Vend tilbake til røttene – Spis mer rotgrønnsaker
– Bruk mer rotgrønnsaker til middag – nå er det norskprodusert persillerot, pastinakk og sellerirot i butikken. De er kortreiste, raske og enkle å tilberede og stappfulle av næring. Har du aldri lagt disse i handlekurven, går du glipp av mye godt, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), og fortsetter: – Rotgrønnsaker er noe som barna gjerne liker godt også, fordi de får en litt søtlig smak ved varmebehandling, forteller Gulbrandsen.
78 % av befolkningen får ikke i seg 5 om dagen
Undersøkelsen gjennomført av Kantar på oppdrag for OFG viser at kun 22 % av nordmenn spiser de anbefalte 5 om dagen. Det å spise mer frukt og grønnsaker til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss, men dersom du klarer å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, er du allerede i mål. Det er bare å tenke at på den ene halvdelen av tallerkenen, der skal det ligge grønnsaker- enkelt, ikke sant?
Prøv Tray Bake – en enkel måte å tilberede middagen på
Ovnsbaking av middagen er veldig lettvint i en travel hverdag. Du trenger bare skrelle og dele opp grønnsaker, tilsette olje og ditt kryddervalg. Så setter du den rett inn i ovnen, skrur klokka på 20 min og vips så har du smakfulle og næringsrike grønnsaker på den ene halvdelen av tallerken, hva du har på den andre halvdelen velger du. Opplysningskontoret for frukt og grønt har samlet noen gode oppskrifter til deg som inspirasjon.
Prøv pastinakkvafler
Pastinakk er en gammel og god rotgrønnsak. Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget, og smaken er søt og delikat. Ikke bare er pastinakken god rå med rømmedip, men også som vafler er de både allsidige, supersunne og smaksrike for hele familien.
Pannestek persilleroten
Persilleroten er hvit med lysebrune striper og svært lik pastinakken, men den er mindre. Har du prøvd å pannesteke persillerøttene med soltørkede tomater? Persillerot har god smak og kan ta middagsretten til nye høyder.
Dette kan du lage med sellerirot
Knollselleri, som selleriroten også kalles, er en svært næringsrik og smakfull rotgrønnsak. Det er ikke uten grunn at mange kokker nevner selleriroten som en av sine favoritter – det sprø og hvite fruktkjøttet har en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig smak som passer perfekt til å heve smaken på maten. Opplev alt det gode du kan lage med sellerirot.
Flere oppskrifter og inspirasjon til retter med rotgrønnsaker finnes på frukt.no
Bærekraftig produksjon av norske grønnsaker
I Norge ligger forholdene godt til rette for produksjon av frilandsgrønnsaker som persillerot, pastinakk og sellerirot. Dette er grønnsaker som krever lite ressurser og er effektive å produsere. At de er utmerkede til lagring, har lang levetid og er næringsrike gjør de til supergrønnsaker som vi i Norge bør spise enda mer av.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom