Egg, melk og meieriprodukter gjør vegetarmat smakfull og næringsrik

Oslo kommunes forsøk på å dytte innbyggerne forsiktig i retning av å nå anbefalt inntak av frukt og grønnsaker kan ses på som god folkehelsepolitikk. At de også gjør måltidene vegetariske og ikke veganske er dessuten en viktig nyansering i denne sammenheng. Det betyr nemlig at fortsatt vil egg, melk, ost og yoghurt være med på å gjøre måltidene både smakfulle og næringsrike. I et ellers sunt og variert vegetarisk kosthold kan meieriprodukter og egg tilføre næringsstoffer som det ellers er lite av i plantemat.
Flere vegetarianere i Oslo
Veganere spiser utelukkende mat fra planteriket og kutter all mat av animalsk opprinnelse fra kostholdet. De blir anbefalt å ta tilskudd av vitamin B12, jod og vitamin D. I Norge er det få som lever helt vegansk. Det er noen flere i Oslo enn i landet ellers som er veganere, men fortsatt utgjør de under 1 % av Oslos befolkning, ifølge tall som Norstat har hentet inn på vegne av Melk.no.
Flere ønsker imidlertid å spise mer plantebasert mat, men spiser også helt eller delvis egg og/eller melk og meieriprodukter. Dette gjelder spesielt befolkningen i Oslo der 7 % av befolkningen anser seg som vegetarianer eller fleksitarianer.
Med melk og meieriprodukter trenger vegetarianere færre tilskudd
Inkluderer man melk og meieriprodukter i et godt sammensatt plantebasert kosthold, er dette en enkel og effektiv måte å fylle på med flere av de resterende næringsstoffene plantekost har lite av.
Helsedirektoratets kostråd anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til 3 porsjoner daglig. Følges dette rådet vil man få i seg et betydelig bidrag av kalsium, jod, proteiner av høy kvalitet, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og B12 og kalium. Da trengs i de fleste tilfeller bare tilskudd av vitamin D og jod, og spiser man også mager og fet fisk, kan man faktisk klare seg helt uten kosttilskudd.
Undersøkelse gjennomført november 2021 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Hele landet (n=1005) |
Oslo (n=133) |
|
Vegetarianer |
2 % |
5 % |
Veganer |
< 1 % |
< 1 % |
Fleksitarianer |
3 % |
2 % |
Vegetarianer eller veganer |
2 % |
5 % |
Vegetarianer, veganer eller fleksitarianer |
5 % |
7 % |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent20.2.2025 08:36:52 CET | Pressemelding
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.
Salget av melk øker etter flere år med nedgang13.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Meieriprodukter har hatt et sterkt år med vekst i alle kategorier. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at forbruket økte gjennom hele 2024, med spesielt sterk vekst i første og fjerde kvartal. Smør (+7,6 %), fløte (+6 %) og ost (+5,8 %) var blant vinnerne, mens melk økte med 1 %, en positiv vending etter flere år med nedgang.
5 smarte tips for en sunn start på året17.1.2025 03:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt år er ofte forbundet med nye mål og muligheter. Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), deler sine beste råd for å kickstarte året med sunne vaner. Hun trekker frem både trender og forskning for å gi tips som er både praktiske og motiverende over tid.
Matskam øker i julen: Kvinner topper statistikken27.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at stadig flere føler på dårlig samvittighet for maten de spiser i desember. Over halvparten av oss – 59 prosent – sier at vi kjenner på matskam i forbindelse med julen, en økning fra 51 prosent i fjor. Verst står det til for kvinner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom