NAF

Rekordtall for elbiler - NAF forventer offensiv ladeplan fra regjeringen  

Del
Fem av seks nye biler i januar var elbiler. NAF mener at salgstallene setter høye krav til regjeringens ladeplan som kommer senere i år.
Det høye elbilsalget må føre til bygging av flere og kraftigere ladestasjoner, mener NAF (Foto: NAF)
Det høye elbilsalget må føre til bygging av flere og kraftigere ladestasjoner, mener NAF (Foto: NAF)

I januar ble det solgt 7 957 nye biler, hvorav 6659 biler var elbiler, ifølge tall fra OFV (Opplysningsrådet for Veitrafikken). For første gang utgjorde biler som kun går på bensin eller diesel under fem prosent av nybilsalget. Om man inkludere ikke-ladbar hybrid kryper andelen opp til 9,5 prosent.

- Med 84 prosent elbilandel i januar er det satt ny norsk rekord for elbilsalget. Ser man kun på privatkunder er andelen elbiler 93 prosent, tilsvarende 19 av 20 nye biler, sier Thor Egil Braadland, ansvarlig for myndighetskontakt i NAF.

- Det er ingen tvil om at elbilen nå er førstevalget blant folk som kjøper nybil. Det skyhøye elbilsalget øker presset på regjeringens varslede ladeplan, sier han.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i regjeringsplattformen lovet at de skal utarbeide en nasjonal ladestrategi. Strategien er ventet i løpet av våren.

Mangler ladere langs E18 og E6 

- Elbilene kommer nå ut på veiene i en takt få trodde var mulig. Det blir samtidig stadig tydeligere at hurtigladeselskapene ikke har greid å følge med i utviklingen av elbilparken. Det er for få hurtigladere sammenliknet med behovet. NAF sine tall viser at spesielt langs E18 og E6, de mest trafikkerte veiene, er det langt fra godt nok, sier Braadland.

- Derfor må regjeringens ladeplan ikke bare bli en plan for lading i distriktene, men også løse problemet med hvordan man får nok og sterke nok ladere langs de mest trafikkerte veiene, sier han.

Elbiltest viser rekkeviddetap 

Nylig gjennomførte NAF verdens største elbiltest, hvor 31 modeller ble kjørt tomme for strøm i ned til ti minusgrader for å sjekke reell vinterrekkevidde.

- Resultatene viser at vinterrekkevidden på elbiler taper seg med mellom 11 og 32 prosent, avhengig av modell. Disse tallene understreker ytterligere behovet for et ladenettverk som gjør bilister trygge på at de får ladet underveis når de trenger det, sier han.

- Om få uker vil det være en halv million elbiler på veiene. Det setter enorme krav til omfanget av hurtigladere, sier Braadland. 

Nybilsalget 1. - 31. januar

Totalt solgte 7 957 nye biler, hvorav:

  • 83,7 prosent elbil (6 242 stk.)
  • 6,8 prosent ladbar hybrid (inkl. 17 dieselhybrider)
  • 6,9 prosent bensin (hvorav om lag 1/3 bensin, 2/3 ikke-ladbar hybrid)
  • 2,7 prosent diesel
  • Det ble solgt 1 - én – hydrogenbil i januar.

Til privatpersoner ble det solgt 4 835 nye biler, hvorav 93,3 prosent var elbiler.

Kilde til alle tall: OFV (Opplysningsrådet for veitrafikken)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det høye elbilsalget må føre til bygging av flere og kraftigere ladestasjoner, mener NAF (Foto: NAF)
Det høye elbilsalget må føre til bygging av flere og kraftigere ladestasjoner, mener NAF (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom