirke framtidig valg mellom margarin og meierismør. 

– Vi synes det er flott at så mange ønsker å ta klimavennlige valg i hverdagen, og vi i Mills skal fortsette å tilby gode alternativer som både er bra for oss forbrukere og for planeten, sier Olderskog.

Funnene i denne norske studien er sammenfallende med en tilsvarende internasjonal livsløpsanalyse av smør og margarin, gjennomført av Liao med flere i 2020*.

Analysen er kvalitetssikret av Research Institutes Of Sweden (RISE). Les rapporten her. 

*Liao, X., M. J. W. Gerichhausen, X. Bengoa, G. Rigarlsford, R. H. Beverloo, Y. Bruggeman and V. Rossi (2020). "Large-scale regionalised LCA shows that plant-based fat spreads have a lower climate, land occupation and waterscarcity impact than dairy butter." The International Journal of Life Cycle Assessment 25(6): 1043-1058.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Meierismør fra Tine (til høyre) har over fem ganger så høyt klimautslipp som den plantebaserte margarinen Soft Flora.
Meierismør fra Tine (til høyre) har over fem ganger så høyt klimautslipp som den plantebaserte margarinen Soft Flora.
Last ned bilde
Emilie Olderskog, bærekraftsdirektør i Mills.
Emilie Olderskog, bærekraftsdirektør i Mills.
Last ned bilde

Om Mills

Mills
Mills
Postboks 4644 Sofienberg
0506 Oslo

22 80 86 00http://www.mills.no

Mills AS er et norsk selskap etablert på Grünerløkka i Oslo i 1885. Der holder vi hus fremdeles. Vi produserer og markedsfører flere av landets mest kjente og kjære matvarer under merkevarene Plantego’, Delikat, Mills, Vita hjertego’, Soft Flora, Olivero og Melange. Vi skaper små og store øyeblikk av matglede hver dag! 

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye