Vend tilbake til røttene – Spis mer rotgrønnsaker
– Bruk mer rotgrønnsaker til middag – nå er det norskprodusert persillerot, pastinakk og sellerirot i butikken. De er kortreiste, raske og enkle å tilberede og stappfulle av næring. Har du aldri lagt disse i handlekurven, går du glipp av mye godt, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), og fortsetter: – Rotgrønnsaker er noe som barna gjerne liker godt også, fordi de får en litt søtlig smak ved varmebehandling, forteller Gulbrandsen.
78 % av befolkningen får ikke i seg 5 om dagen
Undersøkelsen gjennomført av Kantar på oppdrag for OFG viser at kun 22 % av nordmenn spiser de anbefalte 5 om dagen. Det å spise mer frukt og grønnsaker til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss, men dersom du klarer å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, er du allerede i mål. Det er bare å tenke at på den ene halvdelen av tallerkenen, der skal det ligge grønnsaker- enkelt, ikke sant?
Prøv Tray Bake – en enkel måte å tilberede middagen på
Ovnsbaking av middagen er veldig lettvint i en travel hverdag. Du trenger bare skrelle og dele opp grønnsaker, tilsette olje og ditt kryddervalg. Så setter du den rett inn i ovnen, skrur klokka på 20 min og vips så har du smakfulle og næringsrike grønnsaker på den ene halvdelen av tallerken, hva du har på den andre halvdelen velger du. Opplysningskontoret for frukt og grønt har samlet noen gode oppskrifter til deg som inspirasjon.
Prøv pastinakkvafler
Pastinakk er en gammel og god rotgrønnsak. Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget, og smaken er søt og delikat. Ikke bare er pastinakken god rå med rømmedip, men også som vafler er de både allsidige, supersunne og smaksrike for hele familien.
Pannestek persilleroten
Persilleroten er hvit med lysebrune striper og svært lik pastinakken, men den er mindre. Har du prøvd å pannesteke persillerøttene med soltørkede tomater? Persillerot har god smak og kan ta middagsretten til nye høyder.
Dette kan du lage med sellerirot
Knollselleri, som selleriroten også kalles, er en svært næringsrik og smakfull rotgrønnsak. Det er ikke uten grunn at mange kokker nevner selleriroten som en av sine favoritter – det sprø og hvite fruktkjøttet har en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig smak som passer perfekt til å heve smaken på maten. Opplev alt det gode du kan lage med sellerirot.
Flere oppskrifter og inspirasjon til retter med rotgrønnsaker finnes på frukt.no
Bærekraftig produksjon av norske grønnsaker
I Norge ligger forholdene godt til rette for produksjon av frilandsgrønnsaker som persillerot, pastinakk og sellerirot. Dette er grønnsaker som krever lite ressurser og er effektive å produsere. At de er utmerkede til lagring, har lang levetid og er næringsrike gjør de til supergrønnsaker som vi i Norge bør spise enda mer av.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom