Advarer om økt risiko: Slik unngår du å bli julesvindlet på nett
De frykter at vi vil se en økning i forsøk på vaksinesvindel, men også mer e-post- og SMS-svindel de neste ukene.
– Det er ikke bare på arbeidsplassen, men også hjemme at en ny og usikker situasjon gjør det sannsynlig at kriminelle vil benytte julen til å svindle nordmenn på nett. Det er nettopp når verden oppleves som usikker og annerledes at kriminelle slår til. Derfor er det all grunn til å be nordmenn være ekstra bevisste på denne risikoen de neste ukene, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarte for få dager siden norske bedrifter om en sterk økning i cyberoperasjoner mot Norge i november og desember. Faren for angrep mot disse nå i julen, hvor beredskapen ofte er redusert, er stor. Nå advarer også NorSIS nordmenn mot den økte risikoen for å bli svindlet.
Annerledesheten øker sjansen for svindel
– For å avsløre svindel mot en privatperson er vi avhengige av en følelse om at noe er annerledes. Når veldig mye er annerledes – fra meldinger om koronasmitte og økt netthandel blant grupper som ikke har erfaring med dette til tilbud om vaksinedose tre, er faren nå ekstra stor for at vi lar oss lure. Det vet svindlerne, og øker sin innsats for å utnytte denne sårbarheten, sier Gundersen.
Akkurat som at de falske tekstmeldingene om å hente pakker på posten øker i tiden frem mot jul, nettopp fordi flere oftere bestiller pakker i denne perioden, vil også svindlerne raskt utnytte det nye mulighetsrommet.
– Vi vil høyst sannsynlig se flere forsøk på svindel knyttet opp mot koronavaksinen og mot netthandel og varelevering i forbindelse med både jule- og romjulshandel. I dagene inn mot jul er mange ekstra stresset og når julefreden endelig kommer senker vi skuldrene. Det gjør oss også generelt mer mottakelige for å bli svindlet, sier Gundersen.
Personlige opplysninger misbrukes til ID-tyveri og annen kriminalitet
Helsenorge advarte nylig mot falske e-poster fra dem, og presiserte at de aldri ber om kredittkortinformasjon, passord eller koder i sine henvendelser.
– Målet med de falske e-postene eller SMS-ene er gjerne å få deg til å klikke deg inn på en lenke og legge igjen dine personlige opplysninger. Disse kan svindlerne selge til andre for videre kriminalitet, som ID-tyveri eller lignende. Vi ser også tilfeller hvor de misbrukes til mer direkte å fralure de som går på dette for penger, sier Gundersen.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) advarte også nylig om et massivt angrep mot folks mobiltelefoner, privat informasjon og kontoer, og oppfordret nordmenn til å være ekstra påpasselige før jul.
Mer personlig og sofistikerte svindelmetoder
NorSIS ser også en klar trend at svindel-henvendelsene, enten de skjer på SMS, e-post eller telefon er blitt langt mer sofistikerte og personaliserte det siste året.
– De kriminelle har sjekket og vet hva slags mobiloperatør, strømmetjeneste eller bank du benytter deg av. De har også oftere kunnskap om hvilke aldersgruppe du tilhører og lignende. Dette gjør svindelen langt mer målrettet og mer troverdig, sier NorSIS administrerende direktør.
Falske nettbutikker utgjør en økende digital trussel med koronatiltakene
Den pågående julehandelen vil på grunn av koronatiltakene høyst sannsynlig i større grad skje på nett. Det åpner også nye muligheter for de kriminelle.
– Vi vet at det daglig opprettes falske nettbutikker hvor du enten ikke får varen du bestiller eller får noe helt annet enn det du bestilte. Dette er «nettbutikker» som gjerne annonserer med svært gode tilbud i sosiale medier, og som forsvinner like fort som de dukket opp. Vær derfor ekstra påpasselig, spesielt om du er litt stresset i julegaveinnspurten eller på romjulssalget. Velg butikker du kjenner til og stoler på, ikke bruk vanlig bankkort når du handler og følg våre råd for sikker netthandel, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.
5 tips for en sikrere digital julefeiring
- Svindel bygges på virkemidlene tillit, frykt eller fristelser. Vær ekstra på vakt mot henvendelser som spiller på dette, enten de kommer på e-post, SMS eller telefon.
- Svindelforsøk kjennetegnes ofte ved at de ber deg gjøre noe og det haster å gjøre det. Vær ekstra på vakt når du blir bedt om å skynde deg å gjøre noe. Ta en pause, les gjennom en gang til og sjekk i en annen kanal om henvendelsen er ekte.
- Vær på vakt mot alle forsøk på å skulle oppgi kortinformasjon eller personlige opplysninger i bytte mot noe annet, som en ny telefon, en konsertbillett eller en pengesum.
- Ingen seriøse aktører der du har en konto eller annen innlogging, som Skatteetaten eller banken din, vil sende deg en lenke som de ber deg klikke på for å komme til profilen din. Ikke bruk slike lenker. Gå alltid inn på deres hjemmesider for å logge deg inn på brukeren din.
- Har du mistanke om at e-posten du mottar er falsk, sjekk at avsenderadressen er riktig stavet. Sjekk også adressen til eventuelle lenker i e-posten ved å holde musepekeren over. Ser den ok ut? Mange falske e-poster er masseutsendelser som starter med «kjære kunde» eller lignende.
Kontakter
Lars-Henrik GundersenAdministrerende direktør, NorSIS
Tel:+47 410 20 300lars-henrik@norsis.noBilder
Om NorSIS
Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) arbeider for at alle skal ha en trygg digital hverdag, med særlig fokus på allmennheten og små og mellomstore bedrifter. NorSIS er underlagt Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
Følg pressemeldinger fra NorSIS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NorSIS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NorSIS
Økt bekymring for digital sikkerhet24.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn er stadig mer opptatt av å beskytte sine digitale verdier. Likevel bruker 23 prosent stort sett samme passord, og ti prosent har lånt bort BankID til andre. Det kommer frem i en årlig undersøkelse om digital sikkerhetskultur i Norge.
NorSIS inn i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)2.11.2023 15:30:00 CET | Pressemelding
Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) vil fra årsskiftet bli en del av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Overdragelsen representerer en viktig milepæl i NorSIS sin innsats for å bidra til en sikker digital hverdag for befolkningen og små- og mellomstore bedrifter i Norge.
1,2 millioner nordmenn har blitt svindlet på nett2.10.2023 08:02:07 CEST | Pressemelding
De fleste mener de er i stand til å sikre seg mot digitale trusler. Likevel oppgir over en fjerdedel av oss at vi har blitt svindlet for penger på internett. Andelen er størst blant unge under 30 år.
Ferske tall: Flere eldre rammes av ID-tyveri7.6.2023 13:00:00 CEST | Pressemelding
Antall nordmenn som oppgir at de har vært rammet av ID-tyveri over en toårsperiode ligger stabilt på rundt 150.000, og har frem til i år vært uavhengig av alder. I årets undersøkelse ser vi imidlertid en økning blant de eldre i befolkningen. Nå jobbes det med tiltak som kan beskytte sårbare grupper mot svindlerne.
31. mars - den store sikkerhetskopidagen!31.3.2023 07:40:00 CEST | Pressemelding
Har du tenkt på konsekvensene om du uten forvarsel mister din telefon eller innholdet på den? Selve telefonen kan enkelt erstattes ved å skaffe deg en ny, om du ser bort fra kostnaden den utgjør. Men hva med innholdet? Vil du enkelt få tilbake alt som er viktig for deg?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom