Fant forbudt stoff i flere kroppspleieprodukter
Vi sjekket innholdslisten på produktene for å se om de inneholdt forbudte siloksaner, (som har betegnelsen D4 og D5). Disse stoffene ble i februar 2020 forbudt å bruke i kosmetiske produkter som vaskes av ved vanlig bruk, fordi de utgjør en stor fare for miljøet. Totalt ble 45 produkter kontrollert: sjampo (25), balsam (9) og tannkrem, dusjsåpe og hårpleie (11).
I 4 av de 45 produktene vi kontrollerte, var siloksanforbindelsen D5 oppført på produktenes ingrediensliste. I tillegg fant vi at halvparten av de kontrollerte produktene inneholdt polysiloksaner (silikoner), som kan inneholde restmengder av D4 og D5. Alle de kontrollerte produktene er importert til Norge fra land utenfor EU/EØS.
Gir miljøfarlige utslipp
Bruk av siloksanene D4, D5 og D6 i alle typer kosmetiske produkter utgjør hovedkilden til utslipp av siloksaner i miljøet. De brytes sakte ned i miljøet og hoper seg opp i levende organismer. Flere undersøkelser som er gjennomført i regi av Miljødirektoratet har påvist at stoffene er funnet i blant annet pattedyr og fugl.
EU-forbud på trappene
EU jobber nå med å utvide forbudet mot siloksaner til å omfatte bruken i alle kosmetiske produkter og i andre produkter som inneholder slike stoffer. I tillegg vil siloksanforbindelsen D6 også bli forbudt. Forbudet forventes vedtatt i EU i løpet av 2022.
D4 og D5 ble oppført på norske myndigheters prioritetsliste over miljøgifter vi ønsker å bli kvitt i 2006 og 2013, og D6 ble oppført i 2018.
Virksomhetenes ansvar
Virksomheter som importerer kroppspleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk må sørge for at produktene ikke inneholder D4 og D5. De må også sikre at restmengder av siloksaner i polysiloksaner (silikoner) er under den regulerte grenseverdien. Virksomhetene må ha rutiner for å etterspørre og kontrollere dokumentasjon fra sin leverandør om innhold av siloksaner.
Forhandlerne som ble kontrollert var:
- Beauty Supply AS
- Luxushair AS
- Square AS
- AS&TA AS
- Goodlife Norge AS
- Becwic Hygiene AS
- Estetic Frisør og Beauty Center AS
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom