Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vend tilbake til røttene – Spis mer rotgrønnsaker

Del
78 % av oss spiser ikke de anbefalte 5 om dagen. Det å spise mer frukt og grønt til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss. En enkel måte å rette på det på, kan være å sørge for at halve middagstallerken er fylt med grønnsaker.
Pastinakk, persillerot og sellerirot
Pastinakk, persillerot og sellerirot

– Bruk mer rotgrønnsaker til middag – nå er det norskprodusert persillerot, pastinakk og sellerirot i butikken. De er kortreiste, raske og enkle å tilberede og stappfulle av næring. Har du aldri lagt disse i handlekurven, går du glipp av mye godt, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), og fortsetter: – Rotgrønnsaker er noe som barna gjerne liker godt også, fordi de får en litt søtlig smak ved varmebehandling, forteller Gulbrandsen.

78 % av befolkningen får ikke i seg 5 om dagen

Undersøkelsen gjennomført av Kantar på oppdrag for OFG viser at kun 22 % av nordmenn spiser de anbefalte 5 om dagen. Det å spise mer frukt og grønnsaker til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss, men dersom du klarer å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, er du allerede i mål. Det er bare å tenke at på den ene halvdelen av tallerkenen, der skal det ligge grønnsaker- enkelt, ikke sant?

Prøv Tray Bake – en enkel måte å tilberede middagen på

Ovnsbaking av middagen er veldig lettvint i en travel hverdag. Du trenger bare skrelle og dele opp grønnsaker, tilsette olje og ditt kryddervalg. Så setter du den rett inn i ovnen, skrur klokka på 20 min og vips så har du smakfulle og næringsrike grønnsaker på den ene halvdelen av tallerken, hva du har på den andre halvdelen velger du. Opplysningskontoret for frukt og grønt har samlet noen gode oppskrifter til deg som inspirasjon.

Prøv pastinakkvafler

Pastinakk er en gammel og god rotgrønnsak. Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget, og smaken er søt og delikat. Ikke bare er pastinakken god rå med rømmedip, men også som vafler er de både allsidige, supersunne og smaksrike for hele familien.

 

Pannestek persilleroten

Persilleroten er hvit med lysebrune striper og svært lik pastinakken, men den er mindre. Har du prøvd å pannesteke persillerøttene med soltørkede tomater? Persillerot har god smak og kan ta middagsretten til nye høyder.

Dette kan du lage med sellerirot

Knollselleri, som selleriroten også kalles, er en svært næringsrik og smakfull rotgrønnsak. Det er ikke uten grunn at mange kokker nevner selleriroten som en av sine favoritter – det sprø og hvite fruktkjøttet har en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig smak som passer perfekt til å heve smaken på maten. Opplev alt det gode du kan lage med sellerirot.

Flere oppskrifter og inspirasjon til retter med rotgrønnsaker finnes på frukt.no

Bærekraftig produksjon av norske grønnsaker 

I Norge ligger forholdene godt til rette for produksjon av frilandsgrønnsaker som persillerot, pastinakk og sellerirot. Dette er grønnsaker som krever lite ressurser og er effektive å produsere. At de er utmerkede til lagring, har lang levetid og er næringsrike gjør de til supergrønnsaker som vi i Norge bør spise enda mer av.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Pastinakk, persillerot og sellerirot
Pastinakk, persillerot og sellerirot
Last ned bilde
Alt det gode du kan lage av persillerot
Alt det gode du kan lage av persillerot
Last ned bilde
Pannestekte persillerøtter
Pannestekte persillerøtter
Last ned bilde
Deilige pastinakkvafler
Deilige pastinakkvafler
Last ned bilde
Alt det gode du kan lage med pastinakk
Alt det gode du kan lage med pastinakk
Last ned bilde
Prøv denne deilige pastinakksuppen
Prøv denne deilige pastinakksuppen
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye