Kål det til! 5 ting om hodekål du kanskje ikke visste

– Vil du leve bærekraftig og oppnå en sunnere livsstil? Da er norsk hodekål din beste venn. Kål er alt annet enn kjedelig, du kan lage så utrolig mye godt med norsk kål som utgangspunkt, og i tillegg er den proppfull av vitamin C og fiber, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vi har samlet våre beste kåloppskrifter. Den norske kålen i butikk er merket med Nyt Norge slik at du finner den lett.
5 ting om hodekål du kanskje ikke vet
Den ydmyke lille grønnsaken som spiller en birolle i mange retter, er faktisk proppfull av rik historie og imponerende fakta.
1)
Det er mye god mat i et kålhode
Hodekål er veldig allsidig og passer godt som eget fullverdig måltid eller som en frisk og sprø siderett. Muligheten er mange, og her har vi samlet noen gode tips til inspirasjon.
2)
Spis hodekål og få styrket immunforsvaret ditt
Hodekål er det vi vil kalle en næringspakke for kroppen. I tillegg til mye fiber er kål proppfull av vitamin C – mer enn hva du finner i en appelsin! Og i disse dager med pandemi og vinterforkjølelse så er det et smart valg å spise mer kål. Prøv en nydelig kålsalat til pizzaen eller lag en deilig coleslaw til burgeren.
3)
En bærekraftig Økonomi(yaki) rett
Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Bare det å dyrke og spise kål har lav innvirkning på miljøet og den har gode lagringsegenskaper. Grønnsakproduksjon frembringer lavere klimagassutslipp og mindre vannforbruk enn animalske matvarer. Hva med å prøve den deilige japanske retten Okonomiyaki? Vi elsker den, og kaller den gjerne Økonomiyaki fordi den er rimelig å lage, enkel og supergod.
4)
En kopp med kål inneholder rundt 20 kalorier
Kål har mye smak og lavt kaloriinnhold. En kopp med hakket hodekål inneholder bare 22 kalorier. Så bruk strimlet kål i pastaretter og opplev en ny, og sunn, vri på manges favorittrett spagetti carbonara. Denne må du prøve.
5)
Kål har eksistert i rundt 5000 år
Selv om kål dukker opp i mange deilige og moderne matretter, har viltvoksende kål eksistert i over 5000 år i det sørøstlige middelhavsområdet og ble bragt med til Europa rundt 600 f.Kr av keltiske nomader. Hodekål ble brakt inn til Norge av vikingene der den ble et viktig næringsbidrag i kosten.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Slik lager du OkonomiyakiVideokanal
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
