Kål det til! 5 ting om hodekål du kanskje ikke visste

– Vil du leve bærekraftig og oppnå en sunnere livsstil? Da er norsk hodekål din beste venn. Kål er alt annet enn kjedelig, du kan lage så utrolig mye godt med norsk kål som utgangspunkt, og i tillegg er den proppfull av vitamin C og fiber, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vi har samlet våre beste kåloppskrifter. Den norske kålen i butikk er merket med Nyt Norge slik at du finner den lett.
5 ting om hodekål du kanskje ikke vet
Den ydmyke lille grønnsaken som spiller en birolle i mange retter, er faktisk proppfull av rik historie og imponerende fakta.
1)
Det er mye god mat i et kålhode
Hodekål er veldig allsidig og passer godt som eget fullverdig måltid eller som en frisk og sprø siderett. Muligheten er mange, og her har vi samlet noen gode tips til inspirasjon.
2)
Spis hodekål og få styrket immunforsvaret ditt
Hodekål er det vi vil kalle en næringspakke for kroppen. I tillegg til mye fiber er kål proppfull av vitamin C – mer enn hva du finner i en appelsin! Og i disse dager med pandemi og vinterforkjølelse så er det et smart valg å spise mer kål. Prøv en nydelig kålsalat til pizzaen eller lag en deilig coleslaw til burgeren.
3)
En bærekraftig Økonomi(yaki) rett
Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Bare det å dyrke og spise kål har lav innvirkning på miljøet og den har gode lagringsegenskaper. Grønnsakproduksjon frembringer lavere klimagassutslipp og mindre vannforbruk enn animalske matvarer. Hva med å prøve den deilige japanske retten Okonomiyaki? Vi elsker den, og kaller den gjerne Økonomiyaki fordi den er rimelig å lage, enkel og supergod.
4)
En kopp med kål inneholder rundt 20 kalorier
Kål har mye smak og lavt kaloriinnhold. En kopp med hakket hodekål inneholder bare 22 kalorier. Så bruk strimlet kål i pastaretter og opplev en ny, og sunn, vri på manges favorittrett spagetti carbonara. Denne må du prøve.
5)
Kål har eksistert i rundt 5000 år
Selv om kål dukker opp i mange deilige og moderne matretter, har viltvoksende kål eksistert i over 5000 år i det sørøstlige middelhavsområdet og ble bragt med til Europa rundt 600 f.Kr av keltiske nomader. Hodekål ble brakt inn til Norge av vikingene der den ble et viktig næringsbidrag i kosten.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Slik lager du OkonomiyakiVideokanal
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom