
Kartlegger arbeidshverdagen til sykehuspersonell

– Helsepersonell er vår viktigste ressurs for å sikre effektiv kriserespons og god helsehjelp til alle.Likevel mangler vi kunnskap om hvordan sykehusene best mulig kan ivareta helsepersonell gjennom denne og kommende kriser, forteller forsker og lege Synne Øien Stensland ved NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress).
Målet med studien er å undersøke hvordan sykehusene kan tilrettelegge best mulig for at ansatte får gjort jobben sin på en trygg og god måte gjennom kriser.
Foreløpige funn
Funn fra de tre første datainnsamlingene viser at sykehuspersonell som var involvert i behandling av covid-19-pasienter har økt risiko for arbeidsrelaterte belastninger.
– Det å bli smittet med covid-19 i den tidlige fasen av pandemien og å oppleve alvorlig covid-19-sykdom hos en nær kollega, familie eller venn var forbundet med økt risiko for PTSD og psykiske plager, sier Stensland.
– Omtrent 20 % av deltakerne rapporterte betydelig angst eller depressive symptomer, 8 % oppfylte 3 eller 4 av 4 PTSD-kriterier, noe som indikerer betydelige kliniske plager – og nesten én av seks rapporterte symptomnivå svarende til utbrenthet, sier Stensland.
Trenger deltakere
Forskerne bruker nettbaserte spørreskjemaer for å samle inn data. Alle ansatte ved St. Olavs hospital i Trondheim, Universitetssykehuset i Nord-Norge, Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus er invitert til å delta.
– For å kunne få et mest mulig representativt bilde av arbeidssituasjonen under Covid-19-pandemien, er vi avhengig av at flest mulig sykehuspersonell deltar i studien, sier Stensland.
– Et trygt og sikkert arbeidsmiljø er helt sentralt for at helsepersonell skal kunne gjøre jobben sin. Vi er avhengig av helsepersonells erfaringer for å få kunnskap om hvordan sykehusene kan ivareta helsepersonell på best mulig gjennom pandemien og fremtidige kriser, forteller Stensland.
Forskerne presenterer resultatene fra studien 28. februar for helsemyndighetene.
Studien er finansiert av Norges forskningsråd, ledes av NKVTS og gjennomføres i samarbeid med Oslo universitetssykehus, Akershus Universitetssykehus, St. Olavs Hospital og Universitetssykehuset i Nord-Norge.
Les mer om studien.
Kontakter
Runhild Grønliekommunikasjonsrådgiver
Tel:92246404runhild.gronlie@nkvts.nohttps://www.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Synne Øyen StenslandForskningsleder / forsker II / dr.med.NKVTS/ Seksjon Seksjon for traumer, katastrofer og tvungen migrasjon - barn og unge
Tel:905 58 009synne.stensland@nkvts.noBilder


Om NKVTS
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) utvikler og sprer kunnskap og kompetanse om terror, vold og traumatisk stress. Formålet er å forebygge og redusere de helsemessige og sosiale konsekvensene som dette kan medføre. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.
Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Etterlyser foreldre til studie av barn med skadelig seksuell atferd20.2.2022 08:00:00 CET | Pressemelding
– Vi trenger kontakt med foresatte og foreldre til barn som utsetter seg selv eller andre barn for uønskede og skadelige seksuelle handlinger, både på nett og utenfor nettet, sier forsker Hannah Helseth ved NKVTS.
Lanserer koronabibliotek14.12.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
Nå lanseres Norges første koronabibliotek med forskning innen psykiske og sosiale forhold.
Hvor mye vold er det i Norge?19.10.2021 07:11:41 CEST | Pressemelding
I høst inviteres 60 000 nordmenn til å dele sine opplevelser av vold og overgrep i den første nasjonale undersøkelsen siden 2013. Hensikten med studien er primært å måle bevegelser i antall voldshendelser, og kartlegge hva slags vold som utøves.
Unik norsk studie om helse og hverdagsliv i veteraners familier23.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding
For første gang i Norge skal helse og livskvalitet for barn, ektefelle og soldat studeres i samme undersøkelse. 1000 soldater med erfaring fra internasjonale operasjoner og deres familier inviteres. Forskernes mål er at økt kunnskap vil gi familiene hjelp som gjør det enklere å takle tilværelsen.
Hver tredje Utøyaoverlevende sliter psykisk31.5.2021 07:58:44 CEST | Pressemelding
– Vi ventet at en del ville streve fremdeles, men ikke så mange som dette, sier Grete Dyb, forskningsleder ved NKVTS.