Egg, melk og meieriprodukter gjør vegetarmat smakfull og næringsrik

Oslo kommunes forsøk på å dytte innbyggerne forsiktig i retning av å nå anbefalt inntak av frukt og grønnsaker kan ses på som god folkehelsepolitikk. At de også gjør måltidene vegetariske og ikke veganske er dessuten en viktig nyansering i denne sammenheng. Det betyr nemlig at fortsatt vil egg, melk, ost og yoghurt være med på å gjøre måltidene både smakfulle og næringsrike. I et ellers sunt og variert vegetarisk kosthold kan meieriprodukter og egg tilføre næringsstoffer som det ellers er lite av i plantemat.
Flere vegetarianere i Oslo
Veganere spiser utelukkende mat fra planteriket og kutter all mat av animalsk opprinnelse fra kostholdet. De blir anbefalt å ta tilskudd av vitamin B12, jod og vitamin D. I Norge er det få som lever helt vegansk. Det er noen flere i Oslo enn i landet ellers som er veganere, men fortsatt utgjør de under 1 % av Oslos befolkning, ifølge tall som Norstat har hentet inn på vegne av Melk.no.
Flere ønsker imidlertid å spise mer plantebasert mat, men spiser også helt eller delvis egg og/eller melk og meieriprodukter. Dette gjelder spesielt befolkningen i Oslo der 7 % av befolkningen anser seg som vegetarianer eller fleksitarianer.
Med melk og meieriprodukter trenger vegetarianere færre tilskudd
Inkluderer man melk og meieriprodukter i et godt sammensatt plantebasert kosthold, er dette en enkel og effektiv måte å fylle på med flere av de resterende næringsstoffene plantekost har lite av.
Helsedirektoratets kostråd anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til 3 porsjoner daglig. Følges dette rådet vil man få i seg et betydelig bidrag av kalsium, jod, proteiner av høy kvalitet, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og B12 og kalium. Da trengs i de fleste tilfeller bare tilskudd av vitamin D og jod, og spiser man også mager og fet fisk, kan man faktisk klare seg helt uten kosttilskudd.
Undersøkelse gjennomført november 2021 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
|
Hele landet (n=1005) |
Oslo (n=133) |
|
|
Vegetarianer |
2 % |
5 % |
|
Veganer |
< 1 % |
< 1 % |
|
Fleksitarianer |
3 % |
2 % |
|
Vegetarianer eller veganer |
2 % |
5 % |
|
Vegetarianer, veganer eller fleksitarianer |
5 % |
7 % |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
